Der findes projekter, som man gerne ville lave, projekter, man er nødt til at lave, og endelig projekter, der ikke er færdiggjort.


TEKST & FOTO: HENRIK ERIKSEN, DEN FRANSKE HAVE

Haven her rummer alle slags, især den sidste gruppe synes at dominere for tiden. På en eller anden måde er der altid tre-fem ufærdige projekter i gang. Nogle mennesker arbejder efter mantraet: et påbegyndt og et færdiggjort. Det lyder sikkert rigtigt og ordentligt. Men når man giver sig i kast med et totalt projekt som vores eller et, der ligner (det være sig et nedlagt landbrug eller som det unge par, der har købt en gammel herregård på Djursland) – så er der bare ikke mulighed for altid at lave et rum ad gangen, en del af haven. Jo, hvis lommerne er dybe nok. Men ellers er det tiden, kræfterne og økonomien, der sætter tempoet. Der skal jo også passes både arbejde og familie – livet skal leves.

Selv arbejder jeg helst med to-tre projekter ad gangen, da kroppen sjældent kan holde til at lave det samme i lang tid. Det er jo næsten hele tiden tunge opgaver. Men for hvert projekt, der bliver afsluttet, bliver listen af must do-opgaver mindre.

Vi har hele tiden været bevidste om, at vores franske have ville blive både et fem- og tiårigt projekt og ligeledes et livsprojekt. Vi har ikke fortrudt og kigger os aldrig tilbage.

1) DET LILLE NEMME PROJEKT 

På vores haveplan skulle vi have et lille rundt bassin ud for vores runde vindue. Så kan hus og have spejle sig respektivt. Løsningen blev en gammel brøndring på 120 cm i diameter, lige præcis det samme som vinduet. Påbegyndt i 2018.

Der mangler bund og vandtætning samt beplantning foran. Der skulle måske også en pumpe til med lidt liv til vandet. Okay, så blev det lige lidt mere krævende.

2) NEDRIVNING AF HUSET MED DET FLADE TAG

Det skal sådan set bare væk. Men hvad skal der så ske? Alt det vand, der falder, skal jo ledes bort, og hvordan får vi det integreret i resten af haveplanen.

Jeg ved ikke, om der er støbt gulv under, og kan dårligt overskue at skulle fjerne 30 kvm betongulv og ditto fundamenter. Men hele huskomplekset bliver meget mere harmonisk at se på, og det blev allerede planlagt, da vi overtog i 2014.

3) DET FRANSKE DRIVHUS

I år skal det altså laves færdigt, da vi mangler det til alle vores eksotiske planter. De skal ikke stå i drivhuset i køkkenhaven, det bruger vi jo til tomater mv.

Desværre har huset stået ufærdigt i vejr og vind, så meget af træet er rådnet, da det ikke har været beskyttet. Fliserne skal op, og der skal laves et ordentligt støbt fundament.

4) NEDLÆGGELSE AF ET LILLE BED…

… på otte kvm, nærmest kun ukrudt samt vilde ahorntræer og lidt floks, nemt nok. Men alle de sten, der kanter det, hvad skal jeg gøre af dem?

5) BÅLPLADS, SOM JEG HAR LOVET DRENGENE I FLERE ÅR

Sidste år fik jeg kørt sand på, så vi kan lægge fliser, men der skal også lige være læmur og overdækning, så det bliver et lækkert sted, man får lyst til at bruge. Det er også her, solens sidste stråler forlader haven, så det er en gylden plads.

Der var en forfalden træterrasse i forvejen. Den har jeg fået fjernet og ryddet op efter. Det bliver en skøn plads i fremtiden.

6) FREMTIDIGT ORANGERI

Som det sidste projekt skal vi have lavet fundamentet til et fremtidigt orangeri. Fundamentet skal foreløbig fungere som stor terrasse foran køkkenet. Selve orangeriet kommer, når økonomien tillader det. Jeg har haft en maskine inde, og det blev rent faktisk påbegyndt i 2015, men entreprenøren fik ikke sat det rigtigt af. Samtidigt viste stedet sig at gemme på en del gammelt byggeaffald. Murbrokker og knuste tagsten. Det blev grovsorteret sidste forår og senere fintsorteret med håndkraft. Nu skal jeg så blot lige lave en støbekasse og blande seks m3 beton. Der er 50 meter op til vejen, så det bliver med trillebør og lange arme.

Terrassen/orangeriet kommer i forlængelse af huset, så vi kan gå direkte ud fra køkken og stue. Jeg tror, at vi engang, når det hele står færdigt, otte måneder om året vil kunne spise i det beskyttende glashus omgivet af subtropiske planter.

Udgangen fra orangeriet bliver bl.a. til vores spejlhave med roser og høje grønne bøgehække, altså når de om tre-fem år er kommet op i højden. Det skulle gerne give læ og mikroklima. Udsigten over landskabet på den anden side bliver også en vigtig del.

Dette er status på haven her. Når jeg alle projekterne i år? Nej, er svaret, men flere skulle gerne finde en afslutning. Hæng på, og hæng i. Nu er det forår.

Du kan altid se mere til Henrik på instagramprofilen @denfranskehave og læse med på hans haveblog: ‘Min Franske Have’. Skulle du få lyst til selv at besøge haven i Hørret, så holder ægteparret åben have lørdag den 24 august 2019 fra 11-17 .