onsdag den 18. marts 2015

BRÆNDE UNDER TAG

TEMA: NORDISKE HAVER

At brænde skal ligge beskyttet er noget, enhver med pejs eller brændeovn ved, for hvis du brænder fugtigt eller decideret vådt brænde, kommer der nemt løbesod og røg i stuen. 


TEKST & FOTO: MARINANNE
Der er utallige måder at opbevare brænde på, og vi finder på hver vores. I skure, i garager og carporte, under halvtag, i en bunke, som hegn. Der er mange flere. Fælles for de allerfleste opbevaringsmetoder er, at der er tag, der skærmer brændet for især regn, slud og sne. Vådt brænde er nemlig ikke ret anvendeligt - i hvert fald ikke indenfor, hvor det udvikler en hæslig røg i hele stuen og løbesod i skorstenen.

På en tur i Bernstorffsparken omkring Bernstorff Slot i Nordsjælland, står der det smukkeste brændeskjul, jeg længe har set, og derfor skal I lige have den inspiration med. Her er ingen arbejdstegninger eller mål, for tanken er, at man kan kopiere selve ideen omkring de skure, man nu selv har stående i sine haver. Dette lille skur er nemlig blevet beklædt med brænde over det hele. Om der også er brænde inden i det, vides faktisk ikke. Men det er så smukt i landskabet og vil med tiden, når det får patina, tilføre haven en charme og et nordisk pift, der spiller uendeligt godt op til en klatrerose, stokroser, kaprifolier eller andet.


Læs også: Efterår i gartneriet Bernstorff, Brænde som blikfang, Brænde som dekoration


7 kommentarer:

 1. Meget smuk løsning på et brændely og lækre billeder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Karina, man skulle have en tagdækker i sin omgangskreds, for det er bare så smukt! Jeg stopper altid og står og studerer dem, hvis jeg kommer forbi et hus. der er ved at blive tækket. Det er et håndværk, som jeg inderligt håber får mere vind i sejlene i disse tider!

   Slet
 2. Man kan lige så godt gøre en dyd ud af nødvendigheden og her er der gjort ekstraordinært, med stråtag og det hele. Det er flot!
  Jeg har været så smart at inddrage brændeskuret, hvor brændet var gemt af vejen, til potteskur og det flækkede brænde har nu plads i siderne af carporten og ved bagvæggen af cykelskuret:-) Genialt synes jeg selv, for jeg har fået mit jord og pottebord under tag og det ser godt ud med det synlige brænde de andre steder :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var da en glimravende løsning, har selv overvejet samme i min have - for et pottery under tag er da et must! Må over og se dit ved lejllighed! Forresten, så kunne jeg forleden se ny forhave udenfor Contryhaven, hvilke træer er valget faldet på?

   Slet
  2. Du er meget velkommen, Marianne, jeg valgte 5 stk. kugleakacier til forhavebedet.

   Slet
 3. Det sjove er, at favnbrændehuset i Bernstorff Slotshave slet ikke er en stak brænde! Det er ren staffage for at 'skjule', at der findes et skur til opbevaring i haven. Dén type skure er typiske i romantiske haver, ofte indrettet til servering af te eller opbevaring. Huset er tegnet af arkitekterne Rubow og Galster, og det er bygget af tømrermester Keld Hermann, hvis nogen ønsker sig ét magen til!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaaaarmen altså! 1000 tak! Det er da GULD at få en besked som denne, kære "Unknown". Som vi skriver, ved vi ikke, hvad der er inden i og tanken om at det nok var ment til forskønnelse af et skur, der anvendes til opbevaring dukkede da også op i hovedet på mig. Havde jeg plads i budgettet, ville jeg omgående bestille et, selvom det kun er en ydmyg villahave i en forstad, jeg ejer. Jeg mener at et hus som dette tilfører en have uendelig skønhed og charme.

   Nu du er her - hvis du vil læse mere om HAVEFOLKET´s besøg i Bernstoffspark- og haver, så læs med her i løbet af året, hvor vi besøger haven. Vi har allerede været på efterårsbesøg, det kan du se her: http://www.havefolket.com/2014/11/efterar-i-gartneriet-bernstorff.html . Hvis du kan (eller kender én, der kan) uddybe den pasningsmæssige og/eller historiske aspekter af gartnerarbejde i parken, så sig endelig frem. Jeg er at finde på vores mail, som du også lige får her: info [snabel-a] havefolket [prik] com

   Slet

ANNONCE