Kristian har skrevet til brevkassen for at få råd omkring stiklingeformering af træer og buske. Marianne giver råd og vejledning.


SVAR & FOTO: MARIANNE

Kristian spørger:

Kan man tage stiklinger om foråret eller skal det gøres om efteråret? Jeg skal bruge nogle buske og træer. Kan I mon anbefale nogle? Og kan grønne ting få kræft?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kære Kristian,

Til det sidste først; kan “grønne ting” få kræft”? Med grønne ting gætter jeg på, at du mener vækster, altså levende planter og træer. Og ja, det kan de godt få. Det sker, hvis de bliver beskåret på et forkert tidspunkt eller bliver inficeret med svampesporer fx fra en beskæresaks, som har været i kontakt med sådanne. Her drejer det sig om at skære det syge ved bort og så pleje træet med ekstra omhu.

Stiklinger af taks

Og så til det første – det om at tage stiklinger: Det er et lidt større emne, du spørger til her. Jeg får faktisk lyst til at lave nogle flere artikler om det at tage stikllinger. Indtil videre kan du læse dette, og ellers kan du gå efter følgende retningslinjer.

Urteagtige stiklinger tages bedst i sommerhalvåret, træagtige bedst i vinterhalvåret. Sørg for at rive stiklingen af oppefra og ned, så du får en “hæl” med. Helst fra hovedstammen, men afklip fra grene kan også slå rod, særligt, hvis du sørger for at nodierne (der hvor sidegrene har vokset) sættes under jorden. Tryk jorden hårdt til, så der er kontakt til væksten. Hvilke du skal vælge, vil jeg lade dig selv om. Du kan i princippet gøre det med alle træer, så bare du indstiller dig på at prøve dig frem og at der altid vil være nogle, der går til og er til at smide ud. Tag derfor altid tre-fem stiklinger af samme plante og sørg for at mærke dem med et navneskilt, så du husker, hvad det er, du har stukket.

Held og lykke med det, og hold endelig øje med kommende artikler om emnet.

Grønne hilsner fra
Marianne
REDAKTIONEN

Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet.

Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.