På Ordrupgaard kan man både opleve spændende kunst indenfor og udenfor. Gæt, hvor vi går hen!


TEKST & FOTO: MARIANNE

Selvom Ordrupgaardsamlingen og de udstillinger, som vises der, har deres hovedomdrejningspunkt omkring fransk impressionisme, så er selve parken absolut et besøg værd. Hele året!

I en velanlagt park kan vi både besøge geometriske, små rosenhaver, kunstinstallationer, som børn i alle aldre kan more sig over, og et blomsterflor, der smyger sig omkring dig. Billederne her er både fra sommer og efterår, men på alle årstider er parken og museet absolut værd at besøge. Og i parken, hvortil der er gratis adgang, er det faktisk skønt at gå frejdigt forbi de lange køer der er hver eneste dag til selve museet.

Kunstpark Ordrupgaard

En septemberdag er det både linjerne, farvekompositionerne og blomstringen, der betager. Rådhusvinen er overdådig, og det samme er de kridhvide høstanemoner, som har fået lov til at brede sig mellem det gamle originale hus og så det nye museum. 


Kunstpark Ordrupgaard


Kombinationen og samspillet mellem det levende og organiske er noget, jeg har lært at få øje på. Før i tiden ville det moderne beton være noget, jeg nærmest ikke ænsede, og da slet ikke tog alvorligt. Men den nye kunstbygning er skabt af stjernearkitekten Zaha Hadid, og kaldes vist også for “hvalen”. Den “svømmer” igennem landskabet og er som sådan en skulptur i sig selv.

Kunstpark Ordrupgaard

Går man ned og op igen ad trapperne, kommer man om bag til haveanlægget, hvor der også ligger en café. Det er krydderurterne til de sultne gæster, der står på trappetrinnene. Da jeg gik forbi her forleden, var det tallerkensmækker, surkløver og ærteskud, der stod parat.

Kunstpark Ordrupgaard

Det gamle hus er helt bedårende og “slår en pæl igennem” myten om, at efeu ødelægger husmuren. Imidlertid er den efeu, der vokser op ad muren, blevet beskåret kraftigt her til sommer, så til gengæld får roserne så lov til at klatre op af de mange espalierer.

Kunstpark Ordrupgaard


På siden af det “gamle hus” er der indrettet en klassisk have med både lave og høje takshække samt græs og rosenbede. I midten står også skulpturer. Dem møder man alle vegne på den store grund, og det giver en utrolig virkning at følge det kultiverede og stramme mod det vilde og naturlige. Bemærk fx de stramme hække mod de levende og forskelligartede træer, der omgiver den lille have.

Kunstpark Ordrupgaard

 

Kunstpark Ordrupgaard

Utroligt som en bænk fx kan blive skulpturel, blot den får lov til at stå alene! Den inviterer simpelthen til ro og eftertænksomhed.

AT SPEJLE LANDSKABET
Ordrupgaard har fået bevilget fondsmidler fra den Obelske Fond til at indrette parken med kunst og skulpturer, og der er allerede en del. Her står vi ved Jeppe Heins spejllabyrint, som er morsom og interessant at iagttage for alle aldre. Både tæt på og langt fra medvirker den til at reflektere det omgivende landskab samt beskueren (og fotografen), og fra alle vinkler bliver man klar over lysets reflektion. Jeg får mange tanker, når jeg står ved den, og de fleste handler om den måde vores liv og samfund er fragmenteret i smådele, og alligevel tilsammen udgør et hele. At livet kan iagttages fra mange vinkler, og at det man ser, ikke altid er det, man tror, man ser. Jeg har efterhånden besøgt den meget ofte, og der kommer nye reflektioner ud af det hver eneste gang.

Kunstpark Ordrupgaard

Kunstpark Ordrupgaard


AT FORSVINDE UNDER EN SVAMP

I museets store have er der også en mægtig blodbøg, som jeg er så forelsket i. I mine øjne er den et kunstværk af de helt store. Lige for dens fod er én af de sidst ankomne skulpturer – en mægtig kugle skabt af metalgenstande. Den ligner faktisk støvsugerrør, og på sin egen måde reflekteres lyset så også heri. Den runde form synes naturlig i landskabet på trods af at den består af metalgenstande, og den dobbelthed slår mig faktisk i maven og giver ekko hele vejen ned over græsplænen til den tredimensionelle svamp, som er kunstparkens varemærke.

Kunstpark Ordrupgaard

At den er så voldsom og høj får mig pludselig til at føle mig forvandlet til min barndoms eventyr om “Prinsesse Niente”, der bliver gift i alfeland, hvor både snegle og feer, og alferne selvfølgelig, sov under paddehattene.

Der er mange andre ting at fortabe sig i, i Ordrupgaards kunstpark, og detaljerne og hemmelighederne er mange. HAVEFOLKET hilser det yderst velkomment at museerne styrker brugen af de parker, der ofte omgiver dem. Vi glæder os til flere besøg.

Kunstpark Ordrupgaard

 

Kunstpark Ordrupgaard

 

Læs eller genlæs også:

SophienholmEFTERÅRSTUR TIL SOPHIENHOLM
Der er altså et eller andet med kunstmuseernes haver. De oser af æstetik og bevidsthed om både det store i det små og omvendt. Er man blomsterelsker og kan man lide søudsigt, århundredgamle poppelalleer, lange kig og formklippede hække, så tag til Kgs. Lyngby ved København.

DESIGNUNIVERSET HOS VITRA

Vitra Design Museet i Weil am Rhein er et besøg værd, hvis man er både arkitektur- og designinteresseret. Stedet huser ikke den store have, men er omgivet af et parklignende anlæg med store græsflader og træer. Men derfor tog vi nu alligevel et par glimt med herfra.


PALEY PARK NYC
Vi har før været i New York City. Denne gang besøger vi en lille lommehave i Midtown, Manhattan.