fredag den 4. januar 2013

BAD TIL HJERNE OG FØDDER

VELVÆRE

Hvis du hører til den del af havefolket, der har bare tæer i skoene om sommeren, kan de godt blive lidt knotne og indelukkede om vinteren. Det er der råd for med et lindrende og desinficerende fodbad.

TEKST & FOTO: MARIANNE

Når vintermørket er dybest og udsigten til varme, forår og sommer synes længere end din tålmodighed, er noget af det allerbedste du kan gøre for krop, sind og sjæl - et fodbad. Fødderne er dem, der bærer dig rundt til alle dine gøremål. De er dem, du grounder med i en travl eller stresset periode og dem, der forbinder dit hoved (der for enden af kroppen oppe i himlen) med jorden. 

Jeg selv hører til den kategori af mennesker, der ofte glemmer det faktum, at hele kroppen får det bedre hvis "de bærende elementer" har det godt. Lige indtil jeg altså rejser mig fra et fodbad efter en pedicure og stadig med blid musik på cd-afspilleren svæver videre ud i mit liv.  husker jeg, hvor skønt det er at give sine "undersåtter" lidt lindring.

Det kræver en lille smule forberedelse og mindsætning for at man ikke skal sjokke med våde fødder ud efter et håndklæde. Alt skal ligge indenfor rækkevidde inden du sænker fødderne ned.

Så husk i hvert fald: 

Håndklæde
Børste
Fil
Svamp
Urter
Salt
Mobil.... ellers skal den måske være på lydløs?

Jeg gør en dyd ud af nødvendigheden og laver wellnessstemning derhjemme. Har bunken af havebøger og -blade liggende, en god kop te, lys og ro i huset.

Jeg bruger tit mit urtesalt, men du kan sådan set bruge alle dine urter. Nogle lindrer bedre end andre. Middelhavsurterne f.eks. kan oftest findes friske under sneen (eller efter tø). Og hvis de har stået i drivhus er det jo ligetil at gå ud med saksen og sanke lidt.Havets dug
Denne gang har jeg valgt at fremhæve rosmarin. Det er jo "duggen fra havet" (marin = hav) og den ikke alene har en let desinficerende virkning, den har også en forfriskende duft af sommer og Middelhav. Det ser ud som om den stikker, men det gør den overhovedet ikke. Det er kun i tørret tilstand den kan minde lidt om grannåle. Rosmarinen bliver blødgjort i vandet. 

Samtidig kan du sidde og nyde at dens æteriske olier øger blodtilførslen til din hjerne, så du bedre kan koncentrere dig. Videnskab.dk har skrevet en artikel om det her.
12 kommentarer:

 1. Lækkert Marianne
  Det må jeg prøve.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Glæder mig til at høre om det gav velvære og helse. :)

   Slet
 2. Det lyder simpelthen så godt og velgørende at det er svært ikke straks at sænke fødderne ned i en stor balje med varmt vand. Gid jeg havde et badekar... Så ville jeg sænke hele min krop i masser af dejligt varmt og velduftende vand :o)
  Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, badekar. VI har et kæmpehus men intet (brugbart) badekar.
   DU må nøjes med fusserne så, det er nu heller ikke af vejen!

   Slet
 3. Det er helt sikkert ren velvære at få et fodbad og pedicure, det må vi minde os selv om en gang imellem og med blade og te inden for rækkevidde er det jo en ren og skær tiltrængt pause, hvor man helt er forhindret i at gøre andet end at slappe af.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo nemlig det, Ulla. At være frataget muligheden for at GØRE et eller andet. Være produktiv, effektiv, handlende, aktiv. At være "sat på stand by". Det er ret sundt for det moderne menneske, og sådan nogen er vi jo. :)

   Mærkeligt nok hader jeg at sidde og glo og vente på at negelak tørrer, hvorfor det hører til en absolut sjældenhed at jeg bruger det. (Man skulle ellers tro, jeg var i skarp træning i at lave ingenting). Ha ha.

   Slet
 4. Og jeg har en meget stor rosmarin i mit drivhus, ojj bare jeg snart fik tid (fred) til at tage et fodbad. Den slags ting er vist alt for sjældne. Men den rosmarin som forplejer skal afprøves, hurtigst muligt.
  Har I været ude og pusle under bladene?? det vrimler med spirer dernede
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er godt at sidde og tænke på at der er fuld gang i det derude, mens man så sidder og bader sine fødder. Det lyder da forjættende med en stor rosmarin! Håber du finder freden (tiden - eller helst begge dele), Gunvor!

   Slet
 5. Ja, jeg måtte også straks have mig et fodbad, nu du lige mindene mig om den velvære, for hvor har du ret! Jeg købte for et par år siden en varmepude som jeg bruger hvis jeg har kolde fødder når jeg går i seng, det er fantastisk hvad det gør ved ens indre ro og glæde. Det fik mig til at tænke lidt over hvorfor... og jeg tror det er fordi, at så snart vi som små har lært at gå, så foregår vor udvikling i rasende fart med at undersøge med fingre og intellekt. Fødderne bliver derfor "efterladt" i den livsfase, og derfor er velvære og varme om fødderne den hurtigste og mest direkte vej tilbage til vor tidlige, trygge og lattermilde barndom. Sådan en slags genvej, ligesom dufte, der også hurtigt sender os tilbage til et kært minde:)
  Tak for et dejligt indlæg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja! Den barndom med alle de sansninger, vi gemmer inden i os. Lad os hjælpes ad med at vække dem til live igen!

   Velbekomme, Alice og tak for din dejlige kommentar!

   Slet
 6. Sjovt jeg har netop tænkt på mine fødder i dag og købt mig et par gode sokker med uld i! Det er vigtigt at forkæle sine fødder, vi bruger dem jo hele tiden!
  Rosmarin er jeg ikke så vild med, men jeg bruger mine lavendler og jeg tror de virker på samme måde. Men godt at blive mindet om!

  SvarSlet
  Svar
  1. Lavendler er absolut også formidable til at skabe ro og velvære med. Uhhh, nu får jeg lyst til sådan et bad her en sen helligtrekongers-søndag-eftermiddag. Jeg må da lige ud i badeværelsesskabet og se, for jeg tror jeg har lavendelolie stående på flaske.

   Tak for tippet, Bente!

   Slet

ANNONCE