Det er ikke sikkert du rejser væk fra din have i højsommeren, men hvis du gør, kan du med enkle tiltag sørge for at det hele “overlever” til du vender tilbage.


TEKST: MARIANNE, FOTO: MARIANNE & LENE

Man ved aldrig med den danske sommer. Enten står regnen ned i stride strømme eller også brager solen samme vej. Det kan også være den “grønne vinter” med blæst og byger eller en blanding af det hele. Sørg for at give dine planter den bedste vej til overlevelse, mens du er væk.

FORBEREDELSER
Det kan godt betale sig at gøre sine forberedelser, hvis du er borte i mere end 14 dage. Alting gror, gør det. Og det gør det meget tydeligt for eventuelle tyve at se man er bortrejst, hvis hækken står med meterlange skud ud over fortovet og græsset er ved at sætte frø.

Derfor: Klip hæk og slå græsset lige før du rejser. Afsæt den sidste uge før afrejse til formålet. Kør affaldet på genbrugsstationen, eller stil sækkene et sted i sol og læ, så det bare kan tørre ud i stedet for at stå og rådne/lugte.

Klip også gerne buketter af roser og andre blomstrende planter. Giv dem bort til dine naboer (hvis de er hjemme) og fortæl dem, at du rejser. Måske tilbyder de lige at se til haven – sig bare ja tak, hvis du ved, at de er plantekyndige.

Ved at klippe alle blomstrende blomster af sikrer du, at de bruger tiden, hvor du er borte, til at sætte nye knopper, som du så kan nyde, når du vender hjem igen. Har du fx floks, kan det også betale sig at klippe dem ned allerede 2-3 uger før du drager af sted. Så vil de dels forgrene sig og dermed sætte flere blomster, dels vil det sinke blomstringen.

zinkvandkander

OVERLEVELSE ALENE
Tørke er værre end druknedøden, hvis ellers din have er drænet ordentligt. Så derfor er det vandingen du skal fokusere på i bedene. Hvis du har siveslanger, så læg dem i bedene én eller to dage inden afrejse, og lad dem vande ordentligt igennem. Det vil sige et par timer i hvert bed. Ja, og undskyld, du skal selvfølgelig bruge alt det opsamlede regnvand du overhovedet kan først, og tænk så på, hvilke planter der absolut har brug for det. Hvis du har arrangeret dine bede, så de planter der trives bedst i fuld sol også står i fuld sol, kan du stole på, at de har en indbygget overlevelsesmekanisme i varme og tørre perioder. Men roserne, de skal have en ordentlig spand – 10-20 liter hver.

KØKKENHAVEN
De fleste køkkenhaver står også i fuld sol. Du kan afbøde lidt, både mod kålsommerfuglen og andet utøj, ved at lægge fiberdug over efter en grundvanding. Desuden kan du lægge det afklip på, som du har til overs, når du har klippet græsplænen. Læg det omkring dine vækster. Det holder på fugten og hindrer skadevoldere i at have det alt for nemt.

KRUKKER OG POTTER
Planter i mindre beholdere er dem, der er mest udsatte i en ferie. De lever jo i et mikroklima, og kan ikke sende rødderne længere ned efter mere vand og næring. Derfor skal du sikre, at de dels er grundgødet, dels er gennemvandet. Stil dem også, hvis det er muligt, i skyggen. Måske under en parasol eller i skygge af en hæk eller et stakit. Arranger dem lidt elegant, så det ser ud som om det er meningen. Så råber det ikke til ubudne “gæster” at du er ude at rejse.

Der findes en del anordninger til at stikke i potterne så de kan suge vand. En genvej er at stille dem i store bakker eller lignende med en tyk vandingsdug eller gamle håndklæder i. Du kan også klippe eller rive lange strimler bomuldsstof og lave en “væge” fra planten og til nogle vandkander. Sørg for at det står skyggefuldt, da solen tørrer sådanne væger ud hurtigt.

Endelig kan du klippe bunden af sodavandsflasker og stikke tuden ned (uden låg) i plantejorden og fylde flasken op med vand. Her er det også bedst, at potten i forvejen er gennemvædet. Så kan planten selv suge det den har brug for. Gamle spande med huller i bunden kan også bruges. De kan stilles fyldte ved roser, buske eller nyplantninger, og måske også graves lidt ned. Det giver samme effekt.

Du kan også have et “skadestuebassin” i form af et kar eller en balje fuld af vand. Der kan dine hjælpere så lige stille de eventuelle tørkelidende planter ned, så de hurtigt kommer sig.

zinkkar