Alle kan opleve køkkenhavens velsignelser i sommerhuset. Selv den som synes, at en sommerhushave udelukkende består af en græsplæne med nogle buske og træer. Der skal i virkeligheden en meget lille indsats til. Men pas på. Du kan hurtigt gå hen og blive bidt af din weekendkøkkenhave.


TEKST & FOTO: BIRGITTE SVÆRKE

Det er nemlig en meget stor glæde at have en køkkenhave. Efter min mening findes der ikke noget bedre end at gå ud i haven og hente frugt og grøntsager. Plukke salat til aftenens grillret. Grave kartofler op, og opleve at skrællen smutter under fingeren. Eller at spise et rødt og saftigt jordbær på vej gennem haven. Heller ikke selvom det kun er i weekender og ferier.

Hvis du tager i sommerhuset for at slappe af og elsker din græsplæne, så nøjes med at skifte nogle buske og træer ud. Sæt frugtbuske ind imellem de andre buske. Plant et æble- eller blommetræ i stedet for birken. Spis bær og frugter, når du går en tur i haven og lad fuglene spise resten.

køkkenhaven i sommerhushaven

Bliver du træt af at ligge i hængekøjen hele weekenden, så er det værd at tænke på at udvide frugthaven med lidt grøntsager. Det mindst tidskrævende er kartofler og løg. Hvis du lægger kartofler under sort plastik, så behøver du ikke at hyppe dem. Løg lægger du som vinterstikløg om efteråret. Så har du små løg til grillen allerede i juni. Dæk med tang. Det holder ukrudtet nede og gøder. Måske har du også lyst til at spise lidt ærter, når du går rundt i haven? Eller have lidt salat til middagsbordet? En køkkenhave i sommerhuset behøver ikke at være stor. I er der jo kun i weekenden og ferien. Og den kan sagtens være rent lystbetonet. Altså en have, som kun lige har nok afgrøder til, at I kan spise af dem, når I går tur i haven. Sådan startede vores køkkenhave, men vi blev ret hurtigt bidt af det.

køkkenhaven i sommerhushaven

Det viser sig nemlig at være en sand glæde at hente grøntsager i haven. Især i sommerferien. Vores indkøb i supermarkedet begrænser sig, og turene ind til byen er blevet færre. Det giver os mere tid i haven. Med lidt kød i fryseren bliver resten af måltidet planlagt i køkkenhaven. Ud fra hvad der er af afgrøder lige nu. Det meste arbejde i køkkenhaven foregår om foråret. Der er det alligevel for koldt til at ligge i hængekøjen. I juli høster vi, går rundt i bare tæer og spiser bær og napper en lur på terrassen.I princippet er det at have køkkenhave i sommerhuset ikke meget anderledes end at have den derhjemme. Det eneste du ikke kan er at arbejde i haven en hverdagsaften. På den måde går mange – de fleste – weekender med havearbejde.

Så tænk over, hvor meget tid du vil bruge i haven. Vil du bruge de fleste weekender i foråret på havearbejde? Eller vil du også have tid til at gå en tur i skoven? Det er også godt at tænke over, hvad formålet er med haven. Er det at have lidt at spise, mens I går rundt i haven? Eller er det for at have til et måltid? Og så er det godt at planlægge haven, så den har flest grøntsager i sommerferien.

Du kan læse mere om Birgitte og hendes sommerhushave på bloggen “En langliggers dagbog”.  Find den her.