Sidste weekend viste Claus Dalby sin forårshave frem for medlemmerne i haveklubben. Haven præsenterer sig på bedste vis lige nu med masser af løgplanter i bedene, tidlige stauder på spring samt en overflod af skønne tulipaner i krukkeopstillinger.


TEKST & FOTO: JEANNETT
Det er ikke alle og enhver, der kan komme ind og se Claus Dalby’ private have, men er du guldmedlem af haveklubben, kan du en gang om året komme på besøg. I år havde Claus valgt at åbne haven i foråret, hvor det tidligere har været sommer eller sensommer, at haven har været åben.
Der er ingen tvivl. Allerede ved indgangen viser det sig tydeligt, at man godt forvente noget særligt, når man kommer ind bag den store, tunge, dobbelte jernlåge. Opstillingen ude ved vejen, som efterhånden er et af Claus Dalbys kendetegn, er i år holdt i gule, laks, lime og hvide farver, og mængden af krukker er bestemt ikke blevet mindre, siden sidst jeg var på besøg i haven.
Denne opstilling skifter efter årstid, og afsluttes som regel med et festfyrværkeri af dahliaer i skønne farver.

The Sunken Garden er nok et af mine favoritsteder. En lille have midt i haven, der efter min mening har det hele: smukke linjer, lange akser, skønne fokuspunkter og selvfølgelig et rum med plads til krukker. Selv om linjerne er de samme, skifter rummet karakter efter årstiden og efter, hvilke plante og farver, der er sat sammen i krukkerne.

Havens bede skifter mellem nogle, der er lidt vilde i udtrykket – sådan lidt grøftekant på den helt rigtige måde – til meget stramme linjer og krukkeopstillinger med planter sirligt sammensat efter former og farver.

Et kig ind til en af de nye mere åbne pladser, som for nylig er blevet lavet i haven. De er ligesom The Sunken Garden og flere af de andre overordnede planer i haven tegnet at landskabsarkitekt Kjeld Slot.

De lange linjer og de stramt klippede hække giver en rigtig fin kant til bedene, hvor der hersker en noget mere vild plantestil.

Der er ingen tvivl om, at Claus er en mester i sammensætning af former og farver. Her er ingen tilfældigheder – enten så dur det, eller også dur det ikke. Jeg er ret vild med det gule og ferskenfarvede i denne opstilling.

Den største krukkesamling var opstillet på pladsen mellem huset og det opvarmede drivhus, som iøvrigt også er tegnet af Kjeld Slot. Her ses tydeligt Claus’ fantastiske evner til at sammensætte planter. Et ligende syn ses vist ikke mange andre steder.

Claus Dalbys haveklub er åben for alle. Her finder du ugentlige videoer og rabatter, og hvis du er guldmedlem, bliver du som sagt inviteret til åben have en gang om året.