Vores biblioteker er mere populære end nogensinde på trods af, at bogen er blevet spået død mange gange, og på trods af, at vi har så nem adgang til digital viden. Men biblioteket er i dag ikke kun et sted, hvor bøger og andre medier bliver opbevaret, det er også stedet, hvor man studerer og mødes med andre. Og hvad kan være bedre end at have en have til lige netop det?


TEKST & FOTO:  HENRIK MIKAELSEN

Det Kgl. Bibliotek i Aarhus er en del af Aarhus Universitets kompleks af bygninger omkring Universitetsparken. Det er nemt at finde – man skal blot sigte efter det 45 meter høje bogtårn, der rager godt op over alle de andre bygninger. Biblioteket blev opført i 1963 og har ikke forandret sig meget udenpå siden. Men det har det så sandelig indeni, særligt efter den seneste ombygning i 2018. Her er de publikumsvendte områder blevet opgraderet til et attraktivt og hyggeligt læringsmiljø. Det er faktisk lykkedes så godt, at biblioteket blevet kåret som Årets skolebyggeri 2018. En del af ombygningen er blevet til et fantastisk overdækket haverum, grønt, lyst og næsten meditativt i forhold til de andre dele, som er mere huleagtige med plads til gaming og bordtennis. Men her i Bibliotekshaven – det hedder den selvfølgelig – er der lys og luft og højt til glastaget.

Haven er egentlig en gigantisk sofa, som slynger sig i en organisk amøbeform. Formen giver mulighed for at sidde for sig selv, selv om man deler sæde med en masse andre, eller sidde en lille gruppe sammen i en hyggelig krog.

Rummet bag sofaens ryg er fyldt ud med et indendørs, stiliseret landskab. Store oliventræer på fem-seks meter danner giver en skovagtig stemning og skærmer af i det store, åbne rum.

Sofaen er i lækker, lys læder. Et modigt valg i et offentligt rum. Beplantningen giver associationer til skovbund og flimrende skygge under træerne.

På trods af det store lysindfald er det nødvendigt at supplere med kunstig plantebelysning i form af spots til at give ekstra livgivende lys.

Husfred og flamingoblomst giver et saftigt, grønt indtryk. Det er virkelig som en frisk skovbund, og jeg er sikker på, at mange lige skal røre ved det grønne dække. Det frister simpelthen så meget.

Et stort spejlbassin med rislende vand bidrager til den meditative stemning i rummet. Bregnerne ved siden af er et perfekt match til vandet.

Ikke blot et dette en indendørs have. Det er faktisk også en have anlagt på anden sal, så det er lidt af en wow-oplevelse at gå op ad trappen, hvor det fantastiske rum åbner sig foran en. Haven er tilgængelig for alle i åbningstiden, som kan ses på bibliotekets hjemmeside.

Vi er her:

Det Kgl. Bibliotek i Aarhus

(Tidligere Statsbiblioteket)

Victor Albecks Vej 1

8000 Aarhus C