søndag den 20. oktober 2013

ALLIUM TIL ENHVER SMAG

allium, prydløgTEMA: VI GÅR I BEDENE

Et af højdepunkterne i de tidlige sommermåneder må absolut være, når de kuglerunde allium lægger sig hen over staudebedet som små og store sæbebobler.


TEKST: KARINA

FOTO: LONE 

Det er endnu ikke for sent at lægge alliumløg, og hvis du ikke allerede har dem i haven, burde du unde dig et par stykker - eller mange!

Der findes efterhånden mange slags allium, også kaldet prydløg, som både varierer i højde, farve og størrelse, ligesom de også blomstrer på forskellige tidspunkter. På listen herunder nævner vi blot nogle af de utallige der findes på markedet.

allium, prydløg


Fælles for de fleste prydløg er at bladene bliver lidt kedelige at se på under blomstringen og i nedvisningsfasen. Skønt det frister at klippe dem væk, så brug i stedet stauder, som kan dække over de kedelige blade. Hosta, løvefod, geranium og prydgræsser er blot nogle af de mange planter man kan bruge som dække.

Plantedybden afhænger meget af hvilket alliumløg man lægger, men en god huskeregel er at dybden skal svare til det dobbelte/tredobbelte af knoldens diameter.

På listen herunder kan du både læse hvor høje de forskellige allium bliver, samt hvornår de blomstrer.
Eftersom alle planter opfører sig forskelligt, afhængigt af jordtyper og lysforhold, er disse oplysninger blot vejledende.

PURPLE SENSATION
Den tidlige Purple Sensation blomstrer fra slutningen af maj og frem til juni. Den bliver 60-80 cm høj og har mørkviolette blomsterhoveder.

MULTIBULBOSUM
Den halvkugleforrmede blomst på Multibulbosum er hvid, og selve planten bliver omkring 70 cm høj. Den blomstrer i maj - juni.

OBLIQUUM
De små, fine blomsterhoveder på Obliquum er gulgrønne og blomstrer også fra maj - juni. Planten bliver omkring 60 cm høj.

NEAPOLITANUM
Neapolitanum blomstrer fra maj - juni og bliver 40-60 cm høj. Blomsterhovedet består af hvide, spredte blomster og har et meget let look.allium Purple Sensation
Purple Sensation

ROSEUM
Som navnet også antyder bliver blomsterne på Roseum svagt rosafarvede. Planten bliver ca. 40 cm høj og blomstrer fra juni - juli.

CAERULEUM
Caeruleum bliver omkring 60 cm høj. Den blomstrer fra juni - juli og har flotte, blå blomsterhoveder.

IVORY QUEEN
Blomsterne på Ivory Qeen er hvide og planten bliver 50 cm høj. Den blomstrer fra maj - juni.

MOUNT EVEREST
Den hvidblomstrende Mount Everest er med sin 150 cm en rigtig kæmpe. Den blomstrer fra juni-juli.

allium Mount Everest
Mount Everest
allium Sphaerocephalon
Sphaerocephalon

SPHAEROCEPHALON
Sphaerocephalon bliver omkring 60-70 cm høj. De små blomsterhoveder er mørk rosa i toppen og har en grønlig bund. Den blomstrer fra juni - juli.

ATROPURPUREUM
De mørke blomsterhoveder på Atropurpureum sidder på en ca. 70 cm høj stængel. Atropurpureum blomstrer fra maj - juni.

GLADIATOR
De kuglerunde blomster på Gladiator er blålilla og blomstrer fra juni-juli. Selve planten bliver 80-100 cm.

AMBASSADOR
Ambassador er både i blomst og i højde én af prydløgenes kæmper. Blomsterne er  lilla og planten bliver op til 120 cm høj. Den blomstrer fra juni - juli.

allium Ambassador
Ambassador 
allium christophii
Christophii

CHRISTOPHII
Blomsterne på den 50-60 cm høje Christophii sidder spredt på plantens lysviolette blomsterhoved. Dette fine prydløg blomstrer fra juni - juli.

SCHUBERTII
Spredte sidder også blomsterne på Shubertii. Det rosafarvede blomsterhoved ligner et lille fyrværkeri og blomstrer fra juni - juli. Plantens højde er 40-50 cm.

PINBALL WIZARD
Pinball Wizard bliver 80-90 cm høj og har kuglerunde blomsterhoveder. Farven er blåviolet og den blomstrer fra juni - juli.

SCHOENOPRASUM
Til sidst vil vi også lige nævne purløgene, Allium schoenoprasum, som også er rigtigt fine når man lader dem gå i blomst. Purløg er, grundet sin lave højde, en fin plante at bruge i forgrunden af staudebedet. De fjerlette blomster er lysviolette og blomstrer fra maj - august.

purløg, allium Schoenoprasum
Allium schoenoprasum
allium Purple Sensation

Purple Sensation

Uanset hvilket stadie allium befinder sig på, er der noget særligt skulpturelt over de kuglerunde alliumblomster. 

Har du lyst til at se flere skulpturelle planter, så kan du gå på opdagelse ved at klikke på her.

2 kommentarer:

  1. Og jeg har fået en masse allium til at spire i år så jeg glæder mig til om 3-4 år, så har jeg forhåbentlig "ClausDalby" mængder.
    efterårshilsner Gunvor

    SvarSlet
  2. Super god info og smukke smukke billeder.... Jeg skal plante mange mange flere allium'er af forskellige slags.. tak... Hilsen udsigt til mit haveliv....

    SvarSlet

ANNONCE