onsdag den 8. maj 2013

TANTE GRØNS HAVE

Tante Grøns haveBØGER

Jytte Aggerholm Justesen, bedre kendt som Tante Grøn, har bedrevet en havebog, der emmer af poesi og dejlige havetanker. Læs den!

TEKST: LENE
FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF CLAUS DALBY

"Jeg er en vaskeægte amatør. En haveamatør. Mit forhold til havearbejde er meget kærlighedsfuldt. Jeg elsker min have og alle dens vækster inderligt. Og så længe jeg har kunnet alfabetet, har jeg holdt af at skrive. At sætte bogstaver sammen til ord og ord sammen til sætninger. Med denne bog slår jeg således to fluer med ét smæk. Jeg får afløb for både kronisk skrivekløe og uhelbredelig  havebesættelse".

Således indleder Jytte januar måned i sin bog "Tante Grøns have". Gennem årets 12 måneder følger vi hendes (og syrenprinsens) arbejde i haven. Fra armchair gardening med planlægning af den nye havesæson, til den dag hvor hun endelig får jord under neglene, havemøblerne sættes ud og det hele begynder forfra igen - og til haven lukkes ned.

HOS JYTTE OG SYRENPRINSEN
Jeg har været så heldig at besøge Jytte i hendes og Syrenprinsens have hele 2 gange. Første gang i sommeren 2011.

Tante Grøns have

Den første gang jeg trådte ind i haven var som at få en åbenbaring. Vi var fem havebloggere på tur, og vi havde alle det helt brede smil på, da vi parkerede bilen.

Tante Grøns have

Allerede ved et kort glimt over hækken vidste vi, at der ventede os en særlig oplevelse, og der var jubelskrig hver gang vi drejede om et hjørne og fik øje på endnu en skøn blomst, endnu en skøn sammensætning og endnu et skønt tableau. Vi gik rundt i flere timer og prøvede at suge al kraft og skønhed ud af haven. Jeg tror vi alle drømte hede blomsterdrømme den nat!

Tante Grøns have

"TANTE GRØNS HAVE"
Da jeg åbnede bogen og bladrede rundt i den, inden jeg begyndte at læse, var det som at komme tilbage til Mors, hvor Jytte bor. Tante Grøns have er en fantastisk dejlig bog - en rigtig nydebog, som jeg varmt kan anbefale, og den er fuld af skønne billeder, taget af Claus Dalby, som har været en flittig gæst i Flade. Jytte skriver om alle gøremålene i haven, og vi følger med i hendes tanker om have, om hvad have kan gøre ved mennesker, og om glæden ved at være to om at passe den. Jytte skriver så englene synger, og jeg får et billede på min nethinde af ord, der bare flyder fra fingerspidserne, når Jytte sætter fingrene på tastaturet. 

Det er ikke nogen hemmelighed at Jytte er et meget følsomt menneske, og hun lægger ikke skjul på at livet ikke altid går som en leg, og her har haven en meget stor betydning. Hør bare her: ”Jeg planter håb. Jeg graver skatte ned, hvis kommende blomsterflor skal nydes på en dag, hvor solen forhåbentlig atter skinner på os. Igen skyller en dyb følelse af taknemmelighed over mit have-terapi-rum ind over mig. Intet er så livsbekræftende som at se noget spire og gro. Det er som om der i blomsternes skønhed ligger en helbredende og næsten guddommelig kraft gemt”. Smukkere kan det vist ikke siges, og mange af os har nok oplevet at have en trist dag med spekulationer af den ene eller anden art, og at disse spekulationer fordufter i takt med at vi indånder lykkeendorfinerne i jorden.

"Intet er så livsbekræftende som at se noget spire og gro. Det er, som om der i blomsternes skønhed ligger en helbredende og næsten guddommelig kraft gemt”


Tante Grøns have

Som sagt bliver vi måned efter måned ført rundt i Jyttes haveunivers, gennem sne, frost og kulde til et spirende forår, hvor haveglæden og -lysten intensiveres.

Tante Grøns have

Vi sår, vi planter, vi klipper, vi luger, vi nyder, vi høster og vi lukker ned for haven.

Tante Grøns have

Vi går ad stier, gennem pergolaer, op ad trapper og ned ad bakker, mens Jytte fortæller, og Claus fotograferer. 

Tante Grøns have

Jytte har et veludviklet pyntegen, og hun skaber de smukkeste opstillinger overalt i haven - på alle årstider. Her er meget at lade sig inspirere af.

Tante Grøns have


Tante Grøns haveJeg er vild med Tante Grøns have, både i virkeligheden og i bogform, og da vi nåede til december og jeg både havde fejret jul og nytår sammen med hende og Syrenprinsen, vidste jeg at det er en bog, jeg vil læse igen og igen. Jeg glæder mig allerede til næste gang.

Jytte holder åben have i maj, juni og august. Se datoerne her.

Titel: Tante Grøns have
Forfatter: Jytte Aggerholm Justesen
Udgivelsesår: 2013
Sprog: Dansk
Forlag: Forlaget Klematis

Bogen kan bestilles på forlaget.


Fotos fra bogen er gengivet med tilladelse fra Claus Dalby.

9 kommentarer:

 1. Også en bog jeg kommer til at læse mange gange.

  SvarSlet
 2. En Must have til bogsamlingen. Tante Grøn er Danmarks svar på Tasha Tudor. En vidunderlig kvinde - og en tilsvarende have. Har købt bogen som jeg vil nyde at læse og tage frem igen og igen

  SvarSlet
 3. En ægte nydebog - skønt udtryk, men meget rammende. Jeg glæder mig helt s... til at besøge Tante Grøns Have sidst i maj.

  SvarSlet
 4. Rigtig, rigtig skøn bog fra en have, der bare ligger alt for langt væk;O)
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 5. Og i går fik jeg bogen af min gemal., Det er liige før jeg ønsker øsregnvejr hele weekenden, så jeg kan læse den, men godtnok trænger vi til vand, men jeg vil nu osse nå lidt i haven.
  Men jeg har smugkikket i den, og det ligner det rene guffeliguf.
  Tænk at kunne se haven in natura, men den ligger bare alt for langt væk.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 6. Ja, den ser helt fantastisk ud :-)

  SvarSlet
 7. Kære Lene

  Har først fået læst din anmeldelse nu, og må sige at du efter min mening har ramt bogens kerne utroligt flot! Smukt skrevet og illustreret. Bogen er en rigtig "feel good" bog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Nette, og jeg er nu ved at "feele" good for anden gang - og der er den lige så god :)

   Slet
 8. Også jeg kommer halsende efter alle andre, men det var en fornøjelse at læse artiklen og se billederne fra bog og have. Man kan kun føle sig godt tilpas i dette selskab og i denne have, uanset om det er in real life eller gennem bogens smukke billeder. Tror det er på tide at tage bogen med i drivhuset og genlæse maj og juni, fordi det er der vi er lige nu og her... :o)

  SvarSlet

ANNONCE