søndag den 30. juni 2013

TEMA: DEN BÆREDYGTIGE HAVE

MÅNEDENS LEDER

Der er sagt og skrevet en hel del om bæredygtige og økologiske haver, og nogle gange tænker jeg, at det hele kan virke rigtig vanskeligt. At der findes så meget "må ikke og skal" og løftede pegefingre. Eller halvreligiøse og selvhøjtidelige "kloge-Åger", der hele tiden skal korrekse og rette på hinanden.

Sådan har vi her i HAVEFOLKET slet ikke lyst til at det skal være. Vi har lyst til, at det først og fremmest skal være nemt, inspirerende og lystfyldt. Sjovt og meningsfyldt, og et afsæt til at vi deler erfaringer med hinanden.

Og det kan det altså sagtens være! Det kan være nemt at passe på sin jordklode ved at undgå at bruge giftige sprøjtemidler og gødninger. Nemt at forbedre jorden med det "affald" i form af blade og andet, som naturen selv anvender som jordforbedring. Nemt at arbejde med i stedet for mod naturen ved at lære om, hvordan planter er gensidigt gode for hinanden, så lus, svamp og andet skab bliver holdt nede. Nemt at bruge det regnvand, der alligevel falder ned fra himlen og nemt at dyrke det, vi holder af at tage med ind på køkkenbordet og tilberede.

Inspirationen har vi så sat os for at levere. Lysten er det op til dig selv at finde, og det med det meningsfulde er jeg sikker på, at du allerede er interesseret i, ellers ville du ikke sidde og læse denne leder.

Uanset hvor lidt du gør, så vid, at det vil hjælpe. For har man først vendt giften ryggen, så fristes man jo til at anvende alternative metoder - smukke og velplejede haver vil vi jo gerne have alligevel. Og det kan sagtens lade sig gøre. Det er det, vi vil fortælle om i dette tema.

I starten af mit haveliv lod jeg derfor være med at gøde og sprøjte med gift. Og det føltes godt, men det blev det altså en kedelig have af! Ikke ret meget var frodigt eller blomstrede ret længe ad gangen - til min store ærgrelse. Planter skal jo have næring - ligesom os mennesker. Og bruger man ingenting, så udpines jorden jo bare langsomt - men sikkert - så de mikroorganismer, der ellers står til vores rådighed ikke kan komme til at omdanne det hele til næringsrig jord.

Men ved at opsnappe og forstå den simple ting; at det ikke er vores planter vi dyrker, det er jorden, da gik det op for mig, at vejen til en frodig have går via at gøre jorden så god og næringsrig som muligt. Så da jeg først havde lært at kompostere og lave gødning af brændenældevand og komposteret hønsegødning, så var den ved at være i skabet.

Resten er kommet til mig efterhånden, og så har jeg som grundindstilling et ret demokratisk forhold til ukrudt. Det må gerne være der, men det skal holdes i ave, så det ikke overtager hele balladen. At det så faktisk også kan omdannes til gavnlig gødning - enten via hønsene, komposten eller en spand vand - det gør det bare endnu mere meningsfyldt at luge.

Vi har jo skrevet en del om bæredygtige metoder i HAVEFOLKET, og det vil vi blive ved med. I dette tema får du derfor dels en række nye artikler, som vi håber vil inspirere dig, dels får du en oversigt over en række tidligere artikler.

Rigtig god fornøjelse!Artikler i denne måned om DEN BÆREDYGTIGE HAVE:

10 STEP TIL ØKOLOGI I DIN I HAVE
Det er slet ikke så vanskeligt at tænke økologisk. Måske gør du det allerede på mange punkter, men mangler tips og tricks til hvordan du kommer om ved mange af de udfordringer en haveejer kan komme ud for. Her er 10 step til mere økologi i haven.LAV LUSE-TE AF RABARBERBLADE
Når du har trukket dine rabarber, så gem bladene. De kan bruges til at lave en "luse-te", som kan bruges mod lus i dine roser og andet i haven. Se her hvordan.

4 GODE HJÆLPERE
Husk de gode hjælpere i køkkenhaven - dvs. dem der hjælper med til at holde utøjet væk. Vi giver her et par bud, du kan have stor glæde af.

OPSAMLING AF REGNVAND
Vi skal spare på vandet, og derfor er det et "must" med opsamling af regnvand til at vande have med.

HOLD PÅ VANDET MED JORDDÆKNING
Jordens fugt fordamper hurtigt i dage med varmt og solrigt vejr, eller i blæst. Og sådanne dage har vi jo trods alt nogle stykker af i Danmark. Derfor er det en glimrende idé at anvende jorddækning i form af bladaffald, afklip, sten, kogler eller andet. Se her, hvordan du gør.


ØKOHØNS - SÅ NEMT ER DET
At holde høns i haven er slet ikke så svært. Og at passe dem ud fra en økologisk tankegang er både nemt og meningsfuldt! Jens Juhl - slotsherren i Smørmosen - har begået en glimrende bog, der guider dig.SELVFORSYNING TIL HUSBEHOV
Jens Juhl og hans kone Sølva Falgren har skrevet en enkel og nem guide til økologisk havebrug baseret udelukkende på deres egne mangeårige erfaringer. Det er en must-have-bog for alle haveejere, der er interesserede i bæredygtig dyrkning. Læs her, hvorfor.Læs eller genlæs også tidligere artikler:


HUNDREDE HØNS I HØNSEGÅRDEN
At have høns er på mange måder indbegrebet af bæredygtig tankegang. Det er både en vej til at stoppe madspild, en glimrende vej til kvalitetsgødning til haven, og så er det helt vidunderlige æg, de kvitterer med. Desuden er de nogle af de bedste sneglestøvsugere.PadderokkerBRUG DIT UKRUDT I DIN BÆREDYGTIGE HAVE
Padderokker, er det ikke nogen "Fanden har skabt"? Og brændenælder? Ja, de føles sådan. Men brug dem i stedet for at smide dem ud. De er gode mod både svampesygdomme og lus. Desuden er der næring i dem.GRATIS GØDNING FRA HAVET
En tur til stranden kan give dig guld til haven, for tang gøder.
Se her hvordan du gør.

LUKSUSOPHOLD TIL DINE NYTTEDYR
Insekterne er dine venner. De  hjælper dig med at holde bestanden af skadedyr nede. Lav et luksusophold med spa til dem i din have.

DEL JORDEN OG GLÆDEN
Kunne du tænke dig at komme på "plantedating", så du kommer af med alle de tomatplanter du fik sået for mange af? Eller lave en aftale, hvor du får et stykke jord og giveren får glæden af at give? Så hop på dillen med at dele jorden.HAVETID - ALTID
Få formidable praktiske og økologiske råd i denne bedagede bog af Bob Flowerdew.


Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

5 kommentarer:

 1. Det ser spændende ud, og sikken et dejligt billede af Marianne :)
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Lisbeth! OG ja, vi glæder os til at dele endnu flere Øko-tips med jer!

   Slet
 2. Jeg kan ikke få linksene til at virke?!?

  SvarSlet
  Svar
  1. Efterhånden som artiklerne kommer på i magasinet i løbet af den kommende uge, vil der komme link herfra til de enkelte artikler.
   Så det er bare fordi, de ikke alle er udgivet endnu. Hvor er det godt, at du bare spørger!

   Slet
 3. Jeg vil bare lige fortælle, at alle linksne fungerer som de skal. Det er lot at trykke på fotoet, så kommer du til artiklen.

  SvarSlet

ANNONCE