Hvilke tulipaner er dine favoritter?  Mine er de helt mørke – distinkte, elegante og smukke. Og smukkere er de i godt selskab! Se her hvilke selskabsplanter og hvilke farvetoner jeg har haft succes med.


TEKST & FOTO: KARINA
Nogle er høje og andre er lave. Nogle er næsten sorte og andre lidt lysere i “huden”. Tulipaner kommer i et væld af farver og former, og de bliver smukkere, hvis man giver dem lidt mod- og medspil.I dag er det de mørke tulipaner, der søger mage. Godt nok nævner jeg en række gode selskabsplanter i denne artikel, men man kan jo altid blive klogere. Derfor skal du i kommentarfeltet også være velkommen til at komme med flere gode eksempler, for det er jo netop med de gode erfaringer – og fiaskoer –  vi kan berige hinanden.

Og når det nu er sagt, så lad mig også understrege, at det jeg viser herunder ikke er en opskrift, men blot en viderebringelse af de sammensætninger, som jeg finder smukke. Måske er din smag en helt anden – måske er du til fest og farver, eller til lyserød romantik. Jeg er til enkelhed, uden for mange dikkedarer. Til det kontrastfulde, men også kontrollerede penselstrøg.

I min forhave holder jeg en stram farvepolitik, også hvad angår tulipaner. På billedet herunder ses tulipaner på deres højeste. For at de mørke toner ikke bliver for overvældende får de modspil fra forskellige planter. Herunder er det den grågrønne marehalm, som lysner på den dramatiske, mørke farve. Det er marehalmen som I ser i forgrunden.

Der er stadig gang i de fleste tulipaner når de skønne allium står på spring. På billedet her er det allium spaerocephalon,  der står med sine svulstige, pinkfarvede blomsterknopper. Egentlig er jeg ikke til pink, men lige her er farven så behersket, at det lige går an.

Som man måske lige kan skimte på billedet herunder er syrenen på sit højeste, mens tulipanerne stadig står fint. Tulipanerne, syrenbusken og de lilla allium ‘Purple Sensation’ er et fint match, synes jeg.


Lige i halen på syrenblomstringen begynder blåregnen at folde sig ud. Den kølige, blå farve går fint i spænd med de mørke toner fra tulipanerne.I starten af juni synger tulipanerne på sidste vers. Imens er stauder som natviol, katteurt og staudesalvie begyndt at tage fat. De når lige at sige pænt goddag til tulipanerne, som indenfor kort tid får klippet hovederne af.

TULIPANERNE
De mørke og violette tulipaner jeg har vist på billederne er:

Queen of night, som kan blive op til 1 meter høj. I min have tror jeg faktisk der var et par stykker der blev højere endnu. Queen of night er én af de mørkeste, og den har et ovalt blomsterhoved inden udspring.Tulipanen Paul Schere, minder en del om Queen of night og bliver omkring 50-60 cm høj. Paul Schere springer ud et par uger efter Queen of night.

Cafe Noir er også én af de meget mørke. Den bliver også omkring 50-60 cm, hvor blomsterhovedet er rundt.

Det vaseformede blomsterhoved på tulipanen Havran er lilla og den bliver omkring 50 cm.

Recreado er også lilla, og når den åbner sig, vil man opdage at den har et fint blåt og hvidt indre. Den bliver omkring 40-50 cm.

Saigon bliver 40 cm og er den seneste til at springe ud. Den er en anelse mere lyslilla end Recreado og Havran.

GODE MAGER
Træer & buske: Blå syren, Acer palmatum, spirea Diablo, rødbladet spidsløn.
Klatreplanter: Blå Wisteria. Diverse blåblomstrende klematis kunne også overvejes til højderne.
Stauder, et- og toårige: Bjergknopurt, hornviol, alunrod, natviol, bølgekronet storkenæb, den mørke sølvlys Brunette, lykkekløver, f.eks ‘Dark Dancer’, og kan man lokke chokoladeblomsten frem, er den også smuk i sammenhængen.
Løg: Allium i alle afskygninger er altid smukke sammen med tulipaner. Der kan man efter min mening næsten ikke gå galt i byen.

Bølgekronet storkenæb/ Geranium phaeum ‘Samobor’, bjergknopurt / Centaurea montane ‘Jordy’, blåregn /Wisteria sin. ‘Profilic’ ,  hornvioler / Viola ‘Nelly Moser’,  alunrod / Heuchera ‘Palace Purple’, natviol / Hesperis matronalis, spirea ‘Diablo’.

Som I kan se fortsættes farveholdningen hen over sommeren. På billedet foroven er det de mørke og lyslilla toner der hersker, og i sensommeren det mere blålige farvespektrum, der dominerer på paletten.

Herover: Staudesalvie, iris og bjergknopurt. 

 

Indianermynte, diverse prydgræsser og verbena.

Måske bliver jeg med tiden bedre til at tage de mere skingre farver ind – måske ikke. Ihvertfald er jeg lige nu glad for netop disse farver, men jeg kan altid finde plads til flere gode selskabsplanter. Kom bare med forslag til de sikre – og de dristige!  Det kan jo være at vi kan rykke lidt på hinandens grænser, hvem ved?

I næste afsnit vil jeg vise nogle af mine hvide tulipanfavoritter, og hvilke selskabsplanter jeg har gode erfaringer med til denne farveskala .