søndag den 25. november 2012

JEG ØNSKER MIG EN HANDYMAN

TEMA: VI GLÆDER OS TIL ...

Jeg har en masse ønsker til min have, og de kommer  med garanti ikke til at ligge under juletræet - men ønske, det må man altid har jeg lært.

TEKST: MARIANNE
FOTO: FORHANDLERNE & MARIANNE

Jeg er ret glad for min ægtemand, men handy, dét er han ikke. Derfor - nu hvor jeg er blevet det, man kunne kalde en havefreak - ønsker jeg mig en handyman. Sådan én, der kravler ned gennem skorstenen med en gavesæk og spørger mig: "Hvad kunne du tænke dig at få gjort i din have, Madam Olsen"? Han har taget uddannelsen "park og anlæg" eller sådan noget, i hvert fald har han en masse armkræfter, en god ryg og snilde med en masse maskiner og et vaterpas. Og hvad skal han så lave i min have? Mange forskellige ting - lad os skride til en ønskeseddel:

En forsænket stenmur og et gærde Vores have er flad som en parkeringsplads, og jeg har altid ønsket mig en have i terræn. Derfor ønsker jeg mig bl.a. et stengærde og en kampestensmur (kaldet terrænmure) i en fordybning i baghaven. Tænk dig at sidde forsænket i en sensommersolplet i haven op ad en kampestensmur, hvor der vokser lavendel, husløg og roser. Og hvor jeg kan have potter stående i varmen med pelargonier i. Hvor vi kan have et lille bålsted og sidde og nyde sommeraftenerne. Her er stenarbejdet udført af EH Haveanlæg.

Kurvefletmøbler
Selvom jeg går og drømmer om sten, er græs også ok. Lidt græs, ikke så meget at det kan blive til fodbold på plænen mere. Men jeg kan godt lide det grønne, frodige islæt, som et mindre stykke græs giver. Det er som om øjet får ro. Og på det græs drømmer jeg om at vi skal sidde under hasseltræet i disse her helt fantastiske og kolonistilagtige og vejrbestandige fletmøbler fra Sika-design. Man kan også få spisebord og -stole til og en helt vidunderlig, enorm liggestol. Der vil det være fuldstændig vidunderligt at kunne sidde med vores lille, spæde barnebarn, der jo kommer til april. Se lige barnevognen for dig i baggrunden. Og mormor med pegebøger og saftevand de kommende år. Når vi altså ikke mosler rundt og får sorte negle!

Grusstier med båndstål som kant
Og nu vi taler barnebarn, så skal der jo være et sted hvor man kan køre på en rød trehjulet. Det må være en menneskeret i det 21. århundrede. I Danmark i hvert fald. Så vi mangler simpelthen nogle grusstier som belægning rundt i haven. Det ville vi andre i husstanden oven i købet også glæde os over! Hen til drivhuset, til komposten, hen til hønsehuset, rundt om husets syd- og vestside - tørskoede. Jeg er kommet frem til at det jeg husker fra kirkegårdene og bondehaverne er det, jeg bedst kan lide. Det er der sådan en god lyd i. Det er også det smukkeste - det der giver mest ro og bedst kontrast til græs og bede, synes jeg. Det matcher vores gulstensmurermestervilla bedst. 

Så kommer det store spørgsmål: Skal det være en belægning af stenmel med skårede sten eller med perlesten? Uanset hvad: Jeg kan lige høre det for mig: Lyden af træskoene, der går gennem gruset - denne rolige, knitrende lyd af tryghed og ro - og så alligevel levende liv! Og kanterne skal være af båndstål, som skal løbe rundt om huset, så gruset ikke siver ud i græsset. Det rammer også huset så fint ind - giver en fornemmelse af lidt orden og stramhed og herlige muligheder for at lave små bede mellem huset og grusbelægningen. Jubiiii! Jeg har allerede fundet en side med alt muligt grus på grusdirekte.dk.  Men Ak og ve! Her forestiller de sig også, at man selv stiller med handymanden, så derfor må vi også have fat i sådan én - f.eks. fra GSA - Græsted skov og anlægsfirma. Men det er såmænd ligegyldigt hvorfra, bare han kan sit kram. 

En muret mur
Når så gruset og perlestenene er lagt, ønsker jeg mig en murstensmur ind mod naboen. Er det gaven til haven? Ja, for haverummets vægge er jo hegn, hæk og mure. Og langs huset mod vest har vi et lavt, skævt, gammelt metalhegn (kaldet djævlehegnet). Langs det hegn er der fuldt udsyn (eller rettere indsyn) fra deres indkørsel, gangsti og hovedindgang til vores del af haven mod vest. Meget meget kedeligt! Naboerne er såmænd søde nok, men jeg ønsker privatliv på den lille plet. Jeg ser for mit indre blik en lukket gårdhave med en muret mur, hvor roser vokser trygt, varmt og godt op ad den. En rigtig walled garden - lidt engelsk - lidt klosterhaveagtigt.
Et væksthus 
Ja - og nu kommer diamanten over dem alle. I gårdhaven skal der gro krydderurter, lægeurter, balance og indre ro. Det bliver en oase af varme og lys. Et sted, hvor jeg ved jeg vil befinde mig meget. Op ad en del af den omtalte mur skal diamanten så stå. Med fast side mod vest. Og gerne let nedgravet med en murforhøjning på omkring en halv meter. Og væksthuset ovenpå. 

Sådan ét af de svenske, specialbyggede drivhuse fra swedengreenhouse, som man bare er klar til at lægge sig til at dø i, mæt af nydelse og haveglæde en gang om 30 - 40 år. Det ville være himlen på jord! Glæderne ved sådan et hus er slet ikke til at se bort fra. Faktisk ser jeg på det hver dag. Og drømmer og forestiller mig i en uendelighed: Hvordan sæsonen kan forlænges i begge ender. Forår og efterår + det løse. Hvordan klematis og passiflora kan vokse oppe under glastaget, hvordan udvalgte chili- og tomatsorter kan skabe en krydret frodighed på en bund af basilikum. Hvordan jeg kan stå med staudesåningerne både sent efterår, og tidligt forår. Og prikle og potte med regn og blæst omkring glastaget udenfor og hygge og pejseild indenfor. Hvordan vi i min familie til lysfesten omkring solhverv kan sidde i det og holde mørkningstime, mens vi synger og glæder os til at samles igen i det inden julemiddagen i stuerne indenfor. Oh, salighed!

En terrassepejs
Vi har også en dejlig terrasse i lyst gule og varmt, blegrøde klostersten. Den er vi glade for! Både at se på og være på. Der er det også rart at kunne sidde længe ude om aftenen og varme os ved denne her havepejs fra Nexø Pejse. Den virker rustik og gedigen. Og uden at den bliver alt for firkantet. Sådan lidt .. genuin.

Man kan også grille på den og det synes jeg er en rigtig god idé at kombinere. Men nu vi er ved det: Gad vide om den findes i ståhøjde med et udekøkkenbord til ved siden af? Jeg ved det ikke.

Men sådan ét ville også være rart. At kunne stå udendørs og snitte og skylle og brase og stege og sautere og koge. Spejderen i mig fornægter sig ikke. Madlavning udendørs er tilnærmelsesvis så grounded, som det kan blive. Nak og æd. Jo tak. I ordentlig ståhøjde. Og med fuglefløjt og aftensol og grill-dæk-sparkende mandfolk omkring mig. 

Hvis handymanden og alle de her ønsker nu slet ikke kan presses ned igennem skorstenen, så ønsker jeg mig altså også lidt mindre ting. Det her fuglefoderhus i pileflet fra Tenja Skotte, f.eks:


Et fuglefoderhus i pil
Der er noget helt særligt over pileflet, som jeg bare elsker!
Det er både strukturen og overfladen, det er også måden, materialet falder ind i den omgivende natur på. Og så er det tanken om, at nogen har siddet og mediteret eller lyttet til fuglenes kvidren, der gør mig så varm om hjertet, når jeg ser det. Jeg er sikker på at man kan få dem så tætte, at fuglemaden ikke bliver våd og jeg og også sikker på, at fuglene vil elske det lige så meget som min familie.


Gavekort til Aldershvile Planteskole
Gennem skorstenen er der i hvert fald plads til ugler i flok i granit - set i Aldershvile Planteskole. De er bare bedårende og minder mig om min eks-svigerinde, fordi vi begge to faldt for dem en dag på planteskolen.

Samme sted kan man købe de dejligste, hånddrejede krukker i frostsikker terrakotta - jeg kan bedst lide de sandfarvede. I det hele taget vil et gavekort til Aldershvile Planteskole være fantastisk. Den er velassorteret, personalet er veluddannede, og den ligger i baghaven - så at sige, for jeg bor i Bagsværd og de har et utal af lækre planter, træer og buske - og jeg ønsker mig en hel del. De har f.eks også nogle gode rosenespaliers, som ville give støtte til nogle af alle de roser, jeg netop har nedgravet i min have og som snart vokser op og sukker efter en god støtte. 

Ud af asken må også godt rejse sig en pengekat. Sådan én, der mjaver og fortæller mig, at der er penge nok til hele arrangementet - så handymanden bare kan gå i gang. Det er, hvad jeg ønsker mig! Men jeg er ikke svær at gøre tilfreds! Bare at skrive ønskesedlen har været en fornøjelse. Har været på hver eneste plet i haven og nyde-afprøvet det hele i mine ønskedrømme.

18 kommentarer:

 1. Alt det ønsker jeg mig også!
  Tak for de gode ideer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dit besyv! Nogle gange kommer de, ønskerne, når man ser dem. :)

   Slet
 2. Åh disse drømme håber du får bare en brøkdel af dem :)
  Det lyder i hvert fald skønt, DET HELE, drømme er gode at have.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er de nemlig! Og der er faktisk ikke fare for at jeg løber tør. Har kæmpe resservoir!

   Slet
 3. Den dag man ikke ønsker sig noget mere, er forfærdelig en slag utopia. Tænker det er det multimillionæren og værre mener når de siger penge ikke gør lykkelig. Måske tilværelsen lidt nemmere på nogle punkter, men meget værre på næsten alle andre. Åh disse ønsker tak for dem, så kender jeg lykke.
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig med dig, Henrik lykken er at længes. Og så ind i mellem nå i mål. Det vil for mig bare skabe nye drømme, dem løber jeg aldrig tør for.

   Slet
 4. Måske dit første ønske skulle være en lotto kupon, og se om den kunne opfylde nogle af de andre vidunderlige ønsker... Men når det så er sagt (eller skrevet) tror jeg egentligt bare man skal ønske sig at kunne blive ved med at drømme, og et godt helbred så er man vist kommet langt ;-)
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja lotto eller pengekat (= pung fuld af penge, lige som bord dæk dig i eventyret)...

   Det med helbredet stemmer jeg også på! Og her er haven jo eminent!

   Slet
 5. Sikke dejlige ønsker, dem deler jeg gerne med dig. Godt med noget at drømme om, det gør livet sjovere og nogle ønsker går jo i opfyldelse med tiden:-)
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er godt du siger det Fru Pedersen! Det er jo det de gør! Og så har jeg lært, at man skal SIGE dem HØJT, for at de skal ha´en chance for at blive realiseret!

   Slet
 6. Jeg kan ikke lade være med at smile over dit ønske om grusstier i haven. Lyden af ro, som du skriver. Min mormor havde omkring hendes sortmalede dejlige sommer hus, disse dejlige grusstier. Lyden hænger stadig ved selvom både min mormor og sommerhuset er væk. Men den her lyd af noget gammelt velkendt og trygt, den lyd vil jeg også have i min have. Men jeg er i tvivl om det er perlegrus eller ærtesten. Kender du forskellen? Jeg har tænkt mig at køre ud til en grusgrav og kigge for at være sikker på den rigtige vare. Glæder mig til at høre hvilke ønsker du får opfyldt.
  De bedste hilsner fra Bettina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din søde kommentar, Bettina! Lyde er forunderlige. De gør noget ved én lige med det samme, ligesom dufte. Forskrækker eller beroliger.

   Jeg tror da også jeg vil lave en "lydprøve" i en grusgrav. :) Tak for tippet! :)

   Slet
 7. Mon ikke vi er rigtig mange der kan skrive ønsker af denne art på listen??? Jeg er så heldig at min kære mand faktisk er ved at udvikle sig til en rigtig handyman, så der er næsten ikke det projekt han ikke vil påtage sig. Han ser dog stadig en anelse træt ud når jeg prøver at få ham til at visualisere den fantastiske havestue han skal bygge til mig engang........men jeg opholder mig jo nærmest i den dagligt, med ild i brændeovnen og blomstrende pelargonier i november, og snart et 3 meter højt juletræ med lys og smuk pynt.......altså sådan i tankerne ind til videre, det er faktisk både koldt og stikkende at være der i virekligheden, da det er et rosenbed lige nu........
  Mine drivhusdrømme er ret stor, og der hvor jeg drømmer allermest er lige her: http://www.vanstatradgard.se/
  Pas på med at bruge linket, det kan være stærkt vanedannende, men også ret befordrende for drømmene........jeg kan lige se mit kommende drivhus med mistbænke og det hele....
  Keep on dreaming
  Mange hilsner
  Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Uuuuu-ha! Tør ikke, trine. ;) ... Argh, kan altså ikke lade være - det ser for lokkende ud. :) For jeg er også tilhænger af de evige drømme. (De udskuftes blot i løbet af livet) :)

   Slet
 8. Ja, men ønsker har man heldigvis lov at være vild og overdådig :)

  Og jeg kan nemt tilføje flere til din liste af skønne gaver! Handymanden har jeg været så heldig at få allerede. Det nedsænkede drivhus (godt nok af Juliana-slagsen) og stenovnen til terrassen har han blandt meget andet lavet til os. Nu ønsker jeg mig mest den store pengekat, og at min mand også synes, vi skal spendere alle pengene på haven...

  En kæmpe gave, jeg har fået i år, er havefællesskabet med alle Jer skønne havefolk! Det har beriget mit liv betragteligt - og så er bytteriet jo næsten gratis glæder! Desuden bliver mine drømme så dejligt nærede af alle billeder og indslag fra Jer andre.

  Knus og skøn dag, Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan en dejlig og bekræftende kommentar redder bare en grå novemberdag, Gitte. tak for den!

   For ja - drømmer og ønsker er næring, men haveføllesksab og inspiration rundt omkring er dog så fuld af glæde og varme, at det er den største gave!

   Skønt med handymand! ... Så mangler vi bare katten (bare den ikke er i sækken) ;;)

   Slet
 9. Hvem kunne ikke godt bruge en handyman og en pengekat i sit liv? :)

  Jeg synes det er et spændende indlæg, for jeg har også set mig lun på mange af Mariannes ønskede ting til haven. Især det svenske drivhus, som kunne være så hyggelig til foråret.

  Jeg kom i tanke om noget... når man nu var kommet i gang med selve haveprojektet så har jeg læst at www.junkbusters.dk kan komme at afhente og sortere ens affald. Det er jo smart.

  Mvh Lone


  SvarSlet
 10. Hvem kunne ikke godt bruge en handyman og en pengekat i sit liv? :)

  Jeg synes det er et spændende indlæg, for jeg har også set mig lun på mange af Mariannes ønskede ting til haven. Især det svenske drivhus, som kunne være så hyggelig til foråret.

  Jeg kom i tanke om noget... når man nu var kommet i gang med selve haveprojektet så har jeg læst at http://www.junkbusters.dk/ kan komme at afhente og sortere ens affald. Det er jo smart.

  Mvh Lone

  SvarSlet

ANNONCE