Godt gemt midt i Jylland ligger en helt fantastisk have. Den kan man dvæle i, være i hele dagen eller gå en tur med en af gartnerne i og tale om nogle af alle de specielle træer og planter, som denne skrædder Tambour i sin tid samlede og tilplantede i haven med stor faglighed og designsans.


TEKST OG FOTO: MARIANNE

Han var skrædder, denne Tambour, og måske netop derfor har han  haft tæft for design og visuelle virkemidler. I det følgende skal vi på tur rundt i haven, som i dag ejes af Helle Kommune, og der er både “havens venner”, en haveleder og fastansatte gartnere og medhjælpere, der går rundt og passer herlighederne. Det kræver naturligvis et kæmpe koordineringsarbejde og der er livlig aktivitet i haven dagligt. Man kan bare slet ikke mærke det, for den er så stor og de mægtige trækroner og beplantningen gør, at den indgyder ro og fred.

Tambours Have

 

Tambours Have

Man kan godt booke et besøg, og hvis man er rigtig heldig, kan man få en spadseretur sammen med én af gartnerne. Det var jeg – og fik en udsøgt guidet tur solo. Ellers er det bare at troppe op i åbningstiderne og lægge et mindre beløb i entré. Pengene bliver brugt til at vedligeholde haven og til at nyudvikle i Tambours ånd. At der arbejdes seriøst, fik jeg lov til at være vidne til, da de ansatte og den daglige leder i de par timer, jeg besøgte haven, havde flere “stående og gående møder” hvor de drøftede beplantning, vedligehold og andre relevante ting for en åben have.

Tambours Have

Tambours Have
Tambours Have har også frivillige hjælpere, og det giver på én eller anden måde en dejlig form for liv, at der arbejdes rundt om i bedene. Dels har man nogen at spørge, skulle man få trang, dels giver det en klar fornemmelse af, at sådan en have, den passer altså ikke sig selv.

Vi går nu en lille tur rundt på de 30.000 m2 og ser på nogle af alle de vyer, der er at se. At jeg ikke helt har styr på detaljerne, plantenavnene og andet baggrundsviden, må jeg bede om tilgivelse for. Men ved et besøg får man det. Der er nemlig navneskilte ved alle planterne. Og man kan som sagt altid finde én, man kan udspørge om detaljer, navne eller andre havefaglige spørgsmål.

Tambours Have

 

Tambours Have

Haven er både præget af store haverum og af lange kig. Midt i flere af haverummene ligger øer af bede midt i plænerne, her med bl.a. kæmpeslør i afblomstret tilstand. Et virkelig vibrerende syn.

Tambours Have

 

 

Tambours Have

Der er også mange skovbede, dels fordi haven ligger op mod skov og overdrev, dels fordi haven er tilplantet med så mange vidunderlige træer. Man kan finde små “hemmelige skovveje”, som alle indeholder spændende beplantninger.

HYGGEKROGE OG DETALJER

Af og til er der opstillet haveborde og stole, så man kan tage sig et hvil, og da jeg var der, var der flere familier, der havde valgt at sætte hinanden stævne med madkurv og kaffe på termokanden.

 

Tambours Have

 

Tambours Have

 

Tambours Have


STAUDEBEDE OG STEDSEGRØNNE EN MASSE

Tambours Have

 

Tambours Have

 

Tambours Have

 

Tambours Have

Det aflange øbed indeholder de mest fantastiske staudekompositioner. Udfordringen er, at det skal kunne nydes fra begge sider, og selvom mange af os jo har lært, at der skal være en højde i midten og en lavere beplantning ud mod siderne, så var det sjovt nok ikke princippet her. Der var skabt en “væg” af bl.a. høje euphorbia, prydkongelys, virginske ærenpris og store tuer med diverse græsser. Det var faktisk her jeg opdagede, at mine kolleger på redaktionen, Lone og Karina, havde ret i, hvor meget græsser egentlig kan i et bed.

DEN JAPANSKE HAVE

Tambours Have

 

Tambours Have

 

Tambours Have

Tambour rejste til Asien og blev inspireret til at hjemføre en lang række asiatiske planter. Derfor byggede han denne japanske have med dam og en lille ø med tehus i. Den skal bare opleves, andet er der ikke at sige om det. Der er så mange smukke sammenstillinger af planter, at jeg slet ikke kunne løsrive mig. Og det siger ikke så lidt, når jeg egentlig ikke er til det japanske. Men her, langt ude på heden, der virkede det!

Tambours Have

 

Tambours Have

 

Tambours Have

 

Tambours Have
Du kan læse mere om Tambour og hans have samt om åbningstider her.

HER ER VI:
Tambours Have
Bredmosevej 21
6800 Varde