tirsdag den 6. september 2016

TID TIL AT EFTERRATIONALISERE

HAVETANKER

Hvis du har læst med her på HAVEFOLKET over det sidste år, så ved du, at jeg i 2015 fik en lille efternøler. Med hende fulgte også en beslutning om at omlægge min potager-agtige køkkenhave til en krydderurtehave. Tiden var der ganske enkelt ikke til at gå at passe en køkkenhave.


TEKST & FOTO: LONE
For at spare mig selv for de ærgelser, der ville følge med, når jeg ikke kom ned med vandslangen eller lugekloen på de rigtige tidspunkter, tog jeg den meget rationelle beslutning at droppe grøntsagerne helt. Det betyder, at køkkenhaven i år udelukkende består af en masse krydderurter og en del sommerblomster blandt andet kornblomster og skabiosa. Og jo - de er da fine. Men det er bare slet ikke den samme fornøjelse for mig som at dyrke grøntsager og overdådige blomsterhoveder på farvestrålende dahlia, som jeg plejer at have i samme haverum.

Jeg er ganske sikker på, at det var en god beslutning for netop denne sommer, men næste år så går den ikke længere, for .... JEG SAVNER MIN KØKKENHAVE!

Jeg savner frodigheden i august og september, hvor man stadigvæk kan høste både gulerødder, salater og store tunge tomater.

Næste år skal jeg helt sikkert igen have frilandstomater i højbedene, ærter, der kan nydes før vi tager på sommerferie, og bunkevis af rucola, så det kan bruges til vores hjemmelavede pizzaer. De kuglerunde squash skal bestemt også dyrkes, og bønner ikke mindst - i spandevis.Næste år skal der lægges kræfter i køkkenhaven. Måske skal jeg investere i et vandingsanlæg, så jeg kan kombinere det med at være småbørnsfamilie. Men helt at skippe grøntsagerne - det går bare ikke.

Hvad med dig? Har du mon noget, som du lidt for rationelt har sløjfet fra din have - og som du gerne vil have tilbage? Hvis ja - så del dine tanker med os. Enten her eller på facebook.

12 kommentarer:

 1. Vi købte sommerhus sidste år, og der forsøgte jeg at have krukker med sommerblomster begge steder, det lykkedes ikke helt. Så i år blev beslutningen taget, at der skulle være græsser og husløg i krukkerne både hjemme og ved sommerhuset, så jeg ikke var ked af, at det gik til for mig... men hvor jeg savner de overdådige blomstrende krukker... så nu tænker jeg meget på, hvordan jeg kan have blomster i krukker uden de går til for mig, når der bliver kørt mellem hjemme og sommerhus hele sommeren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ketty - du bliver da simpelthen nødt til at have et vandingsanlæg :) Kan se det hele for mig! Måske du skulle erfaringsudveksle med Henrik fra den franske have - du kan læse lidt om hans gode erfaringer herunder :) Sikker på han gerne besvarer gode spørgsmål :)
   Knus til dig!

   Slet
 2. Da jeg havde 2 små børn, droppede jeg køkkenhaven helt - og da nr 3 kom lige efter, var det vist godt det samme. Det er nu snart 10 år og en invasion af tusindvis af dræbersnegle siden. Da dræberne kom, savnede jeg på ingen måde køkkenhaven, men nu er de åbenbart på tilbagetog i min have, og nu kommer lysten til køkkenhave igen, så næste år får jeg mig en lille køkkenhave - så må vi se, hvor det fører hen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - det der forfærdigelige dræbersnegle kan for alvor sætte en stopper for køkkenhaven. Heldigvis har jeg endnu været forskånet for sneglene i mine højbede. Måske fordi jeg har belægninger mellem bedene, så de heller bliver i staudebedene? Men - snegle i bedene - så ville jeg også stoppe. Håber vi kommer til at høre lidt fra dig om din køkkenhave. Der skal nok komme indlæg her på sitet, hvor du kan snakke med :)
   Rigtig dejlig weekend til dig.

   Slet
 3. Man må jo indrette sig så godt man kan, det værste ville jo være, hvis man gik og fik stres af, at haven skulle vandes, luges og passes.
  Da mine børn var små og tiden i haven gik med det, plantede vi alle bede til med de stauder, der nu engang var der i forvejen. Store flader af storkenæb, iris osv.
  Nu er der kommet variation i bedene igen og jeg har sågar fået drivhus. Din køkkenhave var/er så magisk, at jeg da sagtens kan forstå, at der må dyrkes afgrøder igen.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Min gemal lokker også med et drivhus. Og en dag - ja, så slår jeg til. Det ville være fantastisk både at kunne producere planter og have tomater mm. Specielt fordi vi ALLE bare elsker tomater - og hjemmedyrkede er bare i en liga for sig. Indtil videre har vi et par kapillærkasser på en terrasse med 6 planter i, og de giver faktisk ret godt. Men.... uha et drivhus... kan godt forstå at du er glad for dit :)

   Slet
 4. Jeg forstår dit savn af grøntsager og så er det heldigt at du ikke har gjort kort proces og nedlagt den. Til næste år kan lillepigen også så småt hjælpe med sin egen vandkande og du kan fordrive udetiden sammen med hende på fornuftig vis :-)
  Jeg nedlage den sidste rest køkkenhave i 2011, men det trækker stadig hvert forår efter at så nogle ærter og bønner. Derfor sår jeg også lidt hvert år, men i krukker og lidt i blomsterbedene og det passer mig fint.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nemlig, Lisbeth. Især ærter kan man da bare ikke undvære - og børnene elsker dem. Vi får ikke en eneste bælg ind til køkkenbordet - alle spises stående ved bedet i køkkenhaven :) Selv mine store teenagepiger kan lokkes ud, når der er ærter at snuppe :) Så det er faktisk den eneste afgrøde jeg har i år! Selv lillepigen kan nu tøffe ned og snuppe en bælg :) Jeg er sikker på at den tid også kommer til mig, hvor jeg kan nøjes med krukker mm med grøntsager, men endnu er jeg bidt af at producere grøntsagerne - og at det så også er flot i sådan en køkkenhave, gør det bare endnu mere fristende :)

   Slet
 5. Ja lidt køkkenhave er svært at undvære. Da gemalen for et par år siden humpede rundt og skulle have en ny hofte, droppede jeg osse urtehaven, den lå stortset brak et år, kun fyldt med selvsåede morgenfruer og hønsegræs. Vi blev enige om at sætte et nyt højbed op hvert år indtil pladsen passer. De er nemmere at holde, håber vi.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er de! Det kan du godt glæde dig til, Gunvor! Nok skal højbede vandes lidt mere, men lugningen er bare meget nemmere. jeg er så glad for mine og kunne slet ikke forestille mig andet. Det passer så godt til et ellers lidt fortravlet liv - og så sidder man så mageligt der på kanten, når der skal luges :)

   Slet
 6. Jamen man kan jo slet ikke undvære Le Potager, den glæde og uhæmmede begejstring som små børn viser når vi går ned og plukker jordbær, eller de søde ærter. Det er hele arbejdet værd, dog skal tiden jo også findes. Erkendt, det er jo ikke børnene der luger og passer køkkenhaven....men med et vandingsanlæg fra Gardena kan rigtigt meget lade sig gøre, herunder sommerkrukker, og køkkenhave. Taler med 10 års erfaring på området vanding i haven når jeg ikke er hjemme.
  Venligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør de bare ikke. Begge mine store piger har haft bede i køkkenhaven, som de selv skulle vande og luge, og selvom jeg lokkede med alverdens for at få dem med i haven, så lykkedes det aldrig. Såningen var sjovt - derfra passede jeg - og så kom de gerne og høstede :-))

   Vandingsanlæg - det hører jeg gerne mere om. Skal vist selv igang med et næste år!

   Slet

ANNONCE