Vi har før besøgt haven ved Fredensborg Slot, og nu vender vi tilbage og stikker hovedet ind i det ualmindeligt flotte orangeri, som ikke bare er til pynt, men som også producerer en lang række blomstrende planter og grønt.


TEKST & FOTO:  HENRIK
Det er en stor husholdning hos den kongelige familie, men det er ingenting i forhold til tidligere tider. Dengang har der har været et kæmpe maskineri, der skulle til for at få friske grøntsager på bordet – gerne af den mere eksotiske slags. Det samme har været tilfældet med at producere havens blomster og de blomster, der skulle smykke slottets borde. Nu om dage er det noget nedskaleret, men faktisk bliver der her i orangeriet produceret en stor del af de planter, der skal bruges i slottets drift – og på andre af kongefamiliens slotte.

Dette orangeri er fra 1995 og er altså en ret ny bygning. Det er selvfølgelig tilpasset til vores tid, men faktisk er sådan et orangeri ikke så meget anderledes end orangerier, som er flere hundrede år gamle. Det, der gør et orangeri til et orangeri (modsat et drivhus), er, at det er opvarmet/frostfrit om vinteren. Det er et sted til vinteropbevaring af citrustræer, myrter, laurbærtræer og andre planter, der ikke tåler det danske vintervejr. Slottet har en flot samling af den slags planter, og de flyttes altså ind i disse fine omgivelser om efteråret.

Orangeriet består af en muret del mod nord og en glasdel mod syd. Den murede del skal varmes op af den varme luft fra sydsiden og på den måde holde på varmen, når temperaturen falder om natten. De smukke okkerfarvede vægge giver det kolde nordlys en varmere tone.

Gulvet i det midterste høje rum med tårnet på har en belægning, der er lagt i samme mønster som tronsalen inde på selve slottet.

Fine kobberfontæner på væggene giver mulighed for at slukke tørsten, hvis varmen bliver for slem.

I siderummene er glasloftet forsynet med gardiner, så solen kan holdes ude, hvis den bliver for skarp. Store, moderne lysekroner sørger for lys i de mørke timer, og når lokalerne benyttes til forskellige selskaber.

Glashuset følger terrænet udenfor og terrasserer ned i flere niveauer. Der er siddepladser rundt omkring, så man kan sidde og nyde varmen, lyset og de smukke vækster.

Om sommeren er de midterste rum lidt tomme, for planterne, der bor her, er jo udenfor, og selve produktionen af planter foregår i de nederste niveauer, som man kan se ned i herfra.

Der er kælet for detaljerne. Se det meget smukke klinkegulv og de flotte støbejernsriste. Håndværket her er en klar reference til de klassiske orangerier.

Som man kan se, bliver der lavet en del planter til udplantning og til urtehaven, faktisk er man selvforsynede med det meste. Denne del er først og fremmest indrettet som et moderne gartneri og mere ordinært end resten af bygningen, den skal først og fremmest være funktionel og effektiv.

Men der er nu også noget fint over noget så praktisk som en vandingsbassin. Især når det er med sådan et gulv og en fin udsigt over den skovagtige del af parken og en af alleerne i baggrunden.

Traditionelt er der altid en form for rindende vand og bassiner i orangerier, og dette er ingen undtagelse. Løvehovedet er vist den eneste klassiske figur i hele bygningsanlægget, alt andet er moderne med enkle detaljer. Det er helt fint, at det ikke er pyntet med en masse genstande for at få det til at se ældre ud, end det er.

Orangeriet er en del af den reserverede have, som normalt ikke er åben for publikum. Om sommeren, i juli måned, er der dog adgang på guidede ture, og det skal man benytte sig af, hvis man er i nærheden af Fredensborg. Huset rummer også en fin lille butik med bøger og et beskedent salg af egen planteproduktion af blandt andet myrter.

Hvor er vi
Orangeriet ved Fredensborg Slot
3480 Fredensborg