I år vil jeg prøve noget nyt med hensyn til opbevaring af de frostfølsomme. Jeg har lavet en helgardering og sat et drivhus i drivhuset!


TEKST & FOTO: LENE

Vinteren har endnu ikke sådan for alvor vist tænder, men vi har alligevel i god tid prøvet at gardere os mod frostens skader. Selvom mit motto er, at “mit liv skal være smukt”, har vi måttet krybe til korset og har købt et drivhus af bobleplast til at sætte inde i væksthuset. Samtidig anskaffede vi os en varmeblæser og en termostat, som nu er indstillet til fem grader. Det skulle være nok til at holde liv i planterne vinteren over. Kønt er det bestemt ikke, men forhåbentlig kan planterne lide de nye omgivelser

De planter jeg er mest øm over er naturligvis de to citrontræer, som bugner med citroner i alle stadier, men jeg vil også være rigtig ked af at miste mine ni agapanthus, hvoraf de seks er hjemmelavede og endnu ikke så store. De fire af dem har blomstret i år, til trods for, at de ikke er så gamle.

På hylderne står også lidt krydderurter, et par hortensiaer og en husfred i en krukke, ligesom jeg også opbevarer de få dahlia jeg fik gravet op.

Drivhus af bobleplast

Sidste vinter opbevarede vi vores 2 citrontræer i stuen ovenpå. Der stod et træ under hvert skråvindue, så de fik så meget lys som overhovedet muligt. Sammen med citrontræerne stod der også en duranta, en blyrod samt en ret stor nerie.

Det var egentlig en hyggelig jungle at se på, og faktisk trivedes de alle. Det eneste, som var ved at drive mig til vanvid, var det faktum, at de alle – undtagen nerien – fik lus. Jeg prøvede at sprøjte med sæbe, men lige lidt hjalp det. Til sidst besluttede jeg mig for at leve med lusene, selvom det var noget klistret stads at få på trægulvet.

For at undgå luseplagen i år, besluttede jeg mig for, at de frostfølsomme måtte holde flyttedag, og derfor står de nu i det nye drivhus af bobleplast. Det er absolut ikke nogen køn anordning, men hvis det lykkes at holde liv i alle planterne må jeg leve med det. Nogle vil måske indvende, at for de penge vi kommer til at betale for strøm, kan vi købe nye citrontræer hvert år. Det er sikkert rigtigt nok, men det er nu sjovere at se træerne trives og blive større og større, end at skulle starte forfra hvert år. Det har jeg prøvet. Så lad os håbe på en mild vinter!

 

Drivhus af bobleplast

Jeg havde egentlig en romantisk forestilling om, at væksthuset her i vinterperioden skulle pyntes lidt op, så vi kunne sidde derude med tæpper og varm te og hygge os, sådan som man ser i de smarte blade. Men hånden på hjertet, så vil vi nok hellere sidde inde i den varme stue, og derfor bliver væksthuset brugt til opbevaring – men måske til næste år!