2019 har været et flittigt år på Länsmansgården og for omkring en måned siden stod det nye orangeri færdigt. Næste år åbnes haven for besøg.


TEKST & FOTO: KAROLINA

Kære havefolk

Hermed et ønske om en rigtig god jul og et godt nytår fra alle os på Länsmansgården. Til jer, som ikke kender mig, kan jeg sige, at jeg hedder Karolina, er svensk havedesigner og bosat i Dalby i Skåne. Min mand Anders og jeg ejer en gård, som hedder Länsmansgården, og det er her, min haveinteresse blomstrer ud over alle bredder. Desuden har jeg en stor forkærlighed for dyrkning i krukker og krukkehaver, hvilket I vil kunne se på mange af mine billeder.

Det haveår, som er gået, har været et begivenhedsrigt år for os her på Länsmansgården, og for mindre end en måned siden stod vores nye orangeri med tilhørende have endelig færdigt. Vi begyndte på det i august 2018, så det har været et langstrakt projekt, men nu, da såvel orangeriet som køkkenhaven og al jordarbejdet er færdigt, føles det utrolig dejligt på alle måder. Næste år skal der dyrkes grønsager og plantes stauder af alle kræfter. Midt i december kommer de sidste træer på plads, og hækkene, som vi satte i november, ser ud til at have klaret sig godt. Nu mangler der kun det hyggelige arbejde med at plante stauder og placere krukker. Jeg kan næste ikke vente til foråret og alt det spændende, der så skal ske.

Anders og jeg er glade og stolte over denne nye have med tilhørende orangeri, og derfor vil vi åbne den for besøg i løbet af 2020. Vi vil så gerne vise vores have til dig, der læser dette, og ser med glæde frem til alle de spændende møder, som nu vil finde sted. Hold øje med Instagram@karolinalansmansgarden, hvis du vil være sikker på ikke at misse vores åbningsdato.

Haveåret 2019 har også været et blomstrende år i vores have. I såvel krukkehaven som i vores bede har det blomstret helt fra marts måned og ind i december. I, som kender mig fra tidligere, ved, at jeg elsker blomsterpragt og farver, og i år har været noget ud over det sædvanlige. Jeg er et menneske, der befinder mig utrolig godt med blomster, og for mig er det noget af det dejligste i livet. Uden blomsterne og det grønne ville jeg have svært ved at klare livet. Jeg tror, det også er sådan for mange andre, og derfor ønsker jeg flere blomster til folk i 2020.

Men nu er det december og adventstid her på Länsmansgården, og så pyntes der op med gran, juleroser og levende lys. Vores familie elsker julen, hvilket tydeligt ses i mange af vores krukker på denne årstid. I år har vi desuden anvendt mere mos end tidligere, og er der noget, jeg kan anbefale, så er det mos. Jeg bruger mos i mange af mine krukker, og jeg håber, jeg kan inspirere dig, som læser dette, til at gøre det samme.

Nu ser vi med stor glæde frem mod 2020 og til alle de kommende dejlige blomstertemaer. Jeg kan ikke afsløre for meget endnu, men foråret kommer til at indeholde mange violette nuancer – det kan jeg love. Jeg håber, at du må få en rigtig dejlig jul sammen med dine nære og kære. Hav det nu rigtig godt.

Mange julekram fra Karolina med familie.
@KarolinaLansmansgarden