Den mørke tid er over os. Der løber spøgelser og gespenster rundt i gaderne. Så tænd et lys og jag mørkets magter bort. Det hygger i efterårshaven.


TEKST: MARIANNE, FOTO: JETTE OG EVA

Væggen mellem de levendes og de dødes rige siges at være tyndest natten mellem den 31. oktober og den 1. november. Derfor har der siden tidernes morgen været tradition for at holde mørkets onde magter borte med lys.

Vi kender det fra Sankt Hans, hvor vi med bålets flammer jager onde trolde og hekse fra livet. Og vi kender det fra lyset i græskarlygterne i den amerikanske Halloweentradition. Før Halloween og Allehelgenes nat var Samhain de irske kelteres nytår. Hekse fejrer også nytår den nat, så vil du være på den sikre side skal du tænde et lys. Hvis vi ser lidt metaforisk på “mørkets magter”, så er de på sin vis stadigvæk “på spil”. Mange mennesker stresser og jager, bliver syge, bærer på en sorg eller bliver nedtrykte, når vintermørket nærmer sig.

Derfor er behovet for lys meget nemt at forstå. Solen trækker dynen op over hovedet og “går til psykolog” som C.V. Jørgensen synger. Nogle havefolk sætter allerede juletræskæderne på udenfor nu og lader dem sidde til februar. Andre holder julen “fra døren” og udskyder det med lyset til december.Jeg selv har hørt til den sidste gruppe, men jeg har stadigvæk behov for at tænde lys. Indenfor er der stearinlys rundt i krogene, og nu har jeg besluttet at bruge mine lanterner og lyskæder ude alligevel allerede nu. Dog med efterårspynt som kastanjer og græskar som tilbehør. For jeg har opdaget at det er så rart at have noget at kikke ud på i vintermørket. Haven får nye dimensioner og “forsvinder” ikke bare i det mørke ingenting. Vi har kikket indenfor hos to havebloggere for at se, hvordan de gør.

I Fru Friis’ Frøbo, er der også rigtig hyggeligt at være i efterårets tusmørke. Hun har sat lygter og lanterner i sit drivhus og pyntet op, så udelivet kan forlænges lidt endnu.

Og lyset giver en fin fornemmelse af rum, både når hun sidder i det og når hun kikker ud på drivhuset fra stuevinduerne.

Hos Evigglade er hendes yndlingstræ blevet pakket godt ind og er nu rustet til vinterens kulde. Hun hænger lanterner op, så de kan ses, både når familien kommer hjem fra skole, arbejde og fritidssysler og når de kikker ud i haven inde fra de varme, hyggelige stuer.

Så vil du jage mørket bort, og vil du gerne kunne se hyggelige detaljer i din have, så er det frem med alt hvad du har af fakler, lygter, lyskæder og lanterner. I efterårets mørke understreger de haven på en ny og spændende måde.

Vil du læse mere om de urgamle traditioner fra før Halloween kom til Danmark, kan du se dem her. Og hvis du hellere vil pynte med små græskar end ét stort, så kik med her.