Når man selv kaster sig ud i at designe sin have, er der mange måder at gribe det an på. Nogle bruger tegneprogrammer på computeren. Jeg tænker bedst med pen og papir – og manifold.


TEKST & FOTO: LONE

Vi var selv med på banen, da vi i sin tid købte vores hus som nybygget. Ikke at vi havde så meget at skulle have sagt, da det var et typehus, men vi har heldigvis alle tegningerne fra byggeriet. For få år siden byggede vi så det hele om, og der tegnede jeg hele byggeprojektet op i AutoCad – også de få ændringer på belægningerne. Det betyder, at jeg har en situationstegning, der er relativ ny og som passer med matrikelmål mv. Den har jeg i sin tid brugt som underlag for min haveplan, og i dag er det haveplanen jeg tegner videre på.

Da jeg tidligere på året kom i tanke om at der skulle gøres noget ved vores baghave, som pt. primært består af græs, tog jeg en kopi af denne del af haveplanen og forstørrede den lidt op. Og den var da udgangspunktet for mine skitser.

Skitserne laver jeg som sagt på manifold. Manifold er transparent papir, der minder lidt om bagepapir eller madpakkepapir, og det kan købes hos en boghandler – også på nettet. Det er ret tyndt, og det gode ved det er at man kan tegne lag på lag og dermed for hvert lag forfine sin skitse.

Til info kan man købe manifold både som blok og som rulle. Jeg bruger rullen der er 30 cm, og den koster ca. 150 kr. for 100 m. Og så har man til rigtig mange skitser.

En af grundene til at jeg er så glad for manifold er at pennen glider let på papiret, og jeg har derfor let ved bare at tegne løs. Man behøver ikke tænke så meget over det.

Her til venstre ses skitser på opdeling af græsplænen i mindre dele adskilt af takshække og med en terrasse i midten (ja, man skal nok vide det, for at kunne forstille sig det…).

 

 

Her har jeg lagt et nyt stykke ovenpå, og så trukket de linier op, som jeg synes er værd at beholde. Takshækkene der former linierne i bedene og så en terrasse i midten med indgang fra syd (hvor der er en terrassedør i et opholdsrum).

Lidt farve er tilføjet for lige at fremhæve formerne yderligere.

 

 

 

 

Igen et nyt stykke manifold ovenpå, og så har jeg optegnet et mindre bed tættere op af den eksisterende morgenterrasse. Hm…

 

 

 

 

 

Starter forfra. Dropper den nye midterterrasse og tegner i stedet bede langs eksisterende belægning, og så igen takshækkene, der bryder det hele.

 

 

 

 

 

Sidste bud i denne omgang … en hævet have skabt af pallerammer. Her har jeg først på ét papir tegnet mulige placeringer op, og så har jeg på næste lag papir tegnet 6 udvalgte rammer op.

 

 

 

 

 

Og sådan kan man blive ved. Det er super hyggeligt, og der dukker alverdens idéer op undervejs. Måske gør du allerede det samme? Hvis ikke, er det et forsøg værd, hvis du gerne vil i gang med at skitsere!