Hvordan nyder havefolk deres efterårshave og alle de ting, man kan spise derfra? Det har vi spurgt to kvinder om. Den ene kendt fra de skrå brædder, den anden fra tastaturet.


TEKST: MARIANNE, FOTO: POUL ERIK MUNK NIELSEN OG MORTEN SØBORG

 

KAREN SYBERG
Journalist, kulturredaktør og forfatter. Skiver på Information, hvor hun er berømt for sine humoristiske og livskloge oplevelser og refleksioner om livet i sin landsbyhave på Møn. 
Karen Syberg bor med sin mand i Stege på en gammel gård med tilhørende 4000 m2 have, som hun og gemalen i nu snart 30 år har sat skik på, nydt, rapporteret fra og skrevet om. At spørge Karen om, hvad hun spiser fra sin have, virker nærmest omsonst, for afhængtig af sæsonen og vejrliget plus et par tusinde andre faktorer, så er Karen stort set selvforsynende. Fra det runde drivhus, som hendes mand selv har bygget over ensilagebeholderen, henter hun alverdens krydderurter, tomater og agurker. Drivhuset er forsænket næsten en meter, så der er frostfrit om vinteren. Det lyder som en drøm for et havemenneske. I haven er der gamle buske og frugtræer: Blommer, kirsebær, ribs, stikkelsbær, solbær, pærer og ikke mindst æbler. ”Men jordbær, dem gider jeg altså ikke mere,” siger hun mildt men bestemt. ”Man har ligesom fået en alder, hvor ens prioriteter bliver tydeligere. Og jordbær formerer sig jo hele tiden. De skal passes og plejes, fornys hvert tredje år og alt det der. Nej, dem køber vi hellere.” Kartofler, kål, ærter, salat og et hav af andre grøntsager er et fast indslag i haven, og Karen anvender sædskifte og har bier. ”De er så nemme”, siger hun. Jeg ser Peter Plys for mig med en kæmpemæssig bisværm omkring sig og hovedet nede i honningkrukken. Sværmer de da ikke? ”Joh, det kan de godt finde på”, siger Karen, og det er tydeligt, at hun tager det helt roligt. ”Men hvis man er hurtigt ude, så har man pludselig to familier i hvert sit stade, så honning og bestøvning mangler vi heller ikke.” Vi snakker kort om sneglene – de iberiske – og til det emne har hun også en lidt nonchalant tilgang: ”Man kan jo ikke blive ved med at føre en kamp derude. Så ender det jo med, at vi bliver jægere snarere end samlere,” siger Karen Syberg smilende. 

BODIL JØRGENSEN
En elsket skuespiller og berømt for sine mange film og satiriske indslag i revyer, serier mv. Hun ejer bl.a. en skøn skovhave ved sit sommerhus i Hornbæk.
”Jeg er jo vokset op på landet på en stor gård sammen med min søster”, fortæller Bodil fra sin plads under yndlingstræerne i sin elskede sommerhushave i Hornbæk. Den er på 3000 m2, og hun har haft den i 15 år. Bodil fortæller videre: ”Mine forældre var selvforsynende, så havelivet er faktisk en stor del af mig. Det er mit frirum, det er her, jeg lærte at gå efter ulykken, og det er her, jeg finder ro og både indre og ydre styrke. Man får jo faktisk meget motion i en have,” siger hun med sit karakteristiske grin! Vi ler lidt ad, at det er godt for en hel masse at kunne bukke sig og nå sine tæer. Bodil fortsætter: ”Jeg tænker på haver som Guds have, vores allesammens – de er fulde af gaver.
Da jeg var barn, lavede vi hyldeblomstsaft, hybenmarmelade, brændevin med stjerneanis – det skulle du prøve – og så plukkede vi jordbær i ét væk. Alt det har jeg videreført nu, hvor jeg er blevet mor. Det er så hyggeligt og meningsfuldt.” Vi udveksler lidt idéer til dejlige urter og opskrifter, og så er vi stille lidt. ”Det er, som om tiden går i stå, når jeg er i haven,” siger hun så. ”Man glemmer alt omkring sig, og alligevel falder det hele på plads indeni. Af spiseligt har jeg flest krydderurter, de tilføjer maden en dybde, som vi virkelig nyder.” Hun har fået ”proppen” af nu og fortsætter: ”Vi har netop solgt vores store herskabslejlighed på Nørrebro i København og flytter til et enderækkehus i provinsen. I haven er der et figentræ og blåbær, men jeg har planer om mange flere spiselige krydderurter og også en masse løgvækster.”
Artiklen herover er fra efterårsmagasinet ‘HAVELIV, HØST & HONNING’, som HAVEFOLKET udgav på tryk i 2015. Du kan se hele magasinet digitalt lige her.