Danmark har forpligtet sig til at opfylde 20 af FNs biodiversitetsmål i 2020, og det kan man som haveejer bidrage til. Biodiversiteten er på global plan nemlig under et ganske stort pres, da der i 2019 er udryddet så mange plante- og dyrearter som aldrig før.


TEKST: ALBERTE BJERG KNUDSEN. FOTO:

Denne tendens kan du modvirke ved en biodivers indretning og omstrukturering af din have. I guiden her gennemgår vi nogle af de tiltag, du kan bidrage med, så vi i fællesskab kan øge biodiversiteten.

1. Indtænk biodiversitet i din haveplan

Inden du går i gang med at indtænke og udarbejde biodiversiteten i din have, er det en god ide at lave en haveplan. Haveplanen giver dig overblikket over din have, og det bliver således fundamentet for dit bæredygtige projekt. Det første, du skal overveje, inden du tegner haveplanen, bør være dit budget. Det er nemlig vigtigt for haveplanen og det design, du ønsker. Tænk herefter over de elementer, du ønsker i din bæredygtige have.

Forslag til disse kunne være:

  • Variationer af træer og planter
  • Sten, grus og jorddækning
  • Broer, vand, løvgange, bænke eller skulpturer
  • Planter, der passer til klimaet. Du får bedre resultater ved at anvende planter, der er nordeuropæiske og kan klare de skandinaviske vejrforhold. At planterne passer til klimaet, bliver meget værdifuldt for fugle, sommerfugle, bier/hvepse og andre dyr, som bidrager til økosystemet.

Særligt er adgang til vand meget, meget vigtigt for biodiversiteten, og derfor er det et vigtigt element at inkludere i sin haveplan. Fugle, insekter, padder og pattedyr har naturligvis brug for vand, og det kan du relativt let implementere i din have. Den optimale løsning er at indrette en havedam med vandplanter. Det vil tiltrække vandinsekter, som efterfølgende bliver et fødeemne for havens fugle og padder. En simplere og oplagt løsning kunne være et fuglebad.

2. Undgå sprøjtemidler og gift i haven

Sprøjtemidler og gift mod ukrudt eller mælkebøtter kan virkelig gå ud over biodiversiteten i din have. De kan nemlig sprede sig med vinden, og bare en lille mængde af dem kan gøre det svært for blomster at vokse frem. Gødning af jorden er også noget, du bør undgå, hvis du vil fokusere på biodiversiteten. For selvom gødning giver næring til planterne, er der mange af de planter, der sikrer biodiversitet, som trives allerbedst i en næringsfattig jord. Så med gødning fodrer du faktisk planter, der er glade for gødning, og de kan ende med at dominere de biodiversitets-venlige planter, så du i sidste ende kun har få blomster og planter tilbage.

3. Gå efter en masse forskellige planter og blomster

Blomster og planter er helt essentielle, hvis du vil hjælpe biodiversiteten godt på vej i din have. Især blomsterne er vigtige, fordi de er en ren magnet for sommerfugle, bier og andre insekter.

Nu tænker du måske, at hvorfor i alverden bør du gå efter flere insekter i haven. Men det bør du altså, hvis du ønsker en have, der er biodiversitet-optimeret, for her spiller de små insekter en stor og vigtig rolle. Blomster og planter i din have skal helst være arter, der findes naturligt i Danmark, for på den måde skaber du de bedste forudsætninger for, at de kommer til at gro og trives. En god ide er også at plante blomstrende krydderurter som purløg og salvie. De tiltrækker nemlig især insekter som snyltehvepse og svirrefluer, hvis larver går i krig mod de generende bladlus, der har det med at ødelægge mange blomster og planter.

4. Hav græs i haven – og lad det gro

Græs i haven er endnu en vigtig spiller på biodiversitetsbanen. Græs er nemlig et aldeles godt levested for sommerfugle og andre insekter. Men græsset skal helst ikke være alt for kort, for insekter foretrækker nemlig at lægge æg i langt græs, og det lange græs er generelt mere oplagt som bosted for insekter. Så drop græsslåningen en gang mere, end du plejer, og lad græsset gro lidt. Alternativt kan du lade nogle områder af haven være uslået, så insekterne kan finde sig til rette der.

Udnyt alle flader til bedre biodiversitet; få et græstørvstag

Hvis du vil gå all in på optimering af din have i forhold til biodiversitet, kan du vælge at anlægge et græstørvstag. Et græstørvstag er græs anlagt på et tag – især tage på skure, legehuse eller annekser.

Du kan godt selv lægge et græstørvstag, men det er vigtigt, at du inden da sætter dig godt ind i, hvilken type græs, hvor meget jord og hvilke materialer du skal bruge. Fx er det bedst at bruge rullegræs, og du skal i hvert fald have fat i en ​solid og sikker stige​, der i højden passer til det tag, du skal nå op til.

5. Gør plads til bierne

Insekter er uundværlige for din have, og især bierne har stor betydning for hele vores økosystem. Ja, faktisk ville vi ikke kunne undvære bierne, da de bestøver både blomster og de afgrøder, som vi mennesker lever af. Som husejer kan du gøre en stor forskel for bierne. I takt med, at naturområderne skrumper ind og bliver opdyrket, bliver der også færre naturlige tilflugtssteder for bierne.

Plant vilde blomster i dine bede

Vi har allerede været lidt omkring blomster-snakken, men den vender vi altså tilbage til nu, for vil du anlægge en bi-venlig have, skal du tænke over, hvilke blomster du planter i haven. Når du skal plante blomster, bør du være opmærksom på de enkelte planters blomstringstider. I det tidlige forår vil bierne have gavn af krokus, vild lavendel og hyacint. Om sommeren kan purpursolhat og hestemynte pryde din have med farver og give næring til bierne. En sommerfuglebusk er også værdsat af både bier og andre insekter.

Lån bikuber af en professionel biavler

Hvis du gerne vil støtte en god sag og samtidig finder det hyggeligt med lidt ekstra summen i haven, så skal du overveje at kontakte en professionel biavler. Mange af dem vil med glæde opsætte bistander i en have med mange forskellige blomster.

6. Byg bo til dyrene

En sund have bliver også besøgt af mange dyr. Ikke bare fugle, men også danske gnavere og frøer er et klart sundhedstegn. Har du en god vegetation i din have og forskellige plantearter, vil du automatisk tiltrække nyttedyr som mariehøns, der tager sig af skadedyr som bladlus.

For de større dyr som fugle, pindsvin og frøer er vand en vigtigt ressource, som kan gøre din have attraktiv. Du kan med fordel indrette din have med forskellige typer bo til dyrene. Redekasser til fugle og tudsehjem ved dammen, er bare nogle af de kreative initiativer, du kan kaste dig over. Plant gerne tætvoksende buske, der kan fungere som skovly for dyrene.

Gør-det-selv: Lav dit eget pindsvinebo

Pindsvin er meget sky, og derfor skal et godt pindsvinehjem også være et godt skjulested. Nøgleordene for et pindsvinebo er, at det skal være vind- og vandtæt og ikke være udsat for for meget direkte sollys

Har du en gammel krukke, kan du grave den lidt ned i jorden, så krukken ligger sidelæns med åbningen som en halvbue. Åbningen skal ca. være 10 cm høj, så pindsvinet kan komme ind i hulen. Læg gerne lidt nedfaldne blade ind i og omkring boet, og overdæk den synlige del af krukken med gamle grangrene. Det vigtigste for et godt levested for pindsvin er adgang til vand. Har du ingen naturlig dam, kan du sørge for, at pindsvinet har adgang til vand på andre måder.

 

Alberte arbejder i sin hverdag hos Dansk Hus & Have Service, der tilbyder deres kunder hjælp til haveprojekter fra kompetente anlægsgartnere. Hun har stor interesse for design af haver, og især hvordan man kan designe haverne bæredygtigt.