Det bugner med artikler om, hvor godt det gør os alle at komme ud i den friske luft. Synet af træer, blomster og hav gør en stor forskel på vores humør. Mange forsker ligefrem i naturterapi, og et af stederne er på Cornell University USA, hvor man har undersøgt unge menneskers sundhedstilstand og især stressniveau og angst.


TEKST & FOTO: MARIANNE B . ANDERSEN

Studiet viser, at mellem 10 – 50 minutter i naturen er den mest effektive måde at forbedre humøret på. Evnen til at kunne fokusere øges, og både blodtryk og hjerterytme kommer der styr på. Du kan læse mere om studiet via dette link.

Lige nu er der masser af smukke ting i haverne, som man kan løfte humøret med, og jeg vil fremhæve nogle af de fantastiske træer og buske.

Forårets træer og buske

Trods kolde vinde fra nord og øst, er der mange træer og buske, som springer ud her i april måned. Mulighederne er mange, og sarte rosa, lyserøde, røde, gule og hvide blomsterfarver er meget aktuelle lige nu. Jeg vil nævne en god håndfuld af dem dels til inspiration, hvis din egen have kunne trænge til forårsblomster, dels fordi mange af dem faktisk hjælper havens insekter – og ikke mindst bier – til at komme godt fra start.

Japanske kirsebær

Når de rosa blomster pryder i gader og stræder, så er det for alvor blevet forår. De første sorter er allerede sprunget ud. Sorten ’Accolade’ er meget tidligt på færde og følges hurtigt af den overhængende ’Shidare Shakura’ og den vaseformede ’Kanzan’. Nyere sorter med bronzefarvede blade som ’Royal Burgundy’ er også et bekendtskab værd.

PS ’Accolade’ er den japanske kirsebærsort, som man har plantet på Bispebjerg Kirkegård, og som hvert år er en magnet for mange besøgende (dog er kirkegården lukket for besøgende i år).

Magnolie

Sidste år besøgte jeg Peter Hansens have ved Nakskov på Lolland. Det var lige på det tidspunkt, hvor hans store samling af magnolietræer blomstrede, og hvilket paradis.

Billedet viser sorten ’Coral Lake’, som desværre endnu ikke er blandt sortimentet i havecentrene. ’Daybreak’ er den sort, som minder mest om ’Coral Lake’, og den har jeg set et par steder. Sortimentet er heldigvis voksende, og det er muligt at få mange forskellige sorter – jeg synes bare, at denne her var helt fantastisk.

Her i haven har vi også mange magnolieplanter, for den hører blandt de planter, som vi sætter stor pris på. Vi har gamle eksemplarer af Magnolia soulangeana, som desværre ofte bliver frostskadede, så vi krydser fingre for, at det kolde forårsvejr er overstået for i år.

Sidste år plantede vi en gul sort, som vi glæder os til bliver stor og flot. Det er eksemplaret af den mørke ’Genie’ ved at blive, og den er vel nok smuk! Lidt mere åkandeformet i blomsten, tidlig blomstring og mange blomster hvert år.

De tidlige stjernemagnolie er allerede i fuldt flor, men den har vi også først plantet for nyligt, så her gælder det om at finde flotte eksemplarer i forhaverne et andet sted i byen.

Jeg har flere gange været i forhør, når magnolietræerne blomstrede, for flere har forsøgt sig med meget små eksemplarer af planter, som ofte går til. En klassekammerats mor havde endda prøvet to gange og givet op.

Magnolie skal, efter min overbevisning, have en væsentlig størrelse, før man kan sikre sig en god etablering. Falder man over en lille potte foran et supermarked, så skal man være en dygtig gartner for at få den til at blive stor og flot.

Blodblomme

.. kan jeg ikke stå for. Kombinationen af den sarte rosa farve og den tunge bordeauxrøde løvfarve kan bare noget helt specielt. Blodblomme hedder Prunus ceracifera ’Nigra’ og bliver en op til fem meter stor busk med oprette grene. Den springer også meget tidligt ud, og trods flere nætters frostvejr synes den ikke at have taget skade.

Dværgblodblomme, Prunus ceracifera vokser noget langsommere og fås podet på stammer i forskellige højder.

Bærmispel, Amelanchier

Der opstår noget helt specielt, når blomster og blade åbner sig på samme tid. Farvekombinationen og plantens iver for at udfolde sig er helt fantastisk. Sådan er det bl.a. med bærmispel. Jeg synes, at den udover sin iver også viser sårbare takter, for både blade og blomster er små og fine. Er du ikke helt vild med de bombastiske og tunge fyldte japanske kirsebær, så kunne bærmispel være et godt alternativ til forårshaven.

I udspring har almindelige bærmispel bronzefarvede blade, som hurtigt bliver grønne. Senere på sommeren dannes dekorative bær, inden løvfald lyser løvet op med meget smukke høstfarver

Duftsnebolle

Der findes utroligt mange Viburnum, og jeg har da også flere forskellige slags i haven. En del er vintergrønne, og det er duftsnebolle også. Dog er det en rimelig letløvet busk, der faktisk med årene godt kan blive et prægtigt eksemplar. Sådan en plante står i mit nabolag – min egen lille busk har jeg først plantet for tre år siden, og den vokser altså meget langsomt.

Duften af snebolle er helt fantastisk. Sød og krydret duft på en kølig årstid – slet ikke til at tage fejl af og meget kraftig, hvis man nænner at skære et par blomster til en vase. Blomsterne ligner små tætte snebolde med et væld af små blomster.

Den står på spring til at åbne de hårde knopper netop her i begyndelsen af april måned, men jeg tror ikke, det varer mange dage med det lune vejr, før den åbner for al sin svimlende pragt.

Viburnum burkwoodii

Viburnum carlesii

Viburnum carlchephalum

Læs mere fra Marianne på haveglæder.dk og følg hende endelig på instagramprofilen @haveglæder.