lørdag den 15. februar 2014

HVAD KAN DU SÅ I DET TIDLIGE FORÅR?

I HAVEN

Det sker år efter år. Vi er lige ved at gå ud af vores gode skind og kommer til at så sommerens blomsterflor for tidligt. Resultatet er, at planterne bliver ranglede og du bliver halvfrustreret og sår om igen - hvis du da stadig har lyst til den tid. Men fat håb. Her er en oversigt over de planter, du med sindsro kan så nu.

TEKST & FOTO: MARIANNE
De har opdaget det i havecentrene. Vi havefolk står som utålmodige og ustyrlige køer, der blot venter på at komme ud og springe badut på den grønne eng. Vi vil så og plante og have jord under neglene. Vi vil vækst og forår og glædes over spirer og små anlæg til knopper. Det skal være NU, skal det! Rækkerne og stativerne bugner med frø - 8 etager med ærter, 5 med rødbeder og lathyrus og så fremdeles. Eller vi kommer af vanvare - eller netop med vilje - til at klikke os ind på nogle af vores yndlings-webbutikker og ser, at de har nyheder, der bare må prøves!

Jo, vi har lyst til at rive det hele ned fra hylderne og gå i gang. Men sørg for at vælge de rigtige frø og kom ud af starthullerne med dem, der virkelig giver sig god tid til at spire og gro. Stauderne - de såkaldte kuldekimere - kan du endnu nå at så, blot de kommer udenfor, men disse skal sås indenfor. En lys vindueskarm mod øst, vest eller syd kan bruges, men hvis du sætter dine spirekasser direkte mod syd, så sæt bagepapir op langs den nederste kant på dine ruder, så de ikke får alt for meget af den skarpe forårssol. Bliver foråret meget gråt og mørkt, kan det være nødvendigt med tilskudslys, og så kan de såmænd stå i en kælder - blot de får en pause fra lyset i ca. 8 timer om natten. Den nye form for LED-lys er glimrende og bruger ikke alverden af strøm.


PLANTER, DU MED FORDEL KAN SÅ TIDLIGT FORÅR:

CHILI & PEBER
Capsicum annuum
De kommer jo fra de tropiske egne, og tager sig den tid, det nu tager at lave en plante, der kan give så megen smag. Peber er i samme familie som chili og tager næsten lige så lang tid. De har lang tilvæksttid, og kræver derfor - for at kunne nå at sætte blomst og udvikle frugter - at du sår dem tidligt. Nogle sår allerede lige omkring jul, men du kan godt nå det nu. De skal have tilskudslys indtil det er over 10 grader i døgntemperaturer og de er blevet tilvænnet udelivet.
KLOKKERANKE
Cobaea scandens
De yndigste lilla eller cremefarvede klokker klatrer og klatrer, og er for nogle havefolk så vanskelige at få til at blomstre. Men for andre (dem der sår i tide, dvs. nu) er de noget af det nemmeste, blot de får noget at klatre på, når de sætter i gang. Selv når de bare er på vej - og det er de hele sommeren indtil august - nogle år sent i august - er de delikate og beundringsværdige. Men når de så sætter i gang med blomstringen, er det lige før man har lyst til at gå ud og slå et telt op og installere føntørrer og gasovn for at de skal blive ved med at blomstre, skønt frosten er begyndt at bide.PRINSESSESKØRT/ ROSENSLYNGER
Rhodochiton atrosanguineus
De har en yderst langsommelig vækst. Man venter og venter og opgiver faktisk, og så - "hovsa", siger man så, når man er ved at vippe dem ned i skraldespanden, "de har jo spiret!".
Og så er det bare at huske sig selv på, at de bliver ved i samme langsommelige sneglefart, indtil de bliver planter på størrelse med en hånd. Så sætter de til gengæld også i gang - både med vækst og blomstring. Og de bliver ved og ved med det hele sommeren, blot de står varmt og solrigt, og får masser af vand og næring.

Til gengæld kvitterer planten med de allermest vidunderlige blomster, der selv når de er afblomstrede er drønkære at se på. De har et sjofelt, amerikansk tilnavn, som når man opdager det, og kigger på blomsterne lige før de skal til at springe ud, giver pænt mening. Manden med navnet er formentlig af etno-afrikansk afstamning. (Er det ikke det, man siger?)

PORTULAKROSE
Portulaca Happy Trails Primrose
Denne sommerblomst er der ikke så mange der kender, tror jeg. Den er så bedårende, at jeg ikke fatter, den ikke står i enhver planteskole på første række lige når man kommer ind. Så skulle den nok blive langet over disken i en fart.

Men den er altså også til at så, selvom den er tilnærmelsesvis lige så langsom som prinsesseskørtet. Den findes endda i mange forskellige farvesammensætninger, og den jeg er allermest forelsket i, er den sartgule og lyserøde. Dens løv er også henrivende - og så er den relativt robust, den er selvrensende og man kan tage frø af den og fortsætte succesen år for år. Disse planter fremdrives indendørs og sættes ud til afhærdning i løbet af april/maj, når faren for nattefrost er helt ovre og når døgntemperaturerne er over 10 grader. De plejer at være omkring en uge om at tilvænne sig til udelivet.

Er du gået i gang med at så allerede? Hvis du er, hvad sår du så?19 kommentarer:

 1. Portulak rose kender jeg ikke, den lyder spændende. Jeg har for første gang nogen sinde sået Rosenslynger. Jeg var helt med på, at det ville tage lang tid, inden jeg så dem. Jeg såede i to bakker, og tænk allerede efter 14 dage begyndte spirerne at titte op i den ene bakke, i den anden gik der næsten en uge mere. Jeg har ikke tilskudslys, men sat dem i en sydvendt vindueskarm. Nu går det så langsomt, men jeg er advaret af dig :)
  Kram

  SvarSlet
  Svar
  1. Jep, tålmodighed er en dyd. Men Jette siger det så sødt nedenfor: Det er bare os gartnere, der bliver "prøvet af".

   Kram

   Slet
 2. Jeg har vinduer mod vest som går helt ned til gulvet og med gulvvarme er det et rigtigt godt så sted. Jeg har sået bla sået chili-klokkeranke-div. stauder og trælupin og nu er turen kommet til tomaterne. Jeg har et armatur med tilskudslys. Jeg har idag købt hyacintprimula. Ved ikke om de er kuldekimere ved du det?
  Ha en rigtig god dag
  KH Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Næh, den plante kender jeg ikke så godt. Men du er mere end velkommen til at tjekke det af i det link, der lligger i nedenstående artikel ved at følge linket. Der ligger link i artiklen til en side, hvor oplysningen ret så sikkert findes.

   Held og lykke med såningen.

   Slet
  2. http://www.havefolket.com/2013/01/planlg-din-saning.html

   Slet
 3. Jeg er som mange andre RET utålmodig med at komme igang. Desværre er jeg ret uvidende om hvad der kan såes hvornår. Så jeg er den oplagte læser til jeres indlæg her..... Men I kommer med flere ikke? Jeg suger til mig - og vil gerne høre om mange flere slags. Hvad med en lille oversigt.. over de mest almindelige slags... til de håbløse nybegyndere som mig selv. Det ville være guld værd.
  Mange hilsner fra Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Håbløs, det bliver du forhåbentlig aldrig, Susan, det er jo netop håb og drømme, der er drivkraften. (ej ved det godt, det var blot et udtryk).

   Men jooooooeeeee, det ka vi da godt.´:-)
   Det er faktisk rigtigt godt du siger det, for vi har svoret at vi ikke vil falde i den "grøft" som man så let kommer til, når man selv tilegner sig mere og mere viden: Man kommer til at tro, at det ved andre også/dette er "Common sence". Det er det jo så sandsynligvis for nogle af vores læsere, men ikke for alle. Tak fordi du minder os om det! Vores største ønske er, at sprede glæden ved at dyrke haver ud til så mange som overhovedet muligt. Både jer, der dyrker hobbyen med et intenst glødende hjerte, men også dem, der blot har en have, men som ikke rigtigt bruger/nyder den.

   God søndag!

   Slet
 4. Jamen helt klart hornvioler og stedmoderblomster til krukkerne! - og Flittigliserne kan man også så småt overveje......!
  Sidste år prøvede jeg for første gang drueagurker og det blev som det blev! Jeg har plads til tre i mit drivhus, så forspirede 9 som alle, i løbet af 14 dage var 5 cm høje og meget livskraftige, så overskuddet blev byttet til tomatplanter. Agurkerne blev sat ud og voksede enormt og gav et KÆMPE udbytte, og så trådte husmoderen i karakter! Høstede, saltede og syltede i store mængder til begejstring for ægtemand, afkom og gode venner.....men jeg bryder mig ikke om syltede agurker! -men nu er jeg tvangsindlagt til agurker igen :-) ....men tomaterne blev aldrig til noget!

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er der da basis for at afprøve tomaterne i år, hvis det er dem, du selv kan lide! Men kender nu godt den dem med at blive overrumplet af sin indre husmor. Min familie er blevet helt og aldeles begejstrede for hjemmelavet agurkesalat med didlspidser. Når man een gang har prøvet det, så er købeagurksalat et absolut No go!

   Hornvioler - Yeshhhh! Og også de der Flittige Liser - dem køber jeg nu selv altid af en eller anden grund, men de er vel også drøn-nemme er de ikke?

   Slet
  2. Tjahh, agurksalaten har været hjemmelavet her, siden min mand første gang smagte det hos min mormor, som var udlært på Den Suhrske Husholdningsskole!

   Tomaterne har jeg det lidt tung med, dels har jeg ikke rigtig plads, og dels kan jeg ikke så godt tåle dem (ikke allergi, men intolerens), så det bliver nok ikke til tomater i år!

   Flittig-Liserne er supernemme, og rigtig sjove at tage frø af. De er jo af balsamin-familien, så de sætter de der sjove bønneformede frøstande, som nærmest eksploderer mellem fingrene på en. Og så er de højt værdsat her på matriklen, da vores datter, som ved siden af sit universitetsstudie har 4 jobs og desuden er frivillig brandmand, hedder Lise :-)

   Slet
 5. Rosenslynger, aubergine, chili og peber blev sået igår. Klokkeranke måtte jeg lige bestille ved samme lejlighed, så den bliver sået snarest. Tomaterne må vente en måneds tid, der er ikke plads i vindueskarmen og tilskudslys har vi ikke. Birgitte har da ret i at hornviolerne også skal såes snart, de blev så fine sidste år... ;o)

  Og til Lisbeth! HOLD UD med rosenslyngerne, de små prinsessekrabater lurer bare på om du er en værdig værtinde. Når først du er accepteret til deres fine selskab, så spurter de afsted og har en fest uden lige hele sommeren. Det er værd at vente på... ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så sandt som det er sagt - en RIGTIG prinsesseplante (hvis andet navn også er prinsesseskørt) . Vi bliver set an, gør vi! men det er nu også i orden, for som Fru Friis siger, så kvitterer hun med bal på slottet (eller en lun krog på terrassen) resten af sommerren!

   Slet
  2. Helt rigtigt. Jeg såede rosenslynger for første gang sidste år, og tænkte at jeg muligvis kunne nå at blive pensionist (og der er trods alt en del år til), inden der kom gang i de små spirer, men da de først besluttede sig, blive de ENORMT store og var ved at æde planterne omkring sig.

   @ fru Fniis vil jeg lige pippe, at der er et glimrende indlæg om auberginer i det seneste Isabellas. Jeg er igen ked af, at jeg ikke har noget glashus, som man skal bruge til disse. Så kan jeg til gengæld kaste med sten. Hvis jeg skulle have lyst ;-)

   Slet
  3. Suk ...... jeg fik heller ikke denne gang lige læst korretur, inden jeg trykkede på "udgiv". Beklager.

   Slet
 6. portulakrose den er da en rigtig lille skønhed,, den må findes. Rosenslynger har jeg ofte skævet til men jeg har aldrig turdet give mig i kast med dem. Jeg har ikke tilskudslys så jeg prøver at holde mig i skindet, med møje og besvær.
  Jeg retter et stendige op bare for at kunne få jord under neglene.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Stendige, siger du, Gunvor? Åhhhhhhhhhhh, længselsfuldt suk! Gid det var mig!
   Men giv dig blot i kast med hende prinsessen (Rosenslynger) , hun vil danse for dig resten af sommeren og så kan du både nyde stendige og evigtblomstrende (og evigt ung) yndighed.

   Jo jo, Portulakrose opfører sig i øvrigt nogenlunde ligesom Rosenslynger/prinsesseskørt, koket, som hun er. Men det forhindrer altså ikke mig i at give mig i kast med hende igen. Sjældent har jeg set frem til og nydt en sommerblomst så meget som netop hende! Er spændt på om de selvhøstede frø vil spire.

   Slet
 7. Chili er sået, da de tager så lang tid, Tibets blå valmue såede jeg i januar samtidig med valske bønner. Klokkeranker bliver sået nu. Tak for oplysningen om at rosenslyngen tager lang tid, da jeg har fået et pakke frø forærende og slet ikke kender dem. Sikkert havde jeg hælt dem ud, hvis du ikke havde advaret.

  Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Super, Helen!

   Det er i øvrigt sjovt, at ingen af jer har opdaget/ kommenteret dels på at jeg kun viser klokkeranke med dens afblomstrede frøstande (som jeg også synes er fantastiske) og så det med Prinsesseskørtet/rosenslyngers amerikanske lidt sjofle navn. Det var sådan en slagt indlagte gåder..... :-)

   Men det gør jo ingen ting. :-) :-)

   Slet
 8. Det jo næsten lidt politiks ukorrekt det amerikanske navn ;-)) Da jeg ikke har erfaring med udseendet af den menneskelige variant, skal jeg ikke kunne udtale mig om, det nu også paser!!

  Helle

  SvarSlet

ANNONCE