fredag den 21. marts 2014

HAVEMERIAN

havemerianKRYDDERURTER

Som tilhænger af det italienske køkken synes jeg, at merian er en uundværlig del af urtehaven. Den har lige præcis den smag, vi kender så godt fra de italienske klassikere.


TEKST & FOTO: LONE

havemerianI mange år dyrkede jeg oregano, Origanum vulgare, i køkkenhaven til pasta og pizza uden helt at være tilfreds med smagen. Senere har jeg fundet ud af, at det grønne krydderi, jeg søgte, rent faktisk var en havemerian, Origanum majorana. Denne er nu en fast bestanddel af de flygtige urter i vores spiselige have.

MERIAN
Origanum majorana

Jeg har senere fundet ud af, at denne lette forveksling er ganske udbredt. Der kan nemlig ganske let opstå lidt forvirring omkring de to planter, og jeg har siden erfaret, at det rent faktisk lige præcis er majorana (havemerian), der står bag det så velkendte krydderi "oregano".

MERIAN OG OREGANO - ÉN OG SAMME FAMILIE
Merianplanten minder en hel del om oreganoplanten - og de tilhører da også begge læbeblomstfamilien - men blomsterne på merian ligner små humlekopper, bladene er lysere grønne og let overhængende. Pga. blomsternes udseende kaldes merian undertiden også for"'spansk humle".Mens merian er en flerårig plante i mange Middelhavslande, er den hos os i Danmark at regne som en enårig plante - havemerian tåler nemlig ikke frost.

SÅ SELV MERIAN
Du kan så merian inde i april måned, og når planterne har fået en god størrelse, kan de plantes ud, når der ikke længere er fare for frost. Pas dem med vand i starten, men når planterne først er kommet i god vækst er de lette at passe, da de kun kræver vanding i meget tørre perioder.
havemerian
I KRUKKEHAVEN
Merian er god at dyrke i krukker, hvor den både er dekorativ med sine smukke, lysegrønne farver og meget afholdt af bierne, der er flittige gæster hos planten. Da planten ikke tåler frost, må man, hvis den ønskes overvintret, flytte den indendøre, og den kan først flyttes ud i haven igen, når al risiko for frost er ovre. Også derfor er dyrkning af merian i krukker et godt valg.

I KØKKENET
Krydderiet gemmes ved at høste skudspidserne fra planten, før de blomstrer, og lægge dem til tørring. Når plantematerialet er tørt, kan det gemmes på glas eller dåse og opbevares mørkt indtil brug.

Merian er uundværlig til pizza og i pastaretter. Den gør hele forskellen i den gode italienske "ragu" eller "sugo", som drys over pizzaen og er ligeledes en skøn smagsgiver i de klassiske danske frikadeller.FAKTA

NAVNOriganum majorana hortensis
DANSK NAVN: Havemerian
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØRHED: Tåler ikke frost
JORDBUND: Foretrækker løs og humusrig jord.
VÆKST: Lav busket med humlekoplignende blomster
STØRRELSE: 20-30 cm
BLOMSTRING: Juli-september
ANVENDELSE: I køkkenhaven og krukker. Anvendes som krydderurt.

Krukker i haven


Har du lyst til at læse mere om krydderurter, kan du læse videre om purløgsalviekardemomme eller du klikke på en af artiklerne herunder:

Krukker i haven
KRYDDERURTER I KRUKKER
Mange går og drømmer om store krydderurtebede, men du kan sagtens dyrke dine krydderurter i krukker på terrassen eller altanen. Her kommer nogle praktiske tips. 


basilikum
BASILIKUM
En af sommerens dejlige dufte er duften fra basilikum. I dette planteportræt kan du læse lidt om den skønne krydderurt, og du får tips til et par lækre anvendelser.


RAMSLØG ELLER LILJEKONVAL?
Kend forskel på ramsløg og liljekonval! Det kan ultimativt betyde forskellen på liv eller død, ikke at kunne det.

3 kommentarer:

 1. Tak for endnu et dejligt indlæg :)

  SvarSlet
 2. Tak for dette indlæg, som kom lige i rette tid for mig!
  Jeg har i nogle år haft merian i min krydderhave, den er smuk med sine rødlige blomster, og insekterne elsker den, så alene af den grund har jeg blot ladet den være, selvom den ikke just er nogen favorit i mit køkken.
  Men nu har du sat mig på sporet af den ægte vare til de italienske retter, jeg må absolut have fat i havemerian og dyrke den i en krukke. Det glæder jeg mig til!
  Kh
  Hanne

  SvarSlet
 3. Aha...det sætter lige et par ting på plads omkring havemerian/oregano!
  Hilsen Pia

  SvarSlet

ANNONCE