Her kommer suppen til de dage, hvor regnen pisker mod ruden, sommeren er på retur, og efteråret banker på døren. Eller til kolde vinterdage, hvor man trænger til en dampende varm suppe med masser af smag.


TEKST: LUISE VINDAHL & DAVID FRENKIEL, FOTO:  FREDERIK FRENKIEL

En let ret med en let jordagtig smag fra gurkemeje, en antydning af anis fra fennikel, syrlighed fra lime og rundhed fra vin og så lige et lille stærkt pift fra ingefær og chili. Vi serverer den over quinoa eller ris og drysser med lidt af hvert.

gurkemejesuppe med fennikel og courgette

Til 4 personer
Forberedelse + tilberedning: 40 minutter

INGREDIENSER
 • 1 spsk ekstra jomfruolivenolie
 • 1 løg, pillet
 • 2 fed hvidløg, pillede
 • 1 spsk skrællet og friskrevet gurkemeje eller ½ spsk stødt gurkemeje
 • 1 spsk skrællet og friskrevet ingefær
 • ¼-½ tsk chiliflager
 • 1 fennikel, uden stilke, men toppen gemt
 • 2 courgetter
 • ½ dl hvidvin
 • 1 l grøntsagsbouillon
 • skal og saft af 1 usprøjtet lime
 • havsalt og friskkværnet sort peber

TIP:  Gør retten vegansk ved at erstatte almindelig yoghurt med en plantebaseret yoghurt af fx kokosmælk eller soja.

 

Til servering: quinoa, kogt hirse eller brune ris, fuldfed yoghurt naturel eller hytteost, ristede græskarkerner, grofthakket bredbladet persille (kun blade), havsalt og friskkværnet sort peber, ekstra jomfruolivenolie.

SÅDAN GØR DU

Varm olien i en stor gryde ved middel-lav varme. Hak løget groft og hvidløgene fint, kom dem i gryden sammen med krydderier og sauter i 5 minutter, eller til løget begynder at blive blødt. Hak fennikel og courgetter groft, kom dem i gryden, og sauter i yderligere 5 minutter, eller til løget er blevet blødt. Tilsæt vin. Når alkoholen er fordampet, tilsættes bouillon og limeskal. Krydr med salt og peber. Bring det i kog, og lad det simre i 15 minutter, eller til grøntsagerne er møre – rør rundt nogle gange undervejs, så det ikke brænder på. Tag gryden af varmen, hak fennikeltoppen groft, og rør den i suppen sammen med limesaft. Server over quinoa, hirse eller ris, pynt med en skefuld yoghurt eller hytteost, drys med frø og persille, krydr med salt og peber, og dryp med olie.

VARIATIONER:  Opgrader retten fra en enkel hverdagssuppe til et festmåltid ved at servere dumplings eller friturestegte courgetteblomster til.
Denne opskrift – samt mange andre grønne opskrifter fra det dansk-svenske par Luise Vindahl og David Frenkiel – finder du i bogen ‘Green Kitchen derhjemme’ fra Politikens Forlag.
 
Forlaget om bogen: Der er både de hurtige, lækre ting, der passer til en travl hverdag, og lidt mere avancerede weekendretter, der også kan serveres til festlige lejligheder. Alt sammen sund mad, som mætter og får en til at føle sig fantastisk tilpas. Opskrifterne er lette at bruge: Det er nemt at få overblik over, hvor lang tid det tager at lave maden, og der er masser af ekstra tips undervejs. Basisretter som hjemmelavet tomatsauce, rismelspandekager og nemme linser fungerer som en slags byggeklodser til andre fantastiske hverdagsmåltider. Weekendretterne kræver lidt mere tid, men er alligevel dejligt ukomplicerede; fra blomkålsfish & chips til en mættende festlasagne med citron og ricotta og luftige, bagte doughnuts. Med fotos, der får tænderne til at løbe i vand og små personlige anekdoter, sætter Green Kitchen derhjemme en ny standard for moderne og inspirerende, vegetarisk, vegansk og glutenfri mad. 
 
TITELGreen Kitchen derhjemme
FORFATTER: Luise Vindahl & David Frenkiel
FOTOS: Frederik Frenkiel
UDGIVELSE: Februer 2018
SIDER: 256
SPROG: Dansk