onsdag den 26. december 2012

GENVEJ TIL DE FORMKLIPPEDE

HAVENS ELEMENTER 

Er du vild med formklippede hække og figurer i din have? Så kan du skyde en genvej, der er dyr, men meget smuk!

TEKST: LONE & MARIANNE
FOTO: LONE

Når Lone er på køretur med sin familie, råber hun "foto-stooop" en gang i mellem, og så bliver familien efterladt i bilen, mens hun smutter ud og fotograferer. Sådan et råb lød på familiens tur hjem fra Holland i efteråret - og det var her, i Ammerland i Tyskland, at Lone faldt over en helt speciel planteskole. 

Bonk Baumschulen er et familieforetagende, der har specialiseret sig i de såkaldte "topiaries", der er betegnelsen for formklippede figurer. Der er også andre smukke buske og solitære træer i haven.

Så hvad siger du til en bøgehule eller en portal på 4-5 meter i højden? Sådanne kæmper er ikke lige til at flytte, tænker du nok. Men det er de, og planteskolen sælger dem i hel figur. Udfordringen for køberen er naturligvis at man skal være indstillet på vedligeholdelsesklipningen. Men genvejen er at du ikke har haft en have med underligt udseende buske og træer i 5-10 år.Af hjulsporene fremgår det, at det er store, veludrustede maskiner på larvefødder, der flytter på planterne når en kunde har udset sig en - eller mange.


Disse buksbom bliver klippet mere end én gang for at se så tætte ud. Bemærk udgravningen omkring busken. Det er for at holde rodnettet kompakt, så busken stadig vokser og trives, men så rødderne ikke vokser for langt ned i jorden. Så er den nemlig nem at flytte ved et salg. Dette trick kan du også selv benytte dig af, hvis du står overfor at ville flytte en busk eller et træ. En måned eller to i forvejen skal du grave omkring planten, så dens rødder bliver forberedt på flytningen. 


Hvis du går og drømmer om sådan en "levende installation" i haven må du sikre dig enten at have en rigtig god saks, eller alliere dig med en dygtig gartner, der kan komme og klippe den for dig.


Det er ikke fantasien der mangler. Der er stort set alle former og højder at vælge imellem. En skakbrik, måske? En spiral - eller en paddehat?


HER ER VI
Bonk Baumschulen GbR
Bad Zwischenahn
www.bonk-baumschulen.de

Har du fået lyst til at se nærmere på de fine former kan du læse og se mere på Bonks hjemmeside.

Du kan også læse mere her på HAVEFOLKET i temaet om stedsegrønne elementer i haven.

8 kommentarer:

 1. Det er da utroligt hvad man kan købe færdiglavet.Formentlig skal man have afsat et større beløb på plantekontoen.
  Godt indlæg for mig som kun kommer på den lokale planteskole.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror heller ikke de er helt billige. Sådan noget tager jo TID! OG de bliver nok klippet mere end to gange årligt!

   OG ja, det er noget af idéen med indlægget. Det ligner ikke de planteskoler, vi kender her i DK.

   Slet
 2. Hvilke herligheter! Jeg ønsker meg både større lommebok og annet klima, neida, man får være fornøyd med det man har. Allikevel skjønt å bli inspirert av de profesjonelle.

  Brita

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Britta
   Heldigvis trives de fleste formklippede fint i vores klima, men det er så sandt så sandt, at vi må glæde os over, det, der trives der, hvor man bor.

   Slet
 3. Flot ser det ud.... Mon ikke mange drømmer om sådan én i haven til at give lidt "nyt" :-)
  Jeg kunne da godt liiiiiige klemme én ind.
  Mange hilsner fra Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, ikke! Hvis man har sans for at størrelser og stil skal passe sammen er jeg sikker på at de vil gøre sig i mange haver.

   Slet
 4. Her er da noget for enhver smag, men de er ikke allesammen nemme at passe ind i enhver have.
  Avnbøg er en flot og god plante som hurtigt kommer op i højden og som prismæssigt er ok. Nogle af dem giver også formen så der ikke skal formes så meget f.eks. søjleavnbøg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig, Lisbeth, det er absolut ikke i en hver have, de vil passe ind. Det er som om, store formklippede kræver større flader, vidder, eller svungne trapper.

   Men jeg kunne nu godt falde for en bøgehytte.

   Desuden har jeg det lidt ligesom med frisurebladene. Det er sjovt at blive inspireret til en ny type klipning. En firkant med en kugle på, synes jeg f.eks. kan give et spændende udtryk. Eller de opstammede kugler. Har selv sådan én, men den er desværre blevt syg.

   Heldigvis kan tax jo også klippes sådan.

   Slet

ANNONCE