Kender du egentlig den røde havemælde? Det er en spiselig urt, og så pynter den gevaldigt i et bed. Den er i familie med det argeste ukrudt, hvis man spørger de fleste haveejere, og man skal da også huske, at den har det med at selvså sig. Vi er nu mange, der er rigtigt glade for at den har den vane.


TEKST & FOTO: MARIANNE
havemælde, blodmælde

Mange kender planten som ukrudt eller vildtvoksende ved navnet rød havemælde. Atriplex hortensis rubra ‘Red plume’ er dens botaniske navn. Den kan anvendes i køkkenhaven ganske som spinat – i salatskålen med de spæde blade, blancheret, i tærter, stuvet, indbagt med laks osv., og når den har vokset sig til, bliver den omkring 1½ meter i højden, hvis den trives godt.

Havemælde har været anvendt siden tidlig bronzealder – planten med det dramatiske, gamle, danske navn blodmælde. Planten er et festligt indslag såvel i staudebedene som i køkkenhaven, og absolut noget mere farverig både i bedet og på tallerkenen end fætter spinat er.

HAVEMÆLDE
Atriplex hortensis rubra

Nedenstående billede er taget i en vikingehave i Ribe.

havemælde, blodmælde

Lad os vende blikket fra en køkkenhave, som den var i den yngre bronzealder, til et staudebed i en villahave nord for København. Her er vi på besøg hos Gitte H, der skriver bloggen “Fra frø til blomst”, og hun formår virkelig at anvende havemælde i sine bede. Dels spiller den rent farvemæssigt glimrende sammen med fx parykbusk og den enkelte dahlia, rødbedebladene og de mørke storkenæb. Jo, du hørte rigtigt. Rødbedens blade med de røde nerver udgør et utroligt dekorativt islæt i et bed. Men tilbage til det andet “dels”, for havemælden skaber en særlig lethed i bedet – særligt, når den har sat frø. Dem skal man så til gengæld nok lige huske at høste, hvis man ønsker at styre sit bed. Vil man bare rigtigt gerne have mange havemælder, så lad dem stå og sprede sig. Det gør de så!

havemælde, blodmælde

Vil du imidlertid have blot en lille smule mere end en hel del styr på dine bede, så gå rundt i det tidlige forår – ja, gerne helt hen på forsommeren og drys frøene ud i de bede, hvor du ved, at den vil matche smukt, eller måske skabe stærk kontrast. Fx som spændende “snehvideagtigt” indslag i det hvide bed, måneskinsbedet, eller som Berit fra bloggen Irishaven en gang sagde: Jordbær med fløde-bedet.

FAKTA

NAVN: 
Atriplex hortensis rubra ‘Red plume’
DANSK NAVN: Rød havemælde
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØRHED: Etårig, selvsår sig
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord
VÆKST: Lange, slanke, smidige stængler
STØRRELSE: Op til 150 cm
BLOMSTRING: Juni-august
ANVENDELSE: I staudebedet, solitært eller i køkkenhaven. Er spiselig!