mandag den 9. april 2018

TID TIL NEDKLIPNING

HAVEDAGBOG

De sidste uger har, for mig, været særligt grå og deprimerende, for er der noget, der kan få verden til at se særligt trist ud, så er det når man ser den gennem fugtige, røde mandeinfluenza-øjne. Men når solen brænder skyerne væk, så må man bare ud i haven. Og der der da så sandelig nok at tage fat på derude, og det der står først for, er en seriøs oprydning i staudebedene.


Jeg tror vi er mange, der faktisk er blevet lidt småstressede over alt det, som det kolde og våde forår har forhindret os i at komme igang med i haven. Vi ved jo at lige pludselig går det stærkt og alting er i gang på én gang. Det ville jo være smart, at få fordelt indsatsen lidt henover sæsonen, ikke? Men uanset hvor meget vi tripper og stamper i jorden, så er vejret altså noget af det vi bare må erkende at vi ikke kan styre. Endnu. Så når solen kommer frem er dt bare med at komme udenfor og komme igang. Hos mig er der 2 væsentlige punkter på listen: Nedklipning af stauder og udlægning af gødning.


Det første blev gjort i dagene efter påske, det andet bliver et lidt kritisk spørgsmål bagefter. Nogle går lidt hårdt til det med nedklipning (det kan man være nødt til hvis man har store bede). Jeg har set nedslagtningen ske med alt fra hækkesakse til buskryddere. Men i min lille have kan jeg går lidt blidt til værks, med omhyggelige indgreb med en rosensaks. Det tager noget tid, men jeg skåner de små skud, der er på vej, og jeg laver en ret tæt "barbering". Især nu hvor vi er så langt fremme i kalenderen er jeg ikke bange for at klippe tæt.


Ofte klipper jeg efterfølgende en del af afklippet i små bidder og lægger det tilbage i bedet, men jeg er ikke sikker på at det sker i år. Løgvæksterne rører nemlig på sig og vil være ked af at dække dem til.


Det samme gælder udlægning af gødning. Jeg har ingen kompost i min have, men køber som regel nogle sække med komposteret husdyrgødning, som jeg spreder i bedene. Det giver en synlig forbedring af min lerede jord, langsomt, men sikkert. Men nu pibler det sådan frem med spæde skud og de små snepryd, at jeg næsten ikke kan nænne det. Præcis som Jeannett skrev i sidste uge, kan man måske gøre det ved at udlægge det lidt forsigtigt, men løbet er næsten ved at være kørt for i år. Måske drysser jeg noget ud når stauderne er begyndt at dække jorden...


Det er ret befriende af få de ret så trætte kviste og frøstande klippe af og fjernet. Godt nok har de været fine vinteren igennem, men på dette tidspunkt er de blevet ret pjuskede og en del er væltet af sne og blæst. Så tid til at give plads til noget nyt liv! Apropos det: er det ikke tydeligt nu, at der skal noget stedsegrønt til? Det tror jeg nok at det er!


Potterne med tulipaner er kommet ud fra lyet i carporten, så de kan få noget varme og få lidt ekstra skub i væksten. Og så mangler der lige den sidste studning og oprydning i bedene. Og nogle planter, der skal flyttes. Og nogle, der nok skal deles... Men nu er foråret jo kommet, så der er jo masser af tid til den slags! 


Rigtig dejlig dag til dig,


4 kommentarer:

 1. Jeg har heller ikke nået det med at jordforbedre før forårsløgene og enkelte staudeskud var for langt oppe. En trøst at læse, at jeg ikke er den eneste :-)
  Imponerende hvad du har nået trods en fæl mandeinfluenza. God bedring.
  Vh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth - ikke sikker på at havearbejde var den helt rigtige kur... Men dejligt at få lidt sol i øjnene :)

   Slet
 2. -phyy, det er godt at høre andre osse mangler gødning, nedklipning osv. Marts kulde og drilske vejr har gjort jeg er 2 til 3 uger bagud hvad jeg "plejer". Og de unge har haft lokket os med til Hartzen her nu, pragtfuld tur, men det har jo osse været godt vejr herhjemme. Så alt kribler og krabler op. Det bliver med meget forsigtig hånd der bliver gødet. Hvordan lægger man hestemøj forsigtig ud? hi hi.
  Håber havepusleriet har været en god medicin for helbredet.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det bliver lidt af en udfordring med den hestegødning - det er jo den store kaliber, når det gælder gødning :)

   Slet

ANNONCE