onsdag den 17. oktober 2012

EFTERÅRSSTEMNING I HAVEN

HAVETANKER

Efteråret byder på de mest sanselige oplevelser. De ligger og venter på dig - lige ude i din egen have! 

Og hvis nu du ikke synes din have byder på så meget lige nu, vil du så ikke med på en lille havevandring sammen med os?

TEKST: MARIANNE
FOTO: LONE


Vejret skifter fra det ene øjeblik til det andet. Et par times regn - eller sol - om formiddagen og så det omvendte om eftermiddagen. Det er bare om at komme ud og nyde, hvis man vil nå det. Om et øjeblik er alle bladene faldet, ligger smattede på fliserne eller hvirvler rundt om ørerne på os, selvom vi lige har fejet og er på vej hen i skuret efter en sæk.

Her vil vi invitere til at du skærper øjet og lægger mærke til alle de fine detaljer, der også kan være i en efterårshave. Mon ikke også i din, selvom det kan være, du synes den er lidt kedelig?
Lyset på himlen er også anderledes, og måske er det derfor at vi falder til ro ved zinkens og hortensiaens blide farvespil i grå, skifer, hvid, lime, rosa og den lækre mauve . Men haven er jo fuld af kontraster, og vi "vækkes" af de syrede gulgrønne og rødlige farvespil i frugter og det falmende løv.

Lidt af sommerens blomsterpragt er stadig at finde i nogle af krukkerne og zinkkasserne. Det kan være, du er heldig, at de klarede den første frost?


Og netop fordi vi i Danmark har længere perioder forår og efterår, hvor temperaturerne svinger, er der god sandsynlighed for at de holder længe.


Efteråret har også trukket sedum skarpt op i farverne og erstatter derfor fint en blomstrende plante.


Den vil stå ganske glimrende til en rød/lilla hortensia, der om efteråret har samme glød.


Acer palmatum "Ornatum" /rød fligetbladet japansk løn
Det er som om øjet skærpes, når blomstringen i haven forsvinder.

Bladformerne træder tydeligere frem om efteråret - her er en fligetbladet acer, der med de røde grene er et utrolig dekorativt indslag.

Det mørkner jo tidligt nu, og selvom der ikke er sne, kan du sagtens finde dine lanterner frem og efterårspynte lidt inden for lågen. Hvis du stiller dem ud i bedene eller måske på nogle sten lige i nærheden af et træ eller en busk, som gør sig godt, vil du få en god fornemmelse af din haves dimensioner, bede, planter og træer.

Det kræver så lige, at du napper en sweater og paraplyen, kravler i gummistøvlerne og går ud og slukker, inden du går i seng. Her i huset er det mest, når vi har gæster, der kommer lys i lampen. (Du ved). Men nogle hverdagsaftener (særligt hvis de unge står for aftensmaden) er det dejligt at kunne "pynte op" udendørs også, så der er noget at kikke ud på.
11 kommentarer:

 1. Rigtig fint indlæg, ja efterårshaven kan være rigtig smuk, det gælder bare om at komme ud og nyde det :-) Eller kigge ud på det.

  Hilsen Anette
  http://frupedersenshave.blogspot.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen, Fru Pedersen Tak skal du have! Jeg håber solen sender varme, glade stråler ud i din have de kommende dage, så det bliver rart at være ude.

   Slet
 2. Dejligt indlæg.ja! det gælder om at se alt det smukke vi hver især har i haverne.
  Dejlige billeder i viser.Har selv lige pyntet op ved hoveddøren.
  Nu kommer der nogle fine solskinsdage,og så er det bare ud og nyde det.
  K/H Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, Jette, afsted ud og nyde! Mon ikke vi får din hoveddør at se?

   Slet
 3. Det er en spændende ide i har fået med HAVEFOLKET. Flotte, lærerige og indspirerende indlæg i har lavet. Og tak for havevandringen. Alle de varme farver bladene lyser i nu får en til at glemme de kølige vinde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have, May. Ja, og nu er vi heldige at få nogle milde dage.

   Slet
 4. Jeg kan slet ikke få nok af min have for tiden, den er så smuk nu med alle efterårsfarverne.
  Tak for et altid godt indlæg Marianne.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, det er en slags "vinterforråd" at være i haven for tiden. Vi gemmer på oplevelserne og lagrer dem. Ligesom en god brændevin.

   Slet
  2. ... hov! Og selv tak, Lisbeth, det er så skønt at høre fra dig!

   Slet
 5. Selv jeg forårs og sommer elsker må overgive mig - der ER smukt i haven i denne tid. Særligt når det vidunderligt lave sollys rammer os og farverne flammer og stråler. Dejligt indlæg og skønne billeder ;o)
  Kh Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle - ved du hvad - det er helt nyt for mig, at det er værd at være i haven om efteråret.

   Til gengæld er det som om jeg nyder det tilsvarende mere intenst - som om mit hjerte skal indhente en masse fra alle de år, hvor jeg bare lukkede havedøren et par uger efter vi kom hjem fra sommerferie.

   Tak - Lone er satte øjet til linsen.

   Slet

ANNONCE