onsdag den 5. december 2018

OPSKRIFT PÅ JOHANNAS VINTERHAVE

VINTERHAVEN

Johanna Antonsson har erkendt, hvor heldige vi er på vores breddegrader - vores haver skifter karakter for hver sæson, så vi næsten har fire haver, en for hver årstid. Kom med i den have, der hører vinteren til.

INTRO: HAVEFOLKET
TEKST & FOTO: JOHANNA ANTONSSON, @THEMOOSEGARDEN
Hvor er jeg heldig at bo i den del af verden, hvor vi har årstider. For mig betyder det, at jeg har fire haver i én - forårshaven, sommerhaven, efterårshaven og vinterhaven. Jeg har også været så heldig at havne på en nordvendt skråning, hvor mange vintergrønne planter trives og vokser naturligt - stedsegrønne, mosser, blåbær og birk er et godt udgangspunkt.

Ligesom om sommeren vil jeg have masser af siddepladser i min vinterhave, men det vigtigste er nok bålfadet. Der hygger vi os på rensdyrskind i varmen fra ilden på klare og kolde vinterdage.

Mørke stedsegrønne er en selvfølge, både i jorden og i krukker, ligesom græsser med lette aks, som svajer i vinden.Sammen med det mørke vil jeg også have den der friske vårgrønne tone. Bambus, hvidkantet japansk star og bregner passer lige til mig.Sølvtoner er også smukt, og min favorit er Rhododendron yakushimanum.


Jeg har få blomster i min vinterhave, men gyldne græsser og den røde bark på hvidbroget kornel fungerer rigtig godt som farveklatter, ligesom lyngens blomster beholder farven længe.I år prøver jeg også alunrod i krukker for at få noget mere farve.


På jorden vælger jeg bunddække som vinterglans, tretands-potentil og bispehue, men også lave buske som krybende dværgmispel med dens røde bær er meget nem.
Rødt hører jo vinteren og julen til, og jeg lader en del af æblehøsten sidde tilbage på træet. De røde æbler lyser op mod den hvide sne og lokker besøgende til, ikke bare fugle, men også rådyr og elge.

Der er så meget smukt til vinterhaven, så meget mere at udvikle. På min ønskeseddel lige nu står en kornel med orange grene, Cornus 'Midwinter Fire', og flere lyngplanter i spraglede farver. Hvad ønsker du til din vinterhave?Du kan se meget mere fra Johannas have på instagramprofilen @themoosegarden.  

5 kommentarer:

 1. Tak for inspirationen til beplantning af haven,som gør den smuk på alle årstider.Dejlig udnyttelse af havemøblerne omkring det stemningsfulde bålfad.Helhedsindtrykket er en have,som kan bruges også om vinteren med de naturlige materialer uden tilførelse af yderligere stemningsskabende pynt,-kort sagt smukt!
  Jeg har fornylig plantet Cornus “Midwinter fire” så jeg kan se den fra køkkenet og har i en krukke en Kvalkved,Viburnum Opulus “Tinus” med smukke blomster lige nu.Begge planter ønsker jeg mig flere af netop pga deres vinter prydværdi.

  SvarSlet
 2. Meget smukt og stemningsfyldt:-)
  Stole med skind på vil jeg da skaffe til vores bålplads, det ser godt og rigtig dansk vikingeagtigt ud:-)
  Glædelig smuk 5.december!

  SvarSlet
 3. Uhmmm, det er en skøn vinterhave. Selvfølgelig hjælper snedrysset lidt, men den omtanke planterne er plantet er altså fin.
  Forskelligt stedsegrønt, spændende bark og grenfarver er et must i vintertiden.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 4. Hvert år på denne tid savner jeg bambus i min have. Og det står så flot hos dig!
  Men jeg synes ikke at bambus passer ind i min sommerhave, så endnu har det ikke fundet vej. Måske jeg skal vove pelsen i foråret og plante det i krukker - og prøve mig lidt frem :)

  Tusind tak for kigget hos dig og tak for din forklaring om vinterhaven. Du har virkelig en skøn have - også om vinteren!

  Rigtig dejlig jul til dig,
  Lone

  SvarSlet
 5. Hvor er det smukt - snedrysset hjælper også :-) Tusind tak for inspirationen.
  Vh Lisbeth

  SvarSlet

ANNONCE