søndag den 11. juni 2017

SORTE TULIPANER OG HVIDE PRYDLØG

PLANTER
GÆSTEREDAKTION / JUNI


Da jeg planlagde min forårshave, valgte jeg bevidst få sorter forårsløg og en behersket farveskema. Jeg er især glad for masseeffekt og plantede flere hundrede mørke tulipaner i efteråret 2016.

TEKST & FOTO: ULRIKA SABEL
Resultatet var en fest for mine øjne. Jeg ved, at tulipanblomstringen er forbi for i år, men jeg vil stadig gerne byde på mine favoritter i forårshaven. Denne måneds fortælling bliver derfor en hyldest af sorte tulipaner og hvide prydløg og forskellige plantekombinationer, hvor de er i centrum.

Her i mit største staudebede er 'Queen of Night' stjernen. Sammen med tulipanen 'Black Hero' og sølvfarvede stauder er effekten dramatisk. Nepeta 'Walkers Low' giver støtte til tulipanerne og skjuler visne blade. Du kan allerede forestille dig et hav af blå blomster. Den blå er en flot kontrast til de sorte tulipaner og den smukkeste kombination er med prærielilje, Camassia leicgtlinii. Er du ikke enig?


Bunddækket i dette bed er læbeløs 'Choclate Chip'. Den har en isblå blomst og mørke lancetformede blade. Meget sød, men lidt gnaven, hvis den ikke får jævnt med fugt. På pergolaen er vildvinen begyndt at springe ud, og mine havemøbler og spisebordet er endelig på plads. Nu er spisende gæster velkomne.


Et alternativ til prærielilje er klokkeskilla. Den breder sig hurtigt, og er det smukkeste ukrudt. I baggrunden er der flere kvadratmeter storkenæb 'Samobor'. Den ved I, at jeg kan lide.

På billederne til højre og venstre – tulipanen 'Queen of Night'. I midten – tulipanen 'Black Hero'. De passer rigtig godt sammen og skaber variation, selvom de har samme farve. Til højre storkenæb 'Raven'. Endnu smukkere end 'Samobor'.Tulipanen 'Shirley' er virkelig smuk sammen med de mørke sorter. Den begynder i en lys gul og slutter i lys lilla. Der vil være flere af den slags næste år, også i krukker. Jeg vil også gerne have flere prærieliljer i krukker, selv om de ikke er vokset så stærkt, som jeg havde håbet. Måske er det brug for lidt ekstra benmel næste gang.

En anden fantastisk fin trio er tulipan 'Queen of Night' sammen med kærmindesøster 'Betty Bowring' og bregner. Denne plantekombination er særligt egnet til skygge.I forhaven er det hvide prydløg, som jeg kan prale af. Jeg har talt dem. Jeg har i alt 109 styk. Hvis jeg skulle vælge en favorit, er det sikkert 'Mount Everest'.

Den runde form findes på flere niveauer i haven og går igen i formklippede buske og træer. Mine kugleakacier klipper jeg hvert andet år. Mine buske skæres flere gange per sæson, når jeg har lyst.


I år er mine prydløg så høje, at de når over hækken. På den anden side er de blå hornvioler erstattet af sommerblomster. Min Prunus virginiana 'Schubert' i pilekurv er begyndt at skifte fra grøn til rød, og hostaen 'Francee' er blevet kæmpestor. Den trives med en solrig placering. Det betyder, at den er godt beskyttet mod snegle. Dette haverum er mit foretrukne sted lige nu. Jeg tror, jeg vil blive her, indtil vi ses næste gang. På gensyn.

Du kan se meget mere til Ulrikas have på hendes instagram-profil @enskimrandetradgard, som du finder lige her.

6 kommentarer:

 1. hmm, klokkeschilla, ukrudt, tja, jeg har i år tyndet gevaldigt i grupperne både de hvide og de blå, og sat dem ud i bunden af "frugthaven". Jeg satser på et klokketæppe om et par år. De har jo den ulempe i bedene, når grupperne er for store så lægger bladene sig og næsten kvæler de kommende stauder. Men de er så flotte i flok.
  Dine fine billeder af dine "sæbebobler" får mig igen til at ærgre mig over at jeg glemte at købe hvide allium sidste år. Det var ellers planen, men hukommelsen er åbenbart ikke så god ,hihi, nu er det skrevet med store bogstaver i havedagbogen. Ved du om de er lige så selvså villige som de alm. lilla?
  Det er altså flot du kan styre dig og holde dig inden for nogle få farver og sorter, det giver en elegant effekt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gunvor, det lyder helt fantastisk med et klokketæppe, ligesom i England - bluebells. Det vil jeg også gerne have.
   De hvide allium er ikke lige så selvså villige som de lilla. Men kommer stærkt igen hvert år.
   Jeg er streng i min egen have, men kan godt lide når andre går "all-in".
   Kh Ulrika

   Slet
 2. Superflot staudebed! Jo, jeg er enig i, at det ser godt ud👍🏻

  SvarSlet
 3. Kære Ulrika, det ser bragende godt ud og jeg får virkelig lyst til at være stringent i et område også. Og så skal jeg have flere Allium, de hvide er meget smukke også, dem har jeg kun 3 af.
  /Ulla

  SvarSlet
 4. SÅ SMUKT tak for inspiration :)

  SvarSlet

ANNONCE