En blæsevejrstur til stranden ved vintertide – hvad har det med haver at gøre? For mig en masse. Jeg samler kogler, grene og mos i plantagen på vej til det åbne hav, og når jeg går langs vandkanten finder jeg dekorative sten (hulsten er de bedste) og fylder lommerne.


TEKST: MARIANNE, FOTO: SIGNE

Hvis det lige har blæst – og det har det nærmest lige hele tiden i det her land forekommer det mig – så ligger der ofte en bræmme af tang langs vandkanten eller skyllet op på stranden. Så op af min vinterjakkes lommer haler jeg en plastikpose og mine gamle, slidte havehandsker.

Hvordan anvender du tang i haven?
Når du kommer hjem kan du gøre to ting:

1) Udbrede tangen på fliserne eller andre steder, hvor du vil have renset for ukrudt. Saltet i tangen er nemlig så “ætsende” at det “svitser” planterne.

2) Hælde det hele i en spand vand og lade det stå i et par uger.

Jeg gjorde sidstnævnte, for der hvor jeg har mest ukrudt mellem fliserne er i Ølandsbruddet lige foran drivhuset, og der går jeg jo ind og ud dagligt. Tang er ret glat, skulle jeg hilse og sige.

Så kan tangen stå i en spand og glo indtil jeg kommer i tanker om den igen og går hen og hælder vandet fra. Så må saltvandet klare resten. Jeg skyller tangen efter og lægger det på græsplænen, hvor det kan få en tur med græsslåmaskinen sammen med efterårsbladene, inden de kommes i poser til kompostering. Det kan også kommes direkte ud i bede eller under træer og buske, eller – op i kompostbunken.

Gødningsværdien af tang.
Man har gødet med tang siden tidernes morgengry. Jeg er opvokset i Espergærde i den nordøstlige del af Danmark, hvor jeg husker, vi en gang havde en vikar, der ikke anede, hvad hun skulle foretage sig med os i den time. Op af tasken tog hun derfor en ravklump på størrelse med en knyttet voksenhånd. Den var fint poleret, og mens den gik fra hånd til hånd ned gennem rækkerne, fortalte hun, at harpiksen havde ligget imellem 30 og 50 millioner år inden den var blevet til rav. Vi var fulde af ærefrygt. “Hvordan er den så havnet i din have” spurgte én af de kvikke så, mens vi andre sad med åben mund endnu. Og så var det hun fortalte at bønderne og fiskerne gennem tiderne slæbte tangen fra stranden og op på markerne om efteråret, hvor den så lå og blev udvasket, indtil den om foråret blev pløjet ned i jorden for at gøde.

Gødningsværdien af tang sammenlignes med hestegødning og det indeholder en masse sporstoffer og mineraler, som jorden både gødes og forbedres af. Læs her en grundig artikel om erfaringer med tanggødning af Hans Walmar i Havenyt, nyhedsbrevet fra Praktisk Økologi. Desuden kan du her læse, hvor meget du må tage med. Der står, at du må tage til eget brug – og at det iflg. Jyske Lov er hvad der kan være i din hat. Nu vil hverken jeg eller du sikkert have våd tang i hatten, så hvis du sanker tang fra stranden, så hav det (mængden) i dit baghoved i stedet for.
Og god tur til stranden!

PS: Da timen var ved at være til ende hev vores vikar endnu en stor klump op af sin taske – større end den, hun havde vist os. Den lignede en jordklump, hvis ikke man så på siden af den. Den lyste ravgult. Det var der, hvor spaden var gået igennem.