Efter at have anmeldt bogen “Betonstøbning” fik jeg blod på tanden, og nu – endelig – er de første ting i støbeskeen!


TEKST & FOTO: LENE

Flere og flere har kastet sig over betonstøbning. Ja, det er vist nærmest blevet en hel dille, og nu er jeg endelig kommet i gang. Jeg havde planer om at støbe nogle små, firkantede betonpotter, men det viste sig at være svært at finde nogle forme,  der var helt “skarpe” i kanterne.

I et godt stykke tid har jeg samlet på forme i alle mulige størrelser. Jeg gemmer forskellig emballage, der har blot det mindste potentiale, men uanset hvor meget jeg ledte, fandt jeg ikke firkantede forme med skarpe hjørner. Derfor var der ikke andet at gøre end at lave dem selv!

betonstøbningTIL POTTERNE SKAL DU BRUGE:

  • Finbeton til at blande op med vand
  • Murerske, eller anden ske til at blande betonen med
  • Plastikspand
  • Billig madolie og en pensel
  • En form
  • Firkantede plastikpotter

 

betonstøbning

FORMEN
Jeg havde i forvejen en trækasse, og ved hjælp af nogle stumper høvlede brædder fik vi lavet denne form, hvor potterne skal støbes i hvert sit hjørne. Potterne bliver 10 x 10 cm, og da “skillerummene” er sat fast med skruer er det nemt at få potterne ud af formen igen.

betonstøbning

SMØRING MED OLIE
Formen skal smøres meget omhyggeligt med olie. Sørg for at komme godt ind i hjørnerne. Brug den billigste madolie du kan finde.
Bland en portion finbeton. Betonen må ikke være for tynd, men skal nærmest være som grød. Bland hellere små portioner ad gangen end én stor, ellers risikerer du, at det tørrer for hurtigt. Kom et tyndt lag beton i bunden, ca. 2 cm tykt. Smør de firkantede urtepotter udvendigt (husk bunden), og sæt dem ned i formen, så der er lige meget plads omkring dem på alle sider.

betonstøbning

I MED BETONEN
Herefter kommer du betonen ned i mellemrummene. Det er vigtigt at du “banker” formen ned i underlaget en del gange, for at minimere lufthuller i betonen. Helt undgå det kan man ikke, men det har jo også sin charme!

Læg noget tungt, fx. sten, ned i urtepotterne for at holde dem nede, mens betonen hærder.

betonstøbning

AFHÆRDNING
Efter et par dage, afhængigt af tykkelsen, skruer du skruerne ud igen, og potterne er lige til at tage ud af formen.

Inden du tager potterne i brug, er det en god idé at lade dem stå yderligere et par dage – tålmodighed er en dyd!

Der vil uvægerligt komme nogle små ujævnheder på kanterne, men dem kan man slibe af med en fil eller en sten, med mindre man vælger at betragte det som en ekstra charme!

Jeg regnede i øvrigt med at kunne lave drænhuller i betonpotterne ved at stikke nogle små pinde gennem hullerne i urtepotterne. Det viste sig så senere, at det ikke duede. Derfor skal der bores huller med en boremaskine i stedet for!

Jeg glæder mig til næste år, hvor potterne skal bruges til de skønne forårsbebudere.

betonstøbning
Læs anmeldelsen af bogen “Betonstøbning”.