torsdag den 11. juli 2013

LODDEN LØVEFOD

lodden løvefod, alchemilla mollisPLANTEPORTRÆT

Lodden løvefod er en rigtig eventyrblomst. Dens dunede blade og lette blomsterstande gør den til én af de mest skattede og nemme planter i din have.

TEKST: MARIANNE & LONE
FOTOS: LONE & LENELodden løvefod, alchemilla mollis er en helt uundværlig plante i en haveelskers have. Både for den garvede gartner, der har forstået, enten at tæmme den eller at udnytte dens forcer, og for den nyslåede haveejer, der ønsker sig planter, der er robuste, breder sig og blomstrer i ét væk. 

lodden løvefod, alchemilla mollisOgså for dem, der holder af at plukke buketter, er lodden løvefod helt formidabel. Den har en farve, der bare står til alt - ubestemmelig som den er. Nuancen ligger mellem gul og grøn, men kan ikke decideret betegnes som lime. Måske lys lime, og den har de yndigste, små blomster, der fletter sig ind imellem både de andre blomster i bedet, og skaber fylde på den mest charmerende måde i buketterne.

Selve planten har en yndefuld vækstform, der hælder/vælter lidt og alligevel er opret.  Kan man ønske sig mere?

lodden løvefod, alchemilla mollisDUG SOM DIAMANTER
Lodden løvefod er også morgenvandrernes yndling. På grund af dens lodne overflade på bladene, får den det mest eventyrlige vandspil ovenpå, hvor dråberne ligger som diamanter i den årle morgenstund, indtil de fordamper i løbet af dagen.

lodden løvefod, alchemilla mollis

Det er sådan set lige til at få tårer i øjnene over den funklende dugfriskhed man kan opleve, når de første stråler fra solens lys glimter i dråberne, og blomsterne vajer let ovenfor, og mellem pæon, iris, prydløg eller roser. Planten gør sig godt både i mindre bede, i kantbeplantninger, mellem småbuske og i større haveanlæg. Se blot her nedenfor, hvordan de skaber sammenhæng mellem oppe og nede, ude og inde, tæt på og langt fra.  


lodden løvefod, alchemilla mollis

Her i HAVEFOLKET kan du også tage med på besøg i Mrs. Winthrops Have ved Hidcote Manor. Et haverum med mørke og lime nuancer, hvor lodden løvefod i juni spiller en af hovedrollerne. 


lodden løvefod, alchemilla mollisFAKTA

NAVNAlchemilla mollis
DANSK NAVNLodden løvefod
LYSFORHOLD: Sol, halvskygge, skygge
HÅRDFØRHEDJa, staude
JORDBUNDAl slags jord, dog ikke sandjord
VÆKSTOpret staude
STØRRELSE40-50 cm
BLOMSTRINGFra juni, efter nedklipning igen i august
ANVENDELSEGod som kantplante og bunddække

7 kommentarer:

 1. Hi! Gik i går og klippede de nu let tørre blomsterskyer af mine, mens jeg tænkte: "Hvad er egentlig en have uden løvefod?"... Ikke en del af min havedrøm i alt fald, for den er så fordringsløs, bladskøn og dejligt jorddækkende.

  Skøn sommerdag fra Katinka

  SvarSlet
 2. jeg elsker også min løvefod. Den har heldigvis sat små aflægger hist og pist så jeg har flere. Hver morgen går jeg forbi den og glædes over vanddråberne på den :)

  SvarSlet
 3. Løvefod er også en af mine favoritter, og jeg har den nu også som ukrudt i næsten hele haven. Det gør mig ikke noget, for den er virkelig skøn.

  SvarSlet
 4. den startede som hulfyld i bedene, nu er den en uunværlighed. Heldigvis spreder den let med frø, så man hurtigt kan få mange.
  Endelig er jeg ved at få læst op på haveblokkene, efter at ha været bagud i et par uger,( travlhed andre steder end have grr) Det er nogle rigtig spændene emner I har haft fat i.
  sommerhilsner Gunvor

  SvarSlet
 5. Også yndlingsblomst hos mig :) I kombination med stjerneskærm er den uovertruffen!

  SvarSlet
 6. Jeg har købt en pose løvefod frø. Der står, at de skal sås i september til oktober. Kan de sås nu alligevel, eller i løbet af foråret. Eller skal jeg vente til september??

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Connie
   Gør du bare det. Hvis ikke det er helt mørkt nu her 1. nytårsdag, kan du hoppe i traskoene og gå ud og så dem direkte på voksestedet nu. Og hvis nu det glipper, så gå ind på Face Books plantebyttesider og hør om der er nogle, der har for mange planter, de er meget meget grovillige (og HELT uundværlige). :-)

   Godt nytår!

   Slet

ANNONCE