I min have har jeg en efterårsstaude, som jeg holder rigtigt meget af. Både på grund af dens højde, men så sandelig også på grund af duften. Læs mere om sølvlys, som er blomstens navn.


TEKST & FOTO: LENE
Sølvlys

Når jeg skal investere i nye stauder til havens bede, er jeg efterhånden blevet ret god til også at tænke på efterårsblomstrende stauder. For det er vigtigt, at der er noget skønt at kigge på i hele havesæsonen. Her er sølvlys, Cimicifuga racemosa ‘Brunette’ slet ikke til at undvære.

SØLVLYS
Cimicifuga racemosa

I juni måned begynder de savtakkede rødbrune blade at sætte fart på, og senere skyder de lange blomsterstængler op. Blomsterknopperne sidder som små perler i toppen af stænglen, og når de i september springer ud, ligner de nærmest flaskerensere – dog nogle meget bløde af slagsen!

Sølvlys

På de lange blomsterstængler er der både “perler” samt halvt- og heludsprungne blomster på én gang. Jeg er ikke én af de blomsterelskere, der stikker næsen i alle blomster. Faktisk skal jeg gøres opmærksom på, at huske at dufte til blomsterne også. Jeg vælger dem mere ud fra udseende end duft. Men med denne kan jeg slet ikke undgå det, da sølvlys udsender en kraftig, berusende, sød duft, som kan duftes på lang afstand.

Sølvlys

Sølvlys blomstrer i september-oktober, og kan blive op til 150 cm høj. Ja, faktisk er den i nogle somre blevet over 2 meter høj i min have. Den trives bedst i halvskygge i en god fugtighedsbevarende havejord, I denne tørre sommer udviklede den sig ikke helt som den plejer, og hvis ikke de står fugtigt nok, kan bladene godt blive lidt kedelige og halvvisne at se på. Så er det med at have nogle nabostauder, der kan dække lidt for bladene.

Sølvlys

Jeg købte i sin tid fire sølvlys på en hollandsk planteskole, hvor jeg gik amok blandt stauderne. Den ene af de fire viste sig senere at have grønne blade, men det skal den altså ikke høre et ondt ord for. Den er nemlig næsten endnu tættere i blomsteraksene, og så er bierne i øvrigt meget glade for sølvlys, og der er en summen og et leben af den anden verden rundt omkring blomsterne.

 

Sølvlys

FAKTA:

NAVNCimicifuga racemosa ‘Brunette’
DANSK NAVN: Sølvlys
LYSFORHOLD: Trives bedst i halvskygge
HÅRDFØRHED: Ja, staude
JORDBUND: Almindelig fugtig og næringsrig havejord

VÆKST: Opret vækst, der ikke behøver opbinding
STØRRELSE: Op til 150 cm, ofte højere
BLOMSTRING: September-oktober, meget duftende
ANVENDELSE: Velegnet til afskæring