lørdag den 17. november 2012

SÅ SELV DINE AGAPANTHUS

FRØ

For mit indre blik ser jeg smukke krukker med fantastiske, blå agapanthus på rad og række. Hvilket smukt syn i min have!

TEKST: LENE
FOTO: LENE & LONE


Agapanthus, også kaldet skærmlilje, har længe været på min ønskeseddel, men hver gang jeg har kigget på den på planteskolen er jeg alligevel blevet for nærig. Nu vil jeg prøve at lave planterne selv!

I foråret såede jeg nogle frø som jeg havde fået. Jeg vidste ikke på dette tidspunkt om det kunne lade sig gøre at frøså den, og jeg havde derfor ikke de store forhåbninger.

I slutningen af marts blev de sorte frø sået direkte i potterne, i almindelig så- og priklejord. De blev dækket let til, og så var det bare at vente! Jeg havde næsten glemt dem, men pludselig en dag dukkede de første små, græslignende spirer op -  8 ud af 10 frø. I starten var de meget spinkle, men ret hurtigt er de vokset til.

Da frosten var væk, kom de ud og stå på mit arbejdsbord i køkkenhaven - i al slags vejr. De har oplevet tørke og har soppet i vand, men selv om de er blevet "mishandlet" virker de meget robuste (eller måske netop derfor!). Nu står de igen i drivhuset, beskyttet mod den tidlige frost.

Efter sigende går der 4-5 år fra såning til blomstring, og det føles som meget lang tid for en utålmodig sjæl, men det er altså også lidt fascinerende selv at kunne frembringe levedygtige planter - og nu er der måske kun 3 år tilbage!

Jeg håber jeg kan holde liv i "babyerne" vinteren over. Jeg tror de skal overvintre i væksthuset, hvor jeg kan lave en lille, lun vinterhule til dem.

Hvis du kender nogen der har agapanthusplanter, kan du måske allerede nu tigge nogle frø, så du er klar til foråret!

10 kommentarer:

 1. Jeg sådde Agapanthus i våres, og to av dem spirte! De står nå på planterommet, og forhåpentligvis klarer jeg å holde liv i de til våren. Da skal de få godt med gjødsel og en større potte så de vokser og legger på seg!

  SvarSlet
 2. hej Læne.Har lige lavet et indlæg hvor jeg viser min skønne Agapanthus.Købte den i foråret,og den fik tre flotte blomster.Men nu her sidst på året har den fået tre store blomster igen.Så det er da fantastisk.Tror ikke jeg har tålmodighed til at vente 3-4 år på at de får blomster.
  Men skønne er de.knus Jette

  SvarSlet
 3. Sjovt når det lykkes med frøsåning og der kommer noget op. Man har jo lov at købe en plante, mens man venter på den, man selv har lavet :)Jeg har sjældent held med det jeg sår, men hosta har jeg da været lidt heldig med.

  SvarSlet
 4. Flotte er de, de agapanthus. Jeg har selv tænkt mig at prøve til foråret men da jeg stod med mine agapanthus tidligere på året hvor de var afblomstrede blev jeg i tvivl om, hvordan jeg skulle tage frø.. Skulle jeg lade frøstanden side på planten og risikere at alle frø faldt af eller skulle jeg klippe hovedet af og tørre frøene i stedet?? Jeg har gjort begge dele, så må vi se hvad der sker.. Men jeg kunne rigtig godt tænke mig at vide, hvad andre har gjort.
  Mvh Tine Vogt
  www.haveglaeder.blogspot.dk

  SvarSlet
 5. Hvor længe går der fra frøsåning til de spirer ?

  SvarSlet
 6. Jeg er i tvivl om præcis det samme som Tine. Så er der ikke nogen, der kan hjælpe med et svar? Vil også gerne vide, om man skal lade stænglerne sidde og visne ned, ligesom på tulipaner. Det har jeg haft gjort indtil nu i flere år - tilsyneladende med held. MEN HVAD ER RIGTIGT?
  Jeg har med held delt 4 planter i foråret. De har alle blomstret - det er så dejligt.

  SvarSlet
 7. Lene - det må være til dig :)
  Læg mærke til at der er flere spørgsmål...

  SvarSlet
 8. Når der nu er "hul igennem" har jeg yderligere et spørgsmål til frøene på agapantussen. Fanden og en lillefunger, og tak fordi I gider svare. Det er bare så super
  Mine Agapantusplanter er fyldt med frø, nogle er grønne - nogle er gule og ligesom bløde/rådne? Skal jeg lade de grønne sidde til de bliver sorte - eller kan jeg tage dem nu? Hvordan skal de opbevares - og hvornår sås? Nu i november og også til marts april? Skal jeg fjerne de gule bløde frø og smide dem væk? Og hvornår skal blomsterstænglerne skæres ned.
  Er det slut med gødning nu?. Jeg har faktisk kun gødet én gang i sommer (glemt det) men jeg har haft mange blomster. Det hævner sig måske til næste år? Kan jeg nå at gøde en gang mere nu?
  Håber I gider svare på alle disse spørgsmål, mende er jo relevante for alle, der elsker Agapantusser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tusnelda
   Jeg vil prøve at svare dig på baggrund af mine egne erfaringer:

   1. Så vidt jeg husker spirede frøene i løbet af en måneds tid. Jeg såede dem i marts måned. Så når de at blive lidt mere robuste inden vinteren.
   2. Jeg har klippet blomsterstænglerne af mine blå agapanthus for en uge siden, men har ladet de hvide stå, da jeg vil tage frø af dem i år.
   3. De hvide agapanthus er både grønne og gule nu, men jeg fandt et lille sort frø også (har lige været ude i haven og kigge). Jeg ville vente lidt med at tage frø fra dem. Du kan jo evt. prøve at klippe en enkelt "klase" af og lade den ligge inde i varmen, og så lade resten vente. De frø jeg selv såede for nogle år siden, var helt sorte og tørre. Du skal opbevare dem i varmen, indtil de skal sås.
   4. Med hensyn til gødning, har jeg aldrig givet mine noget. Jeg er en klovn til at huske at gøde i det hele taget :). Eksperterne siger at man skal gøde jævnligt i løbet af sommeren og lige efter blomstring og INDEN 1. september, og det nåede jeg så heller ikke i år. Mine har blomstret så det er en lyst, men til næste år må jeg huske det. Det kan jo være der så bliver en endnu mere overdådig blomstring.

   Jeg håber svarene kan bruges - ellers er du velkommen til at skrive igen. Læs evt. her: http://www.havefolket.com/2014/10/overvintring-af-skrmliljer.html

   Slet
 9. Kære Lene
  Tusinde tak for hjælpen og det hurtige og virkelig brugbare svar.
  Jeg vender helt sikkert tilbage en anden gang. :-)

  SvarSlet

ANNONCE