søndag den 4. november 2012

NYMANS ROSER

TEMA: ROSER

Englænderne kan bare noget med roser. Ofte ser man i de engelske haver smukke bede med kombinationer af stauder og roser, men ind imellem kan man også falde over en rosenhave, der bare smukt præsenterer udbuddet. Tag med til Nymans i Sydengland.

TEKST & FOTO: LONE
Roserne har først i år fundet vej til min egen have som en del af staudebedene. I mange år har jeg haft dem i krukker eller som solitærplanter, men inspireret af de engelske haver er ønsket nu også at få dem vævet smukt ind i de øvrige bede - som englænderne gør det.

Derfor gik jeg straks i gang med kameraet, da jeg gæstede haven ved Nymans og fandt en smuk rosenhave med sunde roser, der tilmed var skiltede. De roser, som jeg fandt smukkest, vil jeg gerne dele med dig her.

"CLAIRE AUSTIN"
Engelsk rose. Kraftig duft. Skyggetolerant. Remonterende. Højde 120-150 cm."THE GENEROUS GARDENER"
Engelsk rose. Kraftig duft. Skyggetolerant. Remonterende. Højde 200-300 cm.

"QUEEN OF DENMARK"
Albarose. Kraftig duft. Skyggetolerant. Blomstrer sommer. Højde 150-200 cm.

"GEOFF HAMILTON"
Engelsk rose. Let duft. Sol min. 6 timer. I blomst hele sæsonen. Højde 120-150 cm.

"PRINCE CHARLES"
Historisk rose. Nogen duft. Kun lidt skyggetolerant. Blomstrer sommer. Højde 150 cm.

"WILLIAM LOBB"
Mosrose. Kraftig duft. Sol min. 6 timer. Blomstrer sommer. Højde 150-200 cm.


For "Great Maiden Blush" og "William Shakespeare" har jeg desværre ikke et foto af hele planten, men derfor skal de nu med alligevel.

"GREAT MAIDEN'S BLUSH"
Albarose. Kraftig duft. Skyggetolerant. Blomstrer sommer. Højde 180 cm.

"WILLIAM SHAKESPEARE 2000"
Engelsk rose. Kraftig duft. Sol min. 6 timer. Næsten i blomst hele sæsonen. Højde 90-120 cm.


Er der nogle af roserne her i indlægget du kender til og har særlige præferencer for (eller vil advare imod), må du endelig skrive det herunder i kommentarerne, så vi alle kan få lidt fif med på vejen!

God jagt! ...til alle jer, der skal ud og plante barrodsroser her i den kolde del af året.Læs mere om roser i de engelske haver: 
Rosenhaven ved Sissinghurst Castle.

10 kommentarer:

 1. Det er en samling underskønne roser du viser os her! Selv har jeg kun erfaring med William Shakespeare 2000, den står langs husmuren (22 stk) og har en lav storkenæb som bunddække. Første blomstring er så fin, så fin. Derefter holder den en pause for så at komme igen sent på sommeren. Faktisk blomstrer den sporadisk endnu. Den taber altså bare en del af bladene i løbet af sæsonen og ser nu ret afpillet ud, desværre. Det hænger nok sammen med, at jeg ikke sprøjter roserne, men jeg vander og gøder.
  Når jeg kigger hos Rosenposten.dk, har jeg læst mig frem til den engelske rose Mayflower, hvor der står, at den er sygdomsfri, det synes jeg er ganske interessant!
  Roser som ikke får alle mulige grimme blade, eller taber dem de har, synes jeg i sidste ende er at foretrække frem for helt perfekte blomster.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kan man næsten også se på billederne her, ikke? ....at William Shakespeare bliver lidt barbenet. Tak for din info herom. Dejlig med input! Men jeg synes nu, at blomstringen er underskøn - og hvilken fantastisk farve. Jeg er lidt forelsket i den blomst!!

   Slet
  2. Jeg har haft The Mayflower et par år nu og kan bekræfte, at det er en sund rose. Der er et billede af den i mit indlæg neden for.

   Slet
 2. Jeg har netop hjemkøbt Clair Austin og glæder mig meget til at se den i blomst. Jeg har set mange smukke billeder af den rose.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den ser skøn ud! Og planten så også meget sund ud.
   Den glæder jeg mig til at se hos dig...

   Slet
 3. En fin gennemgang af nogle smukke roser! En rigtig god idé at få billeder af hele busken med også.

  Selv har jeg kun erfaring med Geoff Hamilton, som er en helt vidunderlig smuk rose. En af mine yndlinge. Tror desværre ikke at mine får helt nok sol, fordi nogle andre roser foran dem, uvist af hvilken årsag, lige pludseligt er skudt meget i vejret og derfor tager en del sol.

  SvarSlet
 4. Rigtig dejlige roser du har udvalgt.Jeg kan varmt anbefale Clair Austin,som stadig blomstrer i min have.Det er en rigtig smuk rose lige fra knopper til udfoldet blomst.Løvet er meget sundt.
  Jeg overvejer at plante flere af denne smukke rose,men til gengæld er der så mange forskellige der tiltrækker min opmærksomhed.

  SvarSlet
 5. Smukke roser!
  Nu ved jeg, hvad jeg skal bruge mine penge på. Har et katalog fra Austin roser, som jeg næsten ikke tør åbne, for så ved jeg godt, hvad der sker.

  Hilsen
  Rose

  SvarSlet
 6. Meget smukke roser, som alle kunne stå på min ønskeseddel, men hvor pokker får jeg plads.

  SvarSlet
 7. Har også Geoff Hamilton, den er sund og havde den mest overdådige blomstring tidligt på sæsonen (i forhold til havens øvrige roser). Nu har den "sundet sig" en halvanden måned og igang med anden runde, som dog er noget mere sparsom!
  Har til gengæld lige plantet endnu en hvid Winchester Cathedral. Den tåler regn! Dufter fantastisk! Er virkelig sund (selv i årene da ungerne var spæde og jeg ingen rosenforstand havde blomstrede den!) Og så blomstrer den nærmest uafbrudt helt ind i november!

  SvarSlet

ANNONCE