Det er egentlig ikke fordi der er noget særligt avanceret ved det. Alligevel er der en del, især nye husejere, der frygter at beskære clematis. Er du én af dem, så læs med her.


TEKST & FOTO:  KARINA
Klematis er skønne og får haven til at synes så frodig og rig. En mur, et hegn eller en pergola svøbt ind i et fint, filtret værk af lianer, blade og de smukkeste blomster, kan vække stor glæde, både hos mennesker og dyr. Planten inddeles i tre forskellige grupper; gruppe 1, 2 og 3. Herunder kan du læse lidt om hvilke grupper, der ikke skal beskæres,hvilke der skal og hvornår.

Klematis
1Gruppe 1 blomstrer på sidste års skud i april – maj og hører til de tidligtblomstrende.
Under gruppen hører, blandt andet, alpeskovranke, Clematis alpina, bjergskovranke, Clematis montana og Clematis macropetala. Fælles for alle er, at de er småblomstrende og meget kraftigtvoksende. De kan dække store flader indenfor ganske kort tid, så man gør sig selv en stor tjeneste ved at finde den rette placering inden plantning.
Gruppe 1 skal ikke klippes ned, med mindre det findes nødvendigt. I givet fald skal beskæringen udføres omkring en meter fra jorden og lige efter blomstring, så planten kan nå at danne knopper til det følgende forår.2Gruppe 2 er hybrider og hører til de storblomstrende klematis, som blandt andre tæller Clematis ‘Nelly Moser’, ‘Mme le Coultre’ og ‘The President’. De blomstrer på skud fra de ældre grene og blomstrer flere gange over en sæson (remonterende). Ligesom gruppe 1 kræver gruppe 2 heller ikke nogen beskæring. Findes det alligevel nødvendigt, beskæres denne gruppe efter endt blomstring omkring en meter fra jorden. Sidder der visne grene kan de skæres væk i foråret.

3Gruppe 3 blomstrer fra juli og kan fortsætte blomstringen helt indtil løvfald. Clematis x Jackmanii, tangutica og viticella hører til denne gruppe. Planten danner knopper fra nye skud og skal klippes helt ned til omkring 10 cm over jorden for at undgå for højtsiddende blomstring og at planten bliver ranglet. Gruppe 3 beskæres fra sen vinter til tidligt forår.

Gældende for alle klematis er, at de foretrækker at have rødderne i skygge og toppen i sol. Et godt tip er, at man foran planten kan placere et par stauder, en busk, eller noget andet skyggeskabende. Når den plantes, skal plantehullet gerne ramme noget henad 45 cm, både i bredde og i dybde. Jorden skal være fugtighedsbevarende og kølig. For at planten kan nå til vejrs, skal slyngtrådene guides ved hjælp af et espalier, kraftig ståltråd, rionet el. lign. Husk også at vande og gøde godt over sommeren.

Klematis

 

Her er det den skønne italienske skovranke, viticella, du ser.  
Den beskæres hårdt og brutalt 20 cm over jorden i den sene vinter 
– og belønner med en tæt vækst samt et hav af smukke blåviolette blomster fra juli.