lørdag den 6. april 2013

SKITSERING I HÅNDEN

PLANLÆGNING

Når man selv kaster sig ud i at designe sin have, er der mange måder at gribe det an på. Nogle bruger tegneprogrammer på computeren. Jeg tænker bedst med pen og papir - og manifold.

TEKST & FOTO: LONE

Vi var selv med på banen, da vi i sin tid købte vores hus som nybygget. Ikke at vi havde så meget at skulle have sagt, da det var et typehus, men vi har heldigvis alle tegningerne fra byggeriet. For få år siden byggede vi så det hele om, og der tegnede jeg hele byggeprojektet op i AutoCad - også de få ændringer på belægningerne. Det betyder, at jeg har en situationstegning, der er relativ ny og som passer med matrikelmål mv. Den har jeg i sin tid brugt som underlag for min haveplan, og i dag er det haveplanen jeg tegner videre på. 

Da jeg tidligere på året kom i tanke om at der skulle gøres noget ved vores baghave, som pt. primært består af græs, tog jeg en kopi af denne del af haveplanen og forstørrede den lidt op. Og den var da udgangspunktet for mine skitser.

Skitserne laver jeg som sagt på manifold. Manifold er transparent papir, der minder lidt om bagepapir eller madpakkepapir, og det kan købes hos en boghandler - også på nettet. Det er ret tyndt, og det gode ved det er at man kan tegne lag på lag og dermed for hvert lag forfine sin skitse.

Til info kan man købe manifold både som blok og som rulle. Jeg bruger rullen der er 30 cm, og den koster ca. 150 kr. for 100 m. Og så har man til rigtig mange skitser.


En af grundene til at jeg er så glad for manifold er at pennen glider let på papiret, og jeg har derfor let ved bare at tegne løs. Man behøver ikke tænke så meget over det.

Her til venstre ses skitser på opdeling af græsplænen i mindre dele adskilt af takshække og med en terrasse i midten (ja, man skal nok vide det, for at kunne forstille sig det...).

Her har jeg lagt et nyt stykke ovenpå, og så trukket de linier op, som jeg synes er værd at beholde. Takshækkene der former linierne i bedene og så en terrasse i midten med indgang fra syd (hvor der er en terrassedør i et opholdsrum).

Lidt farve er tilføjet for lige at fremhæve formerne yderligere.


Igen et nyt stykke manifold ovenpå, og så har jeg optegnet et mindre bed tættere op af den eksisterende morgenterrasse. Hm...

Starter forfra. Dropper den nye midterterrasse og tegner i stedet bede langs eksisterende belægning, og så igen takshækkene, der bryder det hele.

Sidste bud i denne omgang ... en hævet have skabt af pallerammer. Her har jeg først på ét papir tegnet mulige placeringer op, og så har jeg på næste lag papir tegnet 6 udvalgte rammer op.


Og sådan kan man blive ved. Det er super hyggeligt, og der dukker alverdens idéer op undervejs.


Måske gør du allerede det samme? Hvis ikke, er det et forsøg værd, hvis du gerne vil i gang med at skitsere!


Læs mere om havedesign: 
Om de allerførste overvejelser
sammensætning af et mood board 
eller få vejledning til opmåling af haven.12 kommentarer:

 1. Jeg tror at jeg har det lige som dig. Det skal pen og papir til at få styr på mine tanker. Somme tider tegner jeg op i et tegneprogram bage efter, men for det meste er det tilstrækkeligt for mig med de håndtegnede skitser. Jeg bruger bagepapir, fordi det var lige ved hånden. Det er lidt kraftigere, så det går ikke med så mange lag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Må bare sige til dig Rikke: Afsted efter manifold og lav lækre kager på bagepapiret i stedet...manifold er 100 x bedre til tegneopgaver (og billigere i længden også, tror jeg;0)).
   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 2. Jeg foretrækker også at tegne i hånden. Og her er der også godt gang i lagene hver gang.
  Herligt at følge, hvordan din plan udviklede sig :)

  SvarSlet
 3. Vi har jo netop skrevet sammen om dette før - manifold er en gave enhver bør unde sig selv - over skulderen med kopi-papir og hvad mange bøger eller fabler om. Næh lag på lag og så fuld drøn på kreativiteten uden for megen fintfølen. Dét er hvad manifold er vidunderlig til...idérige skitser og hurtige forsøg!
  Men computeren er nu god, når det hele skal være mere præcist og færdigt!

  Mange hilsner fra Katinka

  Nb. Lækre toner på de tusher...mine Pantone-tusher har kendt bedre dage...

  SvarSlet
 4. jeg sidder på pc'en og tegner i illustrator...det er jeg vant til og laver lag ligesom dit manifold...engang imellem printer jeg værkerne ud og retter nogen ting i hånden. Det fungerer fint for mig her til det første have-projekt som så også er mere arkæologi end design...vi redder vores gamle forfaldne landbohave og hvert forår kommer ny ting frem fra jorden gemmer....SÅ spændende!

  SvarSlet
 5. Hej. Må man spørge hvilke tusser I bruger og hvor I køber dem henne? Jeg bruger selv farveblyanter hvilket er tidskrævende og lidt "tamt".

  Fortsat god dag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvfølgelig må du det!

   Mine tusser er Copic, som jeg har købt i boghandlen ved arkitektskolen i Århus. Jeg er sikker på, at man også kan finde dem på en boghandel via nettet. Man plejer at kunne vælge den enkeltvist eller købe en pakke. Min pakke er med forårsfarver, der indeholder de lidt lysere nuancer, som jeg finder fungerer rigtig godt til havetegningerne! Egentlig bruger jeg mest de grønne, så man kunne måske starte med at købe 2-3 nuancer grøn - og måske en grå til belægninger. (kan afsløre at mine favoritter er de grønne G82 og YG17)

   God tegnelyst :-)

   Slet
  2. Super. Tak skal du have for det fyldestgørende svar. Dem skal jeg have fingrende i :)

   Slet
 6. Hej Lone. jeg har fundet tusserne på Boesner, men kan ikke finde manifold, er dette det samme, se link?
  https://www.boesner.dk/papir/papir/tegnepapir/transparent-papir-40-g-m2
  Jeg tegner både på computeren og i hånden, og jeg har lavet en stor grundtegning over haven og sidder og laver ide forslag lige nu, og trænger til nye tusser m.m. derfor er dit indlæg super interessant for mig... Tak og god dag. Knuz Pernille

  SvarSlet
 7. Hej Pernille
  Det jeg bruger, er det der hedder Finsk Manifold. Du kan google det og finde en forhandler.
  God tegnelyst :-)

  SvarSlet
 8. Tak det var lettere af finde... smiler.

  SvarSlet
 9. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet

ANNONCE