Det er ikke falsk beskedenhed, når jeg siger at jeg ikke er irisekspert, for der findes ca. 300 arter af iris i Europa, Mellemøsten, Asien og Nordamerika.


TEKST & FOTO: BERIT FRA IRISHAVEN, GÆSTEBLOGGER
sibirisk iris, iris sibirica


 Jeg har fået lidt samlermani med bare én af de 300 arter – nemlig Iris sibirica. Jeg har vel over de sidste 4-5 år fået købt lidt over 20 forskellige.

Min passion for sibiriske iris startede med at der i det oprindelige lille staudebed i sommerhushaven stod en gammel blålilla iris fra min svigermors tid, og da jeg skulle til at udvide bedet og købe flere stauder var det oplagt at arbejde videre med noget af det jeg vidste kunne trives der.
sibirisk iris, iris sibirica
Jeg fandt ud af at det var en Iris Sibirica der var i min have, og én af de første iris, jeg faldt for på nettet og købte, var “Soft Blue”.
sibirisk iris, iris sibirica
 ‘Soft Blue’ til venstre og ‘Snow Prince’ til højre.

Snart var jeg faldet helt for denne særlige staude, da den fremstår meget let og elegant med de smalle blade og de høje tynde blomsterstængler.

Jeg fandt også hurtigt ud af at Iris sibirica er en nem plante, der vokser og blomstrer gavmildt uden den store omsorg. Jeg har bare lagt lidt gødet krukkejord rundt om planterne om foråret. Iris Sibirica kan vokse fint i almindelig havejord, men trives rigtig godt i fugtig jord. Hos mig vokser de i tung, fugtig lerjord – den tunge jord betyder at de ikke breder sig så hurtigt, som de ellers ville gøre.
sibirisk iris, iris sibirica
Iris sibirica ‘White Swirl’ i selskab med blå jakobsstige og hvid lupin.

 

Selve blomsten er meget smuk og speciel med de 3 hold kronblade – de store nederste “fald”, de vandrette “arme” og de lodrette “standarter”.
Iris sibirica er en staude der er iøjnefaldende – en såkaldt “showstopper”. Den ses godt på afstand på grund af sin højde og blomsterrigdom, og så den har god underholdningsværdi i min have, da den også kan ses og nydes fra huset vinduer.
Så er det at vi kommer til min begyndende samlermani, og den opstår jo fordi der findes tusindvis af hybrider. Det er meget let at krydse nye varianter frem, og det har planteforædlere gjort i årtier.
sibirisk iris, iris sibirica

Det giver stor variation i blomstens farve – der findes Iris sibirica i lilla, rosa, rødlilla, gul, kobber, blålilla og blå, hvid og creme. Kronbladenes facon varierer i størrelse og ved at nogle er flæsede i kanterne. Farvetegningerne på kronbladene er nogle gange kun ved halsen og nogle gange dækker de det delvis eller helt.

sibirisk iris, iris sibirica

Når jeg surfer rundt på nettet herhjemme og i udlandet, finder jeg hele tiden nye, navngivne varianter, som jeg gerne vil eje. Jeg må meget ofte tale mig selv til fornuft og begrænse mine indkøb til et par stykker om året.

Du kan på min blog se de fleste af mine iris med navn ved billederne – der er på bloggen oprettet en “fane” specielt til dem.

Iris sibirica har en anderledes fremtoning end de meget kendte, høje, kraftige haveiris – også kaldet skægiris – Iris germanica. Man kan se “skægget” øverst på det store nederste kronblad på Iris germanica.

Iris germanica har kraftige rødder (rhizomer), der skal ligge halvt over jorden og have meget sol. De fleste af de Iris Germanica, man ser i danske haver, har også kraftigere blade og højere stængler end Iris Sibirica.
Se også et tidligere “indlæg” på min blog Irishaven, hvor jeg beskriver forskelle og ligheder på Iris sibirica og Iris germanica, der nok er de to mest almindelige iris i danske haver.IRIS SIBIRICA SOM BLADPLANTE
Iris sibirica er sædvanligvis 70-90 cm høje, og bladene danner græsagtige tuer i ca. den halve højde. Jeg er ikke specielt interesseret i græsser, men jeg får den samme bladvariation i mine staudebede med bladtuerne fra iris og dagliljer.Der er noget variation i bladenes farve og grovhed, når man vælger forskellige hybrider.

DELING AF IRIS SIBIRICA
Iris sibirica har tendens til at vokse så der bliver “hul” i midten. Man kan grave hele stauden op og dele den hvis man orker det, men ellers kan man bruge min nødløsning, som er at tage et “lagkage-snit” et par steder i ringen og så plante et af dem i midten af planten på den bare plet. De steder jeg har taget lagekagesnit op fylder jeg god ny blomsterjord på.

SÅNING
Såning har jeg endnu ikke prøvet særligt struktureret,  men den gamle Iris sibirica har selvsået sig hist og pist i det store mormorbed. Jeg har for nogle år siden sået en blandet pose frø og fået 2-3 små frøplanter af dem – de har endnu ikke blomstret. I foråret 2012 lagde jeg nogle hjemmehøstede frø af ‘Soft Blue’ i jorden. De havde været til kuldebehandling i køleskabet, men der skete ikke noget som helst den sommer, så nu er jeg spændt på om der sker noget i år. Vinterkulde er nødvendig for at irisfrøene spirer.
sibirisk iris, iris sibirica
INDKØB AF PLANTER 
Jeg har købt nogle få Iris sibirica på de lokale planteskoler, men da deres udvalg som regel er meget begrænset, så er det på nettet at de fleste indkøb er gjort. Der er i år blevet større udvalg på nettet i DK, og ellers kan man se sig omkring på netplanteskoler i fx. Tyskland og England.
IRISEKSPERT I HAVEBLOGLAND
Vi har været heldige at få en irisekspert i blogland med Jan fra bloggen “En irismark i Spanien”. Han er på sin blog ved at lave en gennemgang af de mange irisarter, der med lidt held kan trives i Norden.

FAKTA
NAVN: Iris sibirica

DANSK NAVN: Sibirisk iris
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØRHED: Hårdfør
JORDBUND: Almindelig havejord
VÆKST: Græsagtige blade i tuer
STØRRELSE: Ca. 70-90 cm høje og ca. 60 cm brede
BLOMSTRING: Ultimo maj/juni
ANVENDELSE: Velegnet som solitær eller i staudebede