fredag den 2. august 2013

KRULLS KRUKKEHAVE

krukkehave, krukker
HAVEBLOGGERENS HAVE

I Odense ligger der en helt fantastisk krukkehave. Kom med ind og kig!

TEKST & FOTO: LENEAllerede ved indgangen til fru Krulls have mødes man af et syn, der varsler godt for resten af haven. Den dag jeg var på besøg skinnede solen fra en skyfri himmel, og det gjorde ikke nydelsen mindre!

krukkehave, krukkerDen dekorative brændestak skjuler for åbningen under den høje terrasse. Her under terrassen bag den hvide låge, der matcher rækværket på terrassen, vinteropbevarer Mette nogle af sine mange krukker. Det er især krukkerne med stauder, der står der, og så må familiens cykler, der ellers har deres faste plads der, flyttes et andet sted hen. Her ved indgangen står de første grupper af krukker, og jeg glæder mig til at se, hvad der gemmer sig rundt om hjørnet. I baggrunden står det grønmalede drivhus, som er fyldt med tomater og chili.

krukkehave, krukker
Ved indgangen til haven er der lagt chaussesten, men rundt om hele huset og på terrasseområdet er belægningen lavet af grå betonfliser med kanter af chaussesten. Det er en klassisk, men meget smuk måde at anvende de to materialer på, og det giver en dejlig neutral ro til blomsterne og de andre materialer der er anvendt.Jeg spørger Mette hvorfor det netop blev en krukkehave, og hun fortæller: "For mig har det at have mange af mine planter i krukker været en måde - som nybegynder - at lære mig selv at være "gartner". Det har været lærerigt at kunne flytte rundt på krukkerne, så jeg kunne afprøve farver og sammensætninger. Jeg har sået og plantet rigtig mange forskellige vækster og har lært nyt hver eneste gang. Det har også været nemmere for mig at give hver plante/krukke optimal pleje og følge væksten år for år."

Mette fortsætter: "Mange af mine træer, såsom ægte laurbær,oliven og figen har jo brug for vinteropbevaring, og så har jeg heldigvis mulighed for at rykke dem ind i "garageriet " hvor jeg så kan hygge med dem om vinteren."

krukkehave, krukker
På siden af huset finder vi indgangen til den gamle garage, og det er den Mette kalder for garageriet. Jeg har aldrig set så smuk en garage! Her i den svalende skygge foran er der mange forskellige hosta og hortensia.

I garageriet opbevares som sagt de mere frostfølsomme - især træerne. Den hvide dør har termoglas, og her er i øvrigt godt isoleret, så der kan holdes frostfrit. Dog sørger Mette for at planterne står så tæt på døren som muligt, da den gamle garagedør ikke er isoleret. Den har fået slebet al malingen af og står rå - og meget dekorativ. Når det er meget koldt om vinteren bliver den dog isoleret med vintermåtter. Hun overvejer i øvrigt at investere i en lille varmepumpe til garageriet, så hun kan holde temperaturen på ca. 10 grader om vinteren og få ventileret luften. Det gør det jo også lidt mere behageligt at være derude, når der skal "nusses" om de mange planter.

Den store disk, der er købt for en slik på Lauritz.com i Sverige, bruger Mette både til at plante og omplante ved. Garageriet bruges også som fotostudie.
krukkehave, krukker
krukkehave, krukker


bladbegonia
Mette er fotograf, og på sit arbejde for bl.a. Floradania.dk og en masse fynske gartnere, støder hun ind i mange spændende planter, som det er svært ikke at tage med hjem. Det seneste skud på stammen er bladbegonia, som hun er blevet fascineret af, netop på grund af de smukke blade.

Læs mere om begoniaslægten her og her.

Vender vi os om og kigger ud mod haven igen, står der et bord med en smuk gammel lanterne, samt en trækasse med blomster. Disse stillebens er Mette en mester i.

krukkehave, krukker

I det hele taget er Mette en sand mester i at placere de mange krukker, så de tager sig bedst ud. Rundt om hjørnerne og langs huset er der store grupper af planter. I år er det hvid, grøn og blå/lilla der er de dominerende farver, men du kan også finde rosa og pink i grupperne. Mellem de mange krukker, er der mange spændende krydderurter, som også overvintrer i garageriet.

krukkehave, krukker

Den fine, gamle ovn fandt de, godt gemt af vejen, da huset skulle sættes i stand. Det er planen på et tidspunkt at sætte en skorsten på - den har et udtag bagtil. Indtil videre bliver der tændt op i den som den er, og det fungerer udmærket. Hvor må det være skønt at trække en stol helt hen til den fine ovn og lune sig ved varmen en kølig aften.

krukkehave, krukker


Her på siden af det lille sortmalede skur med de smukke vinduer står en gammel bænk med 5 ens, patinerede potter med pelargonier. Jeg er vild med det! Det må være mængden, det gør det så virkningsfuldt!

krukkehave, krukker
krukkehave, krukker
Bag den halvcirkelformede hæk er der en dejlig terrasse med udsigt til det meste af krukkehaven, der befinder sig lige omkring huset.

På den høje terrasse står krukkerne også på rad og række, og også her er det i år mest de blå og hvide farver, der er de dominerende.

krukkehave, krukker

Mine 3 yndlingsmaterialer til potter - terracotta, flet og zink - er her smukt repræsenteret. Blomsterne er verbena, pelargonium og sommerfuglelavendel.

krukkehave, krukker

Mette har en udsøgt smag, også når det gælder krukker. Her er det igen verbena og pelargonium, og de ser pragtfulde ud i de skønne, græske krukker.

krukkehave, krukker

På terrassens rækværk hænger der en masse krydderurter, så man nemt kan gå ud og klippe lidt grønt til aftensmaden. Gummistøvlerne står altid klar, når der skal vandes.

krukkehave, krukker

Da jeg spørger Mette om hvor mange krukker hun egentlig har, svarer hun: "Jeg startede med 30-40 krukker, og er nu nok oppe på omkring 300. Det er selvfølgelig fordi jeg er blevet rigtig forelsket i planter/blomster, men det er også glæden ved at man hvert år kan lave et helt nyt bed og skabe nye rum på terrasserne."

Mette bruger ca. 1½ time på at vande krukkerne, og når det er sol og sommer vander hun dem 2 gange om dagen. Når familien er i deres sommerhus står hun gerne tidligt op og kører hjem for at vande, og så tager hun nogle gange den samme tur igen om aftenen. Men det er hele sliddet værd.

krukkehave, krukker


Det er også et slid, når alle krukkerne - små, store og kæmpestore - skal sættes i vinterhi. Da udestuen blev renoveret, blev der isoleret godt, og det er nu også muligt at sætte krukker helt ind under den. Her er der ekstra lunt, og her får Mette blandt andet plads til de kæmpestore krukker med kæmpeverbena. Hver krukke rummer 250 liter jord, og det er en smule besværligt at "krabbe" sig derind for at give dem en sjat vand engang imellem.

Mette har en sækkevogn til hjælp - det går simpelthen ikke uden - og ellers er hun blevet bedre til at bede om hjælp til de tunge krukker. Det kan godt være hårdt for ryggen, når 300 krukker skal "puttes" for vinteren, og ligeså når de skal ud igen.

krukkehave, krukker
Efter megen havesnak og en kop te med dejlig brunsviger til, må jeg lige høre Mette om hun har nye planer med sin have. Hun siger: "Jeg føler mig nu efter 3 år med krukkehave bedre rustet til at lave "rigtige" bede. Det er næste step i mit haveliv, og der er allerede rigtig mange planer og drømme!

Hun viste mig tegningerne til et nyt havehus, der skal ligge helt nede i bunden af haven, der hvor trampolinen står nu. Huset skal være til nydelse, og skal ligge i forbindelse med den pergola, som hendes mand er i gang med at lave. Som med alt andet i haven, skal denne livsnyderplet nok også blive fantastisk.Læs mere om Mettes haveliv på hendes blog "Krulls krukker".


10 kommentarer:

 1. herlig hage og flotte bilder - takk for at du deler :)

  Anne

  SvarSlet
 2. Hvor er der smagfuldt smukt hos Fru Krull. Det er så flot med brændet under den høje terrasse og en super ide at opbevarecykler og andet under den bag den fine låge. Det må være en fornøjelse at gå ind ad havegangen, når der er så fint.
  Mette har virkelig sans for opstillingerne på borde og bænke - muligvis gr. hendes fag, men altså alligevel.....:o) Tusind tak for reportagen.

  SvarSlet
 3. Det ser dog fantastisk smukt og stilfuldt ud hos fru Krull, og ikke et eneste hul i noget hostablad

  SvarSlet
 4. Smukt og frodigt og ingen vandmangel i krukkerne - det ser så ordentligt og meget, meget hyggeligt ud på samme tid.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 5. Smukt og frodigt. Tak for kigget.

  SvarSlet
 6. Kære Lene og Mette,
  Hvor ser det hele dog smukt og frodigt ud. Med så sikker en sans for komposition, farver og former får fru Krull ingen problemer, når der skal plantes bede til. Velnok er det et slæb og et ganske tidskrævende arbejde at vande krukker, for slet ikke at tale om al den pillen og nussen der er nødvendig - men som jeg også kan læse mellem linjerne og i teksten, er det hele arbejdet værd. Tak for gode billeder og en inspirerende tekst.
  Kh Mathias

  SvarSlet
 7. Tusinde tak for jeres kommentarer, jeg bliver så stolt så stolt !!! Kærligst Mette

  SvarSlet
 8. Hvor ser det bare hyggeligt ud. Hvor mange år har du brugt på det?

  SvarSlet
 9. Kære Dorthe,

  Jeg blev for alvor haveinteresseret for 4 år siden, godt hjulpet af Claus Dalby's bog "Min krukkehave", og min søde haveven/nabo Lars, se iøvrigt indlæg om hans skønne lille have hos: http://netteslillehave.blogspot.dk/

  SvarSlet
 10. tak for inspirationen og alt godt til dig om et hus til mennesker som i skal bygge...

  SvarSlet

ANNONCE