Der er to ting, der gør det rigtigt svært for en haveelsker: At vente på at vinteren er ovre og så at skulle fraflytte sin elskede have. Begge dele har været spekulationer i mit liv, og begge dele ender lykkeligt. Jeg bliver i haven – gudskelov, og foråret – det kommer altså nu, gør det! Frøken tø har rejst sig fra bænken ved Søndersø og er på vej.


UGENS LEDER: MARIANNE

Det har ellers været de lange listers tid. Og de blev længere og længere for hver gang, vi har lænet panden mod ruden og stirret ud i alt det hvide. “Et eller andet med have” måtte jo til! Og drømme og planlægge, dét er vi gode til os havefolk!

I grupperne på Facebook, på havesites, i havemagasiner osv. kan jeg læse om alt det, alle mulige andre har fået gjort allerede, (eller anbefalinger om hvad du skal nå i haven i marts), så bliver to-do-lister blot endnu længere. De justeres, der tegnes om og noteres, streges ud og skrives ned.

Men så er det jeg kan mærke, at det er på tide jeg tager en fornuftig snak med mig selv. “Er det nu fornuftigt, Fru Olsen, at sætte dig alt muligt for, der ikke er energi til?”, spørger jeg mig selv. Og: “Er det virkelig sådan, at du kun holder af din have, hvis der er totalt tjek på det hele? Hvis drivhuset allerede er vasket ned i efteråret, hvis redskaberne er slebet og olieret, hvis alle stauderne er sået og første hold står færdigtpriklede, hvis alle havemøblerne er stillet væk og bliver hevet frem igen rene og klargjorte til sommertid”?

Der sker gudskelov det heldige, at “vi” bliver enige om, at det, der bliver gjort – det er storartet! Resten må altså vente – eller blive droppet. Og som for at overbevise mig selv om, at “vi” har truffet den rigtige beslutning, kigger jeg tilbage på mine lister fra de forrige år og kan se, at jeg såmænd kun plejer at nå/orke under en tredjedel. Det er som regel også ok – især hvis jeg har nydt det undervejs. Og det har jeg jo!

Nå,  vi kan ikke snakke os fra det, selvom der i skrivende stund stadig er sne i haven og kun lidt nødtørftig tø om dagen. Foråret kræver sit, hvilket fremgår tydeligt, når al den heldækkende sne er borte. Så på med støvlerne og ud – der er nok at tage fat på.

I denne uge tager vi hul på noget af det alt sammen, og det vil vi så gøre drypvis (eller med vandspreder) over de næste måneder. Vi indleder med at gå ud i haven. Og når vi gør det, så gælder det jo om at være varmt klædt på. Så efter de indledende knæbøjninger (læs: opvarmning) fortæller Fru Friis fra havebloggen “Fru Friis´frøbo” om at være en garden woman. Dernæst giver vi dig tips til oprydningen i bedene. Så kan du læse om hvordan du starter en kompost, og endelig lægger vi op til lidt sjov, hvor du kan deltage i løjerne.

Rigtig god fornøjelse!



Ugens artikler om KLAR, PARAT, START!

FORÅRSOPRYDNING
Vi rydder op i bedene og fjerner de visne stauder på en hurtig måde.

 

 

ÅHH, AT VÆRE EN GARDEN WOMAN
Gæsteblogger Fru Friis gør indrømmelser.

 

 

VIS MIG DIN DAMETASKE
Ryd op i redskaberne og skab overblik. Vi opfordrer til havefis.

 

 

START DIN EGEN KOMPOST
Omstik komposten og lav en ny. Derfor ser vi på, hvordan du gør det.

 

 

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.