Det er ingen hemmelighed, at jeg holder meget af lavendler. Det er jo det, jeg har mest af i min have. Og jeg elsker at bruge dem til alt muligt forskelligt – også til dekorationer.


TEKST & FOTO: ESTHER GENESER

Krans med lavendler.

 

Mine lavendler er både stiklinge- og frøformerede. Jeg har syv forskellige lavendelsorter i haven, og de fleste af dem har jeg efterhånden fundet navnene på, men jeg mangler stadig at sortsbestemme et par stykker.

Lavendelkrans til advent.

Men det skal ikke handle om lavendlernavne i dag.

Jeg bliver ofte spurgt om, hvad jeg bruger alle de lavendelblomster til, efter de er blevet høstet. Og svaret er: Jeg bruger dem til dekoration, badesalt, krydderi og selvfølgelig til salg.

Det er skønt at have tørrede lavendelblomster rundtomkring i huset, og de bringer minder om de mange dejlige sommeraftner i haven.

Blomster til julen

Som du nok har lagt mærke til, er trenden lige nu tørrede blomster.

Personligt har jeg ikke mange tørre buketter liggende rundtomkring i mit hjem, men jeg holder meget af at gemme ting fra aflagte dekorationer og buketter og genbruge dem til nye kreationer.

Sidste år blev jeg kontaktet af et magasin, som spurgte, om jeg vil give mit bud på en utraditionelle adventskrans – og det var nærliggende, at den i hvert fald skulle indeholde lavendler.

Resultatet blev en meget stor rustik og smuk krans, som jeg pyntede med bl.a. gran, olivengrene, eukalyptus og forskelligt grønt fra haven bundet sammen med lavendler.

Jeg blev så inspireret af kransen til artiklen, at jeg har besluttet, at min adventskrans i år bliver en krans inspireret af Provence.

Hver gang,  jeg kigger på kransen, vil jeg tænke på vores smukke blå lavendelmark, duften og lyden af de små insekter – og det får mig til at føle, at sommeren ikke er helt slut endnu.

TIP: Hvis du har lavendler i haven og kunne tænke dig at bruge dem til en lignede krans, skal du høste dem, før blomsterne åbner sig og bliver bestøvet. Så tørrer de meget smukt og drysser ikke.

Kærlige havehilsner,
Esther