søndag den 2. december 2018

VINTERDEKORATIONER I LANDET KROKUS

VINTERHAVEN

Anna-Karin bruger vinterhaven til afslapning. Lysten styrer, og hun pynter op til jul i haven med naturmaterialer og ting, der vækker minder. Velkommen ind i Landet Krokus.

INTRO: HAVEFOLKET
TEKST & FOTO: ANNA-KARIN TILLSTRÖM, @ANNAKARIN_LANDETKROKUS


Når sæsonen går mod sin afslutning, bliver der mindre af det intensive arbejde i haven. Selvfølgelig er der stadig løg, der skal sættes, og ting, der skal ryddes væk, men det handler mest om afslapning og refleksion, når jeg er i haven. Og at få lov til at fordybe mig i ren nydelse - det vil sige dekoration, nusseri og leg.


Da vi bor i et gammelt hus, bruger jeg oftest naturmaterialer, når jeg vinterdekorerer. Mos, gran, kogler og lys. Særligt smukt bliver det, når frosten hjælper til og pudrer alting med et sukkeragtigt drys. Jeg bliver altid fascineret af, hvor smukt det bliver. Hvert år er det samme oplevelse.


Ofte bliver lysestager, glasflasker og andre ting - som måske hører mest til inden døre - flyttet ud i haven. Som mange andre kan jeg vældig godt lide at genbruge.


Gamle konservesdåser bliver til potter. Rester af stenfliser bliver en lille bænk. Og den gamle mælkekande, som jeg fandt i skoven, blev en perfekt krukke til en lille gran.


Næsten alle havens ting er nogle, jeg enten har fået eller minder fra en eller anden rejse. For eksempel kommer den lille glasklokke fra en planteskole i Chelsea, og den gamle glasflaske er en gave fra en kær ven.


Men selvfølgelig har jeg også ting, som jeg bare synes, er smukke. Som de små grantræer i messing fra den lokale planteskole. Jeg holder så meget af dem.


Jeg gør stort set aldrig efterårsrent. Planterne får et grafisk udtryk om vinteren, som jeg ikke vil undvære. Og desuden giver de struktur til jorden i bedene. Jeg kan heller ikke andet end være fascineret af, hvor søde de afblomstrede og tørrede stauder bliver med en tophue af frost. Det er, som om de genopstår og får en ny glansperiode.
                                                                                    

Specielt hestemynten, Monarda, af forskellig slags gør sig særligt godt i vinterdragt. Endnu en grund til at have mange forskellige slags af netop hestemynte. En anden er selvfølgelig, at de er udmærkede insektplanter.


Dette efterår og vinter har det været usædvanligt vindstille i vores have. Vi, der bor langs Østersøkysten, plejer at blive hærget af novemberstorme og nordenvinde. Så i år nyder vi ekstra meget det vindstille vejr, og vi kan endda have levende lys uden at have dem i en lygte. Det føles næsten, som om julefreden allerede har indfundet sig - selv om der er nogle dage endnu.

Du kan se meget mere fra Anna-Karins have på instagramprofilen @annakarin_landetkrokus.  

2 kommentarer:

 1. Hvor er de søde de små messingjuletræer.
  Jeg holder osse meget af staudetoppene om vinteren. Her er det dog alt for sjældent der kommer sne på. Men rimfrost kan nu osse pynte.
  Den ide med koncervesdåser som vase eller lysholder er nu smart. Lige til at bruge hvis man står og skal lave en masse fint på en gang.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 2. Det er så smukt med frost i haven, og hvor må det være fantastisk at have det så vindstille, at der kan stå lys i haven. Det er virkeligt smukt. Tusind tak for kigget, Anna-Karin.

  kh. Lone

  SvarSlet

ANNONCE