Nu begynder solen at få magt og forårsløgene er ved at dukke op over det hele. Også stauderne og de toårige begynder at røre på sig, og hvis du er modig, er det straks sneen er væk vildt nemt at rydde op i bedene.


TEKST & FOTO: LONE

Staudebedene er endnu fyldt med alle staudetoppene fra sidste års blomstring, men inden længe kommer tulipanerne op, og så er det nu smukkest, at staudetoppene er væk, så tulipanerne kan få scenen for sig selv.

Nogle anbefaler at vente lidt endnu, da staudetoppene beskytter mod evt. frost, men jeg vælger at rydde op i bedene, mens det er til at komme til med en løvrive. Og så er det nu man skal i gang!

Det gode ved at tage staudebedene med en løvrive er ganske enkelt at det kan gøres på meget kort tid.

KLIPPER TOPPENE
Først klipper jeg lige de mest genstridige staudetoppe med en hæksaks. Jeg klipper ikke helt i bund, for de sidste dele falder enten af af sig selv senere på sæsonen, eller også bliver de dækket når først stauderne kommer op. Desuden tager jeg senere på foråret en tilbundsgående lugning i bedene, og så kan eventuelle rester fjernes i samme ombæring.

 

LØVRIVEN
Og så er det i gang med løvriven. Der rives lidt let, så de tulipaner mv. der allerede har stukket næsen op, ikke tager skade.

Der er allerede en del ukrudt i bedene her – mest græs – men det får være lidt endnu, for formålet er at få staudetoppene væk, og så må resten vente til en anden dag.

 

VENT MED LAVENDLER OG ROSER!
Husk i øvrigt at lavendler og roser endelig ikke må klippes endnu!

De er jo heller ikke er stauder, men kunne være nærliggende at tage med i den store oprydningsproces, hvis man ikke lige når at tænke nærmere.

Lavendler klipper jeg først, når forsythiaen blomstrer! Roserne det samme.

 

 

 

 

 

GRÆSSERNE
Nedklipning af græsserne kan sagtens nås endnu. Det kan være en fordel at have klippet tidligere, hvor de nye skud ikke er begyndt at bryde. Men har du ikke gjort det endnu, skal du blot passe på ikke at klippe i de nye skud, der nu allerede er brudt frem.

 

 

 

Jeg klipper det visne af lidt over de nye skud og trækker de øvrige visne aks af/brækker dem fra hinanden. Jeg har ikke tålmodighed til at gøre dem helt rene, men er det som vist her, bliver de også fine, når det nye er vokset op over.

RESULTATET
Og sådan ser det ud, når man er færdig med denne første lynomgang.

Som det kan ses på billedet her, er der stadigvæk lidt tilbage ved nogle af stauderne. Det tager jeg måske noget mere af ved lugning senere i foråret.

Det vigtigste er, at det hele nu kan vokse op uden at skulle slås om pladsen med alle de visne toppe, og så ser det jo lidt bedre ud. Og jeg slipper for senere at skulle stå og tage det lidt ad gangen, for ikke at komme til at ødelægge tulipanskud eller forårsfine stauder.

GRANRISENE
Hvis du har granris liggende som beskyttelse for roser, hortensia m.m., kan du sagtens lade dem ligge lidt endnu. Så kan de nemlig beskytte de sarte vækster her i den kommende periode, hvis der skulle komme mere frost (og det gør der nok!).