mandag den 23. juni 2014

HOLD GULERODSFLUERNE I AVE

KØKKENHAVEN

De kan lugte det, de snedige små asener, når du luger ud i gulerødderne. Derfor lægger de æg i jorden omkring dine planter, så larverne kan mæske sig. Men hvis du forvirrer dem, finder de andre "græsgange". Hør her hvordan.

TEKST & FOTO: MARIANNE
Det er ret så irriterende at have passet og plejet sine gulerødder og have drømt om strunke, smukke, orange eller lilla rødder hele sommeren, for så at tage nogle hullede og brunlige rødder op, der kan smides ud med det samme. Øv - og ad! Både fordi der kunne have været plantet noget andet lige der, hvor de så optog pladsen, og især fordi det kunne have været undgået.

DIVERSE METODER
Jeg har læst om flere forskellige metoder til at undgå at gulerodsfluen lægger æg. Én af dem er at overdække med fiberdug. Men smukt er det ikke i en køkkenhave, og hvis du er én af dem, der har den integreret i den øvrige have, vil det ikke være løsningen. Så har jeg også hørt, at man kan klippe en rund "krave" i papir og lægge omkring hver rod, men det synes jeg er bøvlet, da de jo starter i miniature og derefter bliver større. Jorddække med fx græsafklip er fint nok. Det holder på fugten, og gør så, at fluen har noget besvær med at finde frem til stedet. Desuden dufter det ikke lige så meget af gulerod, siges det. Jeg kan nu ikke dufte noget, men jeg er jo heller ikke flue, så det er nok derfor. Endelig kan du, i hvert fald, være præventiv og smide gulerodslugningsaffaldet ud i stedet for at smide det i komposten, så det ikke ligger der og lokker.

gulerødder, gulerodsfluer


MED LØG PÅ
Men du kan også gøre noget andet, for når vi nu ved, at guleroden dufter lækkert i fluens næsebor, og dermed tiltrækker den, så må vi være endnu snedigere end den. Og det er du ved at forvirre den. Du kan fx plante hvidløg eller løg i hver anden række, eller du kan simpelthen lægge løgrester og løgskaller omkring de små gulerodsplanter. Det har jeg gjort i år, og jeg glæder mig usigeligt til at undersøge om det har virket. Jeg har desuden plantet de lilla gulerøder og ser meget frem til alt det lækre, jeg kan servere. Uden huller og brunt snask i, vel at mærke.

En sidste metode er at lave løgvand og vande med det, men den metode har jeg endnu ikke selv afprøvet. Jeg lover at fortælle, om jeg synes det virker.

Lov mig i øvrigt så lige, at du ikke spørger om gulerødderne 
allerede er høstklare. Det er fotomodeller fra Brugsen.

Hvis du har gode erfaringer med at skræmme fluer bort fra gulerødderne, så sig frem!

14 kommentarer:

 1. Hej. I år har jeg prøvet at så i Potter, og sætte dem på et havebord. Fluerne skulle ikke kunne komme op i den højde. De giver måske ikke så mange, og heller ikke så store gulerødder, men hellere det, end at orm i dem alle. Glæder mig til at se, om det virker.
  Kh Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Smart! Det vil vi da gerne høre om, Lise!

   Slet
 2. Jo da , løg i hver anden række virker, det har jeg "altid" gjort. Eller tagetes og morgenfruer er osse gode, og de pynter jo osse.. Jeg må nu indrømme at jeg har droppet vintergulerrøddene, de er for trælse at holde ormefri, fordi de er så meget sene.
  Tak for hilsen i går.
  Mange St. Hans hilsner til alle Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, så blev det midsommer!
   Nemlig tagetes og morgenfruer er også gode naboer.

   Slet
 3. Jeg sår tagetes på hver side af gulerodsrækken, synes det hjælper....sådan da

  SvarSlet
  Svar
  1. Er det citrustagetes eller "de almindelige" brunorange, du sår, Lis?

   Slet
  2. Lidt forskellige: appelsintagetes, citron do og nogle kæmpenogen som jeg har indsamlet frø til i Spanien. Mon ikke det er vigtigt med en godt gennemtrængende "duft"

   Slet
 4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 5. Den med naboplanter (f.eks. løg) er en skrøne som stædigt overføres fra den ene skrivebordsgartner til den anden - i praksis virker det ikke! Spild ikke tiden med at gentage det eksperiment. Vil man være sikker, så er net det eneste der dur. Grundig hypning eller brug af jorddække imellem rækkerne forebygger også, da det fysisk gør det vanskeligere for fluen at få placeret æggene tæt på roden.

  Jeg dyrker gulerødder på 23. år og har stadig lidt gulerodsfluer :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dit besyv, Mikkel Ræv. Det er som sædvanligt opløftende. Jeg gider altså ikke at blive kaldt "skriveboirdsgartner", selvom det ellers er et sjovt ord, som jeg tænker måske kan gælde for et par stykker i denne "branche". Men tak for tanken.

   Jeg har dyrket gulerødder on & off gennem tiden på sammenlagt 10. år og efter at jeg begyndte med at anvende et mix af jorddækning bl.a. med løgskaller i (også for at holde på vandet), løg, og tagetes som naboer, har jeg - 7-9-13 - ikke haft nogen gulerodsfluer af betydning [Læs. jeg har ikke kunnet konstatere nogen]. Sådan er der så mange erfaringer og skrøner, det er derfor vi inviterer til udveksling af dem.

   Tænker faktisk selv lige tanken: Måske er det gavnligt ikke at dyrke gulerødder i samme have konstant? Altså en slags "sædeskifte" med gulerodspauser kan løse problemet? Ved det ikke, men det er da en mulighed, jeg hermed så også lige lufter.

   Slet
 6. Jeg vil ikke udveksle skrøner, men give nye havefolk reel oplysning, så de spares for de fejl vi andre begik - nemlig at lytte til skrøner og se, dét finder jeg opløftende :)

  Jo, din jorddækning er årsagen, men det kan du jo ikke vide, når du udfører to tiltag på samme tid og så opstår skrønen.

  Jo, det er en god idé med sædskifte.

  Gulerodsfluen er kun et alvorligt problem i haver og meget små marker omgivet af levende læhegn, hvor fluen holder til.

  Jeg kalder ikke nogen for skrivebordsgartnere, men jeg refererer til dem og der er en del af dem!

  SvarSlet
 7. Min erfaring er, at der skal mere end duften af forskellige planter til at jage gulerodsfluen på flugt. Derimod har jeg gode erfaringer med at lægge græsafklip eller anden form for rusk-om-snusk tæt omkring gulerodsrækkerne. Det kan holde angrebene nede på et niveau, så de fleste gulerødder er fri eller næsten fri for orm. Som med så meget andet, varierer angrebene noget fra år til år, så det nogle år kan se ud som om det ene eller det andet virker forebyggende, men i virkeligheden er det naturens tilfældigheder der er på spil. Gulerodsfluen lægger sine æg nu omkring sankthans i sprækker i jorden tæt på gulerødder, persille m.m.. Det er det man skal forsøge at forhindre, ved at træde jorden fast og tæt til omkring rækkerne og lægge græsafklip tæt ind til rækkerne, så man gør det besværligt for fluerne at komme tæt på gulerødderne. Det er nu og så igen i august, når næste generation af fluer er klar, at man skal være på vagt med forebyggende foranstaltninger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak til dig, Vagn, for et fyldigt, forståeligt og detaljeret indlæg! Ja, det er vist med at være der, når de er klar, men det kan være en udfordring for mange, heriblandt mig. Derfor jorddækker jeg med løgskaller og - som du kalder det rusk om snusk. Dejligt ord.

   Slet

ANNONCE