Nu bliver det lidt nørdet, men også spændende. Hvis du har set Karate Kid i din ungdom eller bare set den senere med retrobrillerne på, så ved du lidt om, hvad det handler om.


TEKST & FOTO: MORTEN ALBEK

Bonsai. Den japanske kunstform, hvor træer dyrkes i miniaturestørrelse i smukke speciallavede skåle. Hvor der næsten opstår en form for zen-stemning, når man betragter de gamle, men små træer, der er omhyggeligt plejet gennem årtier. Nogle gange endda gennem århundreder.

Der er træer i Japan, der er gået videre gennem generationer, og bonsai, der har en alder på mere en 1000 år.

Som ung blev jeg fascineret af denne smukke kunstform, hvor levende træer skulpturelt skaber illusionen om et smukt gammelt træ i et naturligt landskab. 

Nu har jeg haft bonsai i mine skiftende haver gennem mere end tyve år, og jeg passer og plejer dem. Hver eneste dag.

Er bonsai svært? Både ja og nej. Det vigtigste er, at du sørger for at vande og tjekke behovet for vand dagligt. Derudover skal du have lidt kunstnerisk sans. Grønne fingre kan klart anbefales.

Derudover er det et spørgsmål om ambitioner. Skal det være rigtigt og godt, eller bare for hyggens skyld? Går man op i det, kan der bruges uanede timer på at klippe og forme, og er man mindre ambitiøs, er det bare at bruge saksen en gang imellem.

Bonsai er rigtige levende træer og skal derfor behandles derefter. De kan vokse i skålene i mange år, men skal omplantes med mellemrum. Rødderne studses, og gamle rødder skæres tilbage, så nye kan komme til og forynge væksten. Beskæres rødderne ikke, dannes der heller ikke nye friske rødder. Træet vil efterhånden sygne hen, når rødderne vokser sammen og ender i en stor fast rodklump.

Ny jord skal der også til hvert andet til syvende år alt efter vækst og størrelse på din bonsai. Jordens struktur skal være meget porøs, så der ikke står vand i skålen, som har drænhuller i bunden, og det sikrer også et højt iltindhold, som rødderne har brug for. Ilt er iøvrigt ikke det samme som luftlommer, hvor rødderne risikerer at tørre ud.

Ved hjælp af skarpe speciallavede sakse klippes træernes grene, og de formes ved hjælp af tråd, der vikles om grenene, så de kan bøjes i den rette form eller retning. Efter noget tid klippes tråden af igen, inden den bider sig ind i grenene, og så skulle den nye position, grenen er sat i, gerne holde. Alt er et spørgsmål om at gøre det rigtige på det rette tidspunkt. Og gentagelse er en del af processen, før det lykkes.

Der findes forskellige stilarter, der tager udgangspunkt i former, som de kendes i naturen. Bonsai er bundet op på lange traditioner, som har deres rodfæste i Kina og især Japan, og især er enkelthed, ro og harmoni vigtige begreber at kende. 

Den vigtigste egenskab, man skal besidde for at dyrke bonsai, er tålmodighed. For det tager år at skabe en smuk bonsai fra en simpel planteskoleplante. Starter man med mere etabelrede træer, som så er dyrere, korter man tidsperspektivet væsentlig.

Men tid er en af de vigtige ingredienser i bonsai – noget, som det fortravlede menneske kan have godt af. At vide, man ikke kan fremskynde og forcere, men at man bare må vente på træets udvikling, er med til at sætte livet i et større perspektiv. 

Til gengæld for tålmodigheden belønnes man med smukke skulpturelle træer i miniaturestørrelse og en unik indsigt i en smuk – og lidt nørdet – verden.

Bonsai er træer og buske af enhver slags, der har små blade, så de passer i proportionerne. Lærk, fyr, bærmispel, tjørn og mange flere kan bruges til bonsai. De står ude det meste af året, men stilles beskyttet i et drivhus eller lyst skur vinteren over, hvis det fryser eller er meget vådt. 

En del af glæden ved bonsai er at følge årtidernes skiften. Om lidt er det forår, og så springer de fine små blade på den japanske ahorn ud. Andre blomstrer hen mod sommeren, mens de stedsegrønne beriger med nye friske skud.

Uanset årstiden er der altid et smukt dekorativt træ, der kan stilles en enkelt dag i stuen, inden det igen skal ud. Da bonsai oftets laves af udendørs træer, vil de ikke kunne trives inde i det tørre og lysfattige miljø. 

Nogle bruger indendørs planter til bonsai, men det begrænser mulighederne, og man mister den naturlighed, der følger årstidernes skiften. 

Jeg har skrevet et par bøger om bonsai. Den seneste er netop udkommet på engelsk og fransk. Det kan du se mere om på www.shohin-europe.com, som er min bonsaihjemmeside ved siden af www.gartnerens-have.dk 

 

Du kan se meget mere til Mortens haveunivers på gartnerens-have.dk eller instagram/gartnerenshave.