Haven ligger i Troense på Tåsinge i Svendborg Kommune. Troense er en gammel skipperby med mange historiske huse. Omkring Troense ligger sundet – Det sydfynske Øhav – engdrag og skove. 


TEKST & FOTO: HELLE TROELSEN, TROENSEHAVEN

Valdemars Slot ejede i tidernes morgen de fleste matrikler, og familierne, som boede i husene, var enten sømænd eller fæstere. Betalingen til slottet bestod af frugtavlen. I min have står stadig enkelte af de gamle frugttræer, som er over 100 år gamle. De er smukke og krogede og præger stemningen og stilen i haven. Da vi anlagde haven i 2012, bevarede vi de gamle frugttræer og et par andre træer, som danner havens skelet.

Haven er opdelt i syv haverum:

FORHAVERNE
Forhaverne er omkranset af en lav tjørnehæk, fordi tjørn er den traditionelle hækbeplantning i Troense. Der er således et sammenhængende forløb fra have til have ned gennem Grønnegade. Hækken er lav, fordi en bevarende lokalplan siger, at man fra vejen skal kunne have indkig ned i de dybe gamle haver. Foran hovedhuset er plantet hortensia langs hele facaden, da også denne plante står i mange forhaver i Troense.

GÅRDSPLADSEN
Gårdspladsen med belægning af nøddesten og piksten har et stort majestætisk kirsebærtræ, som giver karakter til indgangen til haven.

Der er foran hoveddøren små buksbomomkransede klosterbede med roser og lavendler, og op ad hovedhuset vokser stokroser, ren Morten Korch-idyl.

ROSEN- OG BLOMSTERHAVEN 
Indgangen til haven går gennem rosen- og blomsterhaven med mange bede i organiske former anlagt i temaer.

Der er grøftekantsbedet med stauder, som enten er vilde planter eller planter fra naturen, der er forædlede.

Et bed i hvidt, et bed i køligt gult og lyseblåt, et varmt og dæmonisk bed i purpur og brændte farver, et køligt skyggebed, et skovbed med skovvækster omkring træstammer og kævler, et stort rosenbed i midten af haverummet med høje rosenbuske på espalier og med stauder som bund, et bed omkring en hævet træterrasse med roser og stauder i komplementærfarverne blåt/gult, lilla/orange.

KVADRATISK HAVE
Bag træhuset er en kvadratisk have med kvadratisk formede bede omkranset af buksbom. I bedene står opstammede roser, og i bunden er plantet svævende filigranagtige urter og stauder, som bevæger sig i vinden. Haven er syd-vest vendt, og her kommer af og til en let brise gennem haven. Her er solnedgangsterrassen med en brændestak som lægiver og en blåregn, som danner loft. For enden af haverummet er urtegården og køkkenterrassen, også anlagt kvadratisk.

KØKKENHAVEN
Bagest i haven er køkkenhaven omkranset af espalier til alle sider. Her vokser espalierede frugttræer på den ene side og sydlandske vækster på den anden langside (kiwi, stikkelsbærkiwi, figen, fersken, abrikos, vin) men også blomstrende klatreplanter, tornløs brombær og boysenbær. Køkkenhaven dyrkes økologisk i højbede uden ramme og i en blandingskultur af sommerblomster, urter og grøntsager.

I bunden af køkkenhaven står drivhuset som er på 15 kvm. Det anvendes primært til dyrkning af drivhusplanter i bede.

Langs køkkenhaven mod frugthaven er anlagt en rabat med lavendler og storkenæb, og ved siden af er det 15 meter lange georginebed. Her står de gamle krogede frugttræer med gamle æblesorter, og her er picnicområdet, hvor havens gæster kan bænke sig i æbletræernes skygge.

HØNSEHUSET
Bagest i haven er hønsehuset med familiens fem tamme og meget afholdte høns, som følger os rundt i haven. Her er også kompostområdet, stenbunken og kvasbunken, brændestabler og brændenælder. Her summer af liv og levesteder. Her bor tudser, pindsvin og krible-krable dyr, og gærdesmutten har bygget rede i en bunke af teglsten.

MINDFULNESS-HAVEN 
Tilbage til gårdspladsen og til højre ligger mindfulnesshaven. Her er plantet tjørnehæk, og der er en låge fra gårdspladsen og ind i haven, så man kan lukke efter sig. Her er ro! Her er symmetri!

Her står seks frugttræer symmetrisk plantet i runde bede med en bund af hosta. De runde bede samler træernes kroner, så der er ro, harmoni og symmetri såvel oppe som nede, til højre og til venstre. Den tætte høje hæk giver læ, og her kan man sætte sig på den hvide bænk under et gammelt æbletræ og fordybe sig i sine egne tanker. Her går jeg ind, når alting bliver for meget, eller når jeg bare har brug for at blive sat på pause, fysisk og mentalt.

Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven, på hendes facebook-profil.